Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητο να μην ανοίξουν με διά ζώσης διδασκαλία τα Πανεπιστήμια της χώρας.
Η δήλωση του κ. Οικονόμου ήρθε μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε –σε αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων– μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών σε ποσοστό 100%, επικαλούμενη αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης και τήρησης εν γένει των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αρκετές Σχολές.
Αν και παραδέχεται ότι «μετά από σχεδόν τρία εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα», η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της, «ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα)».
Με το ποσοστό όμως των εμβολιασμένων φοιτητών να ξεπερνά το 73% και των μελών ΔΕΠ το 91%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φαντάζει δύσκολο να κατανοήσει κανείς τις ανωτέρω επιφυλάξεις.
Την πιο πειστική απάντηση, ωστόσο, στις δικαιολογίες περί αδυναμίας ελέγχου των εμβολιασμένων φοιτητών, αλλά και γενικότερα σε όσους (λίγους -ευτυχώς- στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας) επιμένουν ακόμα να εκφράζουν ενστάσεις για την αναγκαιότητα ή/και την ασφάλεια των εμβολιασμών, έδωσε ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Διαλλινάς, με ένα μήνυμα προς τους φοιτητές του που έγινε viral μέσω των social media και θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα καμπάνιας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.
Αφού πρώτα ενημερώνει τους φοιτητές ότι εάν επιλέξουν να παρακολουθήσουν το μάθημά του, η παρουσία τους είναι υποχρεωτική, ο κ. Διαλλινάς ζητεί να έχουν όλοι εμβολιαστεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την έναρξη του και να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο πρώτο μάθημα, ή ηλεκτρονικά έως τις 5 Οκτωβρίου.
Αν και όπως λέει τα παραπάνω αποτελούν προτροπή, ο καθηγητής αφήνει το καλύτερο για το τέλος με μία απλή διαπίστωση:«Ωστόσο, 3ετης φοιτητής/τρια Βιολογίας που αγνοεί ή δεν αποδέχεται την σημασία των εμβολίων, έχει ήδη αποτύχει στο μάθημα μου. Συνεπώς δεν έχει νόημα να επιλέξουν το μάθημα»…
Ο καθηγητής απάντησε και σε όσους πρόλαβαν να τον κατηγορήσουν για «εκβιασμό των φοιτητών του».
«Εγώ ως καθηγητής έχω κάποια προαπαιτούμενα για τους φοιτητές μου. Θεωρώ ότι όποιος αρνείται τη σημασία των εμβολίων δεν έχει ιδέα από Μοριακή Βιολογία και ούτε την ορθολογική και απαραίτητη γνώση για να παρακολουθήσει το μάθημά μου», επανέλαβε, σημεώνοντας ταυτόχρονα ότι το μάθημά του είναι επιλογής, άρα όσοι φοιτητές διαφωνούν μαζί του, είναι προτιμότερο να επιλέξουν κάποιο άλλο από τα 40 μαθήματα επιλογής που έχει το Τμήμα.
«Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στην απόφασή μου ακόμα κι αν μου το ζητήσει ο πρύτανης. Είναι θέμα ήθους», υπογραμμίζει.
«Προφανώς είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Έτσι κι αλλιώς το ποσοστό των φοιτητών στο πανεπιστήμιο που έχει εμβολιαστεί είναι άνω του 80% των φοιτητών και κάνουμε έκκληση και στους υπόλοιπους φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν. Για να έχουμε διά ζώσης μαθήματα, όπως πρέπει να είναι τα μαθήματα σε ένα πανεπιστήμιο», σχολίασε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, για να προσθέσει συμφωνώντας με τον καθηγητή Διαλλινά:
«Το να είσαι τριετής και να σπουδάζεις Μοριακή Βιολογία και να μη γνωρίζεις τη σημασία των εμβολίων αντίκειται στα επιστημονικά δεδομένα, οπότε ας μην επιλέξουν το μάθημα αυτό».