Το κίνημα #MeToo δεν είχε ευδοκιμήσει στην Ιταλία, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον· τα πράγματα άλλαξαν, όμως, όταν αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο σεξισμού σε μια ιταλική διαφημιστική εταιρεία.
Το 2016 και το 2017, άρρενες εργαζόμενοι στο γραφείο της εταιρείας We Are Social, στο Μιλάνο, έστελναν σεξουαλικά μηνύματα (sexting), μοιράζονταν ερωτικές φαντασιώσεις και κατέτασσαν τις συναδέλφους τους αξιολογώντας την εμφάνισή τους σε ιδιωτικά chat στο Skype, γράφει στους βρετανικούς Times από την Ιταλία ο Τζέιμς Ιμάμ.
Οι κατηγορίες προέκυψαν όταν ο Μάσιμο Γκουαστίνι, πρώην πρόεδρος του Art Directors Club Italiano, αποκάλυψε μια κουλτούρα υποτίμησης γυναικών συναδέλφων στη διαφημιστική εταιρεία, μέσω σεξουαλικών σχολίων. Μάλιστα, η έκταση που πήρε η είδηση στα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ώθησε πρώην πελάτες του We Are Social να αποστασιοποιηθούν από το πρακτορείο.
Μια εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας είπε στους Times ότι η διοίκηση δεν γνώριζε την ομάδα που έκανε chat, ενώ προσέθεσε ότι η εταιρεία «καταδίκασε έντονα» τα σεξιστικά σχόλια και έχει ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα.
Ο Γκουαστίνι ενημερώθηκε για την ομάδα στο Skype από έναν συνάδελφό του, πέρυσι. Δήλωσε στους Times ότι είχε συγκεντρώσει χιλιάδες αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση από το 2009, αλλά είπε ότι πολλές γυναίκες δεν ήθελαν να μιλήσουν ανοιχτά, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους. «Αυτό δεν αφορά μόνο το We Are Social» διευκρίνισε ο Γκουαστίνι. «Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις».
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ώθηση για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιταλία, όπου η εκστρατεία #MeToo άργησε να κερδίσει έδαφος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica τον περασμένο μήνα, ο ηθοποιός και παραγωγός Λούκα Μπαρμπαρέσκι ανέφερε ότι οι γυναίκες ηθοποιοί που κατηγορούν άνδρες για σεξουαλική παρενόχληση επιδιώκουν τη δημοσιότητα. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι διάσημοι τενόροι Πλάθιντο Ντομίνγκο και Βιτόριο Γκριγκόλο δεν έχουν εργαστεί στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από εναντίον τους καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, συνεχίζονται ωστόσο οι προσκλήσεις για εμφανίσεις τους σε θέατρα όπερας στην Ιταλία.
Η Μαρία Καρφάνια, δικηγόρος, πρώην μοντέλο και πολιτικός του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia, η οποία υπηρέτησε στο Υπουργείο Ισων Ευκαιριών και γράφει συχνά για τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε: «Στη χώρα μας, οι ομοφοβικές και ομο-τρανσφοβικές απόψεις επιμένουν, ακόμη και σε φαινομενικώς προοδευτικά περιβάλλοντα».
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Το Gentilissima Rivolta, ένα προφίλ στο Instagram που καλεί εργαζόμενες/ους να κάνουν αναρτήσεις σχετικά με κακοποίηση από συναδέλφους στον χώρο εργασίας, απέκτησε σχεδόν 10.000 ακολούθους μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τη δημιουργία του, πέρυσι, σημείωσε ο Γκαουστίνι.