Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη στο Βερολίνο | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Το Μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μέρκελ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Εβρο, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ πάνω στο ζήτημα και η κρίση με τον κορονοϊό αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο
Protagon Team

Το Μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικά σημεία της συνάντησης που έχει σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή της προς την Ελλάδα, η οποία γίνεται πλέον απολύτως κατανοητό από τη γερμανική κυβέρνηση ότι προστατεύει τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Το Βερολίνο θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια επανάληψη του 2015 και της κατάστασης που κόστισε πολύ ακριβά σε όλο το γερμανικό πολιτικό σύστημα και στην καγκελάριο προσωπικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα, αλλά στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η στήριξη που προσφέρει η Ανγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, η οποία για πολλούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται από ακατανόητη έως προκλητική.

Η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση ότι ο απώτερος προορισμός της συντριπτικής πλειονότητας μεταναστών και προσφύγων είναι η Γερμανία, φαίνεται να έχει πειστεί ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου των ροών είναι η συγκράτησή τους από την Τουρκία. Γι’ αυτό, σημειώνει σχετικά το ΑΠΕ, και επιλέγει να κάνει συχνά «τα στραβά μάτια» στις πρακτικές της Αγκυρας και στις προσβολές του Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα επιμείνει με κάθε μέσο στη διατήρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, όσο κι αν αυτή την εποχή μοιάζει με κενό γράμμα.

«Το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι η συνέχιση αυτής της συνεργασίας στη μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης αναμένεται να είναι και η γερμανική πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, η οποία ενδεχομένως να αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και θα αποτελέσει σημείο αιχμής της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το β’ εξάμηνο του έτους.

Ακόμη, η σημερινή ατζέντα καθορίζεται και από την παγκόσμια κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και τις ήδη διαφαινόμενες επιπτώσεις στην οικονομία και της ευρωζώνης. Η Γερμανία ετοιμάζει ήδη δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεών της, οι οποίες πλήττονται από την αναστολή των εμπορικών δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων και παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, εν όψει πιθανής ανάγκης παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.