Επικαιρότητα

Το μετρό έγινε ένα τεράστιο εργαστήριο επιστήμης

Από νωρίς την Παρασκευή το πρωί και μέχρι τις δέκα το βράδυ οκτώ σταθμοί του μετρό μετατράπηκαν σε ένα ζωντανό εργαστήριο με πειράματα, εφαρμογές, διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια και εκθέματα, βιντεοπροβολές για επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών
Protagon Team

Την γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, «Mind the Lab», έχει ετοιμάσει από τις 8 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 10 το βράδυ, ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, SciCO.

Το «Mind the Lab» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τα οποία σχετίζονται με επιστημονικές δράσεις και τεχνολογικές ανακαλύψεις. Είναι μια πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Επιστήμη, Κοινωνία – SciCo», που απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, προκειμένου να εξοικειωθούν περισσότερο με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το «Σύνταγμα» μετράπηκε από τους επιστήμονες του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε μια στάση για την καρδιά, σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με βηματοδότη χωρίς καλώδια! Στον ίδιο σταθμό παρουσιάζονται επίσης ρομποτικές κατασκευές που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο μαθητικών διαγωνισμών ρομποτικής.

Στον «Πειραιά» στήθηκαν παιχνίδια και διαδραστικές εφαρμογές με τη χρήση υπολογιστών, tablets και οθονών αφής με βασικό θέμα την θάλασσα, μοναδικούς οργανισμούς να ζωντανεύουν μέσα στο κινητό, αλλά κυνήγι-αναζήτηση του… καρχαρία, ενώ παράλληλα η ομάδα της SciCo μύησε το επιβατικό κοινό στις… μυστικές δυνάμεις ενός λεμονιού και στο πώς η βαρύτητα δίνει καθαρό νερό!

Στον «Ευαγγελισμό» μια ομάδα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από το πρωί παρουσίαζε και εξηγούσε στο επιβατικό κοινό, με τη βοήθεια ενός μοντέλου, τον αρχαιότερο αστρονομικό και ημερολογιακό υπολογιστή με γρανάζια που γνωρίζουμε, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσίασαν με παραστατικό τρόπο και με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων, τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου & τη μορφολογία των πρωτεϊνών που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ παράλληλα θα δείξει πώς τα βότανα γίνονται φάρμακα ώστε να μας γιατρέψουν και πώς οι ερευνητές οδηγούνται στην ανακάλυψη νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Στη «Δουκίσσης Πλακεντίας» οι επιβάτες άρχισαν να μαθαίνουν τα πάντα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την ηλεκτρομαγνητικά ακτινοβολία σε όλη την χώρα, αλλά και για τα σολάριουμ, ενώ θα δούνε το ρομπότ που χορεύει, όταν του «φορτωθεί» οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι.

 

Στο «Ελληνικό» οι επιβάτες είχαν μια σπάνια ευκαιρία να αντιληφθούν οπτικά τον ήχο στην καθημερινή ζωή και να «δούνε» τα ηχητικά κύματα. Επίσης το επιβατικό κοινό είχε τη δυνατότητα να δει τον πλανήτη Γη σε 600.000 κομμάτια και να ταξιδέψει με «τον μικρό τουρίστα», μια δράση που αναδεικνύει τις ομορφιές της Ελλάδας μέσω οπτικοακουστικού υλικού και έργων τέχνης. Παράλληλα όσοι δεν βιάζονταν μπορούσαν να ταξιδέψουν νοερά στο μετρό των Φανταστικών Γραμμών που αποτελείται από εφτά παράδοξες γραμμές, οι οποίες μετακινούνται, εμφανίζονται και εξαφανίζονται, ταξιδεύουν και δημιουργούν συνδέσεις με σταθμούς άλλων γραμμών.

Στον «Άγιο Δημήτριο» το επιβατικό κοινό διασκέδασε με διαδραστικά εκθέματα και παιχνίδια για πολλούς τομείς ( Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική, Πληροφορική & Ψηφιακή Τεχνoλογία, Ρομποτική) μια δράση που απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Για τους μεγαλύτερους υπήρχε και stand-up comedy με θέμα το πώς διασκεδάζουν οι επιστήμονες μεταξύ τους και τι σημαίνει ένα αστείο σε μια παρέα επιστημόνων.

Στον «Αλιμο» η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θέλησε κερδίσει τις εντυπώσεις με πειράματα που υπερνικούν την βαρύτητα!