Επικαιρότητα

Το Μέλλον σου, τώρα!

Ενα πρόγραμμα κατάρτισης με τη συνδρομή κολοσσών όπως η Google και το Facebook και τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, σε φέρνει στα ψηφιακά “έδρανα” κορυφαίων Πανεπιστημίων του κόσμου και πολύ κοντά στην επόμενη εργασία σου - που μπορεί να είναι η πρώτη. To Project Future ξεκινάει τον 5ο κύκλο του
Protagon Team

Big Data, Machine Learning & Artificial Intelligence, Java script, HTML, CSS, OO Programming, Relational Databases, Spring Framework, Spring Boot, Agile Methodologies, Digital Marketing…. Ένα “δάσος” από λέξεις ξενικές, λέξεις που όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουν σχέση με την τεχνολογία και την οικονομία του σήμερα (και του αύριο), αλλά που λίγοι, πολύ λίγοι γνωρίζουμε τι σημαίνουν. Πόσα σημαίνουν για την καθημερινότητά μας, σε τι συχνότητα τις συναντάμε σε κάθε δραστηριότητά μας στον ψηφιακό και τον αναλογικό κόσμο – αν μπορούμε πια να τους διαχωρίζουμε -, κυρίως όμως, πόσο “μετράνε” στην αγορά εργασίας.

Σε μια χώρα που όταν η ανεργία πέφτει κάτω από το 20% πανηγυρίζουμε, σε ένα περιβάλλον που η ανεργία των νέων “γυροφέρνει” στο 40%, το να γνωρίζεις απλώς τι σημαίνει μία μόνο από τις παραπάνω λέξεις, ανοίγει πόρτες. Πόσο μάλλον να είναι και μέρος της κατάρτισής σου – τότε μάλλον είσαι ήδη ένας επαγγελματίας, πιθανότατα αρκετά καλά αμειβόμενος…

Ακόμη και σήμερα, με την πανδημία να έχει τσακίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, το να μπορείς να αναλύεις δεδομένα, το να είσαι προγραμματιστής, να φτιάχνεις web και mobile εφαρμογές, το να μπορείς να “σπρώξεις” με επιτυχία ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στα social media, το να μπορείς να χειρίζεσαι μικρά ή μεγάλα project με την ταχύτητα και ευελιξία που σου δίνει η τεχνολογία, αρκεί για να σε φέρει απέναντι από την διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού μιας (δυναμικά) αναπτυσσόμενης εταιρείας ή και από τον “εγκέφαλο” μιας start-up, ένα βήμα πριν από την πρόσληψη (που μπορεί να είναι και η πρώτη στη ζωή σου).

Η αγορά ζητάει. Η αγορά γκρινιάζει ότι δεν βρίσκει, οι data analysts και οι front-end developers γίνονται ανάρπαστοι και οι νέοι γνωρίζουν ότι το πτυχίο από το ΑΕΙ, ακόμη και το masters, δεν φτάνουν. Γιατί υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Η πρώτη, όσο καλή και προηγμένη και αν είναι, σίγουρα δεν “τρέχει” με τους ρυθμούς και τις ανάγκες της δεύτερης.

Αυτό το κενό έχουν σίγουρα γεφυρώσει μέχρι σήμερα 1.020 νέοι, έως 29 ετών, που έχουν ήδη βρει εργασία μέσω της εκπαίδευσής τους στο Project Future. Άλλοι τόσοι βρίσκονται στη διαδικασία των προσλήψεων, που βεβαίως είναι σε εξέλιξη. Όλοι τους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης που, στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας, υλοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς, με τη συνεργασία του Regeneration Academy και τη συμβολή κολοσσών, όπως Google, Facebook, LinkedIn Learning, Coursera, Code.Hub, Convert Group, αλλά και της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και του ΣΕΒ.

Το Project Future συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, καθώς καλύπτει το λεγόμενο “skills gap” (κενό δεξιοτήτων). Πρόσφατα “άνοιξε” ο 5ος κύκλος του, που θα είναι ψηφιακός. Από αυτόν τον κύκλο, μάλιστα, το Project Future ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο. Συμπράττει στρατηγικά με το Coursera, την κυρίαρχη παγκοσμίως online πλατφόρμα εκπαίδευσης, και δίνει τη δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση και πιστοποίηση από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (Columbia University, Duke University, Imperial College London, INSEAD, Johns Hopkins University, Yale University, Harvard University κλπ), με πρόσβαση σε 3.800 online μαθήματα και 400 εξειδικεύσεις!

Αν είσαι πτυχιούχος, έως 29 ετών, έχεις προϋπηρεσία 0-3 χρόνια και τα ενδιαφέροντά σου δεν περιορίζονται στον ακαδημαϊκό χώρο, μπορείς να κάνεις αίτηση για να συμμετάσχεις στη διαδικασία επιλογής και να παρακολουθήσεις μία από τις εκπαιδεύσεις του 5ου αυτού κύκλου  (Digital Marketing Young Practitioners, Project Management with Agile Specialization, Business Intelligence & Analytics, Front-End Web Development, Java & Spring).

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τη διαδικασία θα μάθεις αν μπεις εδώ (που αν είσαι έως 29 ετών, το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη μπει…).