Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ καθαγιάζει το μύρο | Patriarchate of Jerusalem/Buckingham Palace/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Το μύρο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' εκτέλεσε τη συνταγή με τα συγκεκριμένα έλαια. Ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας θα λάβει το χρίσμα κατά την τελετή στέψης του στο αβαείο του Γουέστμινστερ την 6η Μαΐου.
Protagon Team

Το μύρο που θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας τον προσεχή Μάιο καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα, αντικατοπτρίζοντας τους δεσμούς του βρετανού μονάρχη με τους Αγίους Τόπους: αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή το Μπάκιγχαμ.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ και ο αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ισραήλ Χοσάμ Ναούμ καθαγίασαν το μύρο στον Ναό της Αναστάσεως, ανέφρε η σχετική ανακοίνωση των ανακτόρων.

Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ και ο αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ισραήλ Χοσάμ Ναούμ (Patriarchate of Jerusalem/Buckingham Palace/Handout via REUTERS)

Με το άγιο μύρο ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα λάβει το χρίσμα κατά την τελετή στέψης του στο αβαείο του Γουέστμινστερ την 6η Μαΐου. Οπως προβλέπει το τελετουργικό, ο βρετανός μονάρχης θα αλείψει το μύρο στα χέρια, την κεφαλή και το στήθος του.

Για την παρασκευή του μύρου συλλέχθηκαν έλαια από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών: στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως και στην Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής. Στην συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκονται τα λείψανα της γιαγιάς του Καρόλου, της πριγκίπισσας της Ελλάδας Αλίκης.

Ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, ο οποίος θα χοροστατήσει στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’, δήλωσε ότι η προέλευση του μύρου αντικατοπτρίζει τον «ιστορικό δεσμό μεταξύ της τελετής στέψης, της Βίβλου και των Αγίων Τόπων».

«Από τους αρχαίους βασιλείς μέχρι σήμερα, οι μονάρχες έλαβαν το χρίσμα με μύρο από τους Αγίους Τόπους», εξήγησε.

Οπως επεσήμανε ο Guardian, το μύρο –με αιθέρια έλαια τριανταφυλλιάς, γιασεμιού, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς, μοσχολίβανου, σησαμιού και κανέλας– βασίζεται στην ίδια συνταγή με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην τελετή στέψης της μητέρας του Καρόλου, βασίλισσας Ελισάβετ Β’, τον Ιούνιο του 1953.