Ο αμερικανός πρεσβευτής σε εκδήλωση στη Σεούλ, τον Ιανουάριο | Yonhap via REUTERS
Επικαιρότητα

Το μουστάκι του αμερικανού πρεσβευτή στη Σεούλ έχει μπει στο… μάτι των Νοτιοκορεατών

Οι... τρίχες του Χάρι Χάρις, αλλά και η ιαπωνική του καταγωγή, θυμίζουν στους πολίτες την 35ετή κατοχή της χώρας τους από την Ιαπωνία και τους ιάπωνες κυβερνήτες τους -και δεν τους αρέσει καθόλου
Protagon Team

Διπλωματικό επεισόδιο κοντεύει να προκαλέσει στη Νότια Κορέα το μουστάκι του αμερικανού πρεσβευτή, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση στην επικαιρότητα.

Οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι ο Χάρι Χάρις, που είναι ιαπωνικής καταγωγής -έχει γεννηθεί στην Ιαπωνία από γιαπωνέζα μητέρα και αμερικανό πατέρα, αξιωματικό του ναυτικού- τους προσβάλει, με το να αφήσει επίτηδες ένα μουστάκι που τους θυμίζει τα χρόνια της σκληρής ιαπωνικής κατοχής του 1910-45.

Οι Νοτιοκορεάτες δεν ξεχνούν εκείνα τα χρόνια και μάλιστα πέρυσι, οι σχέσεις των δύο χωρών χειροτέρεψαν, καθώς κάποια θέματα και διαφωνίες που προέκυψαν εκείνη την εποχή, εξακολουθούν να προκαλούν τριβές.

Οι επικρίσεις για το μουστάκι του Χάρις ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του 2018 ακόμα, όταν έγινε πρεσβευτής. Χρήστες των σόσιαλ μίντια δεν άργησαν να παρατηρήσουν ότι και οι οκτώ ιάπωνες κυβερνήτες της χώρας στη διάρκεια της κατοχής, είχαν μουστάκια.

Ο 63χρονος Χάρις απάντησε ότι ο μόνος λόγος που τον έβαλαν στο στόχαστρο είναι η καταγωγή του.

«Το μουστάκι μου, για κάποιο λόγο, έχει γίνει το θέμα συζήτησης εδώ. Με έχουν επικρίνει, ειδικά στα σόσιαλ μίντια επειδή είμαι Ιάπωνας και Αμερικανός.

Τα περισσότερα χρόνια του στο ναυτικό ήταν ξυρισμένος, όμως αποφάσισε να αφήσει μουστάκι όταν έγινε διπλωμάτης.

«Ηθελα να βάλω ένα διακριτό όριο ανάμεσα στη ζωή μου ως αξιωματικός του στρατού και της νέας μου ζωής ως διπλωμάτης. Προσπάθησα να ψηλώσω, αλλά δεν μπορούσα, προσπάθησα να γίνω πιο νέος, αλλά δεν μπορούσα. Μπορούσα όμως, να αφήσω μουστάκι, και έτσι το έκανα».

Η εφημερίδα Korea Times γράφει ότι το μουστάκι έχει συσχετιστεί με την εικόνα των Αμερικανών που δεν σέβονται την Κορέα και είναι ακόμα και πιεστικοί απέναντί της. Ο Χάρις αντιμετωπίζεται συχνά όχι ως πρεσβευτής, αλλά ως γενικός κυβερνήτης».

Ο Χάρις εξόργισε τους Κορεάτες παίρνοντας το μέρος του Ντόναλντ Τραμπ στην απαίτηση του προέδρου να πληρώσει η Κορέα πέντε δισ. δολάρια για την φιλοξενία 28.500 αμερικανών στρατιωτών στη χώρα – πέντε φορές περισσότερα από όσα ξόδεψε η Σεούλ πέρυσι.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 19 φοιτητές συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να μπουν διαμαρτυρόμενοι στο σπίτι του Χάρις.

Ο ίδιος έχει ασκήσει πίεση στη Νότια Κορέα να επανορθώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία και τονίζει ότι δεν πρόκειται να απαρνηθεί την καταγωγή του επειδή τον βρίζουν στο Ιντερνετ.

«Είμαι αυτός που είμαι. Κάθε απόφαση που παίρνω βασίζεται στο ότι είμαι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Κορέα και όχι ο ιάπωνας-αμερικανός πρεσβευτής στην Κορέα.

Οσο για το αν προτίθεται να ξυρίσει το μουστάκι, απάντησε: «Θα πρέπει να με πείσετε ότι με κάποιον τρόπο, το μουστάκι βλάπτει τις σχέσεις μας».