Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Είπαν το ίδιο πράγμα, αλλά τα «άκουσε» από την κυβέρνηση μόνο ο πρώτος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το Μαξίμου ξεσηκώθηκε για τον Στουρνάρα αλλά κάνει πως δεν άκουσε τον Ρέγκλινγκ

Οι προειδοποιήσεις του διοικητή της ΤτΕ για την προεκλογική παροχολογία Τσίπρα έγιναν δεκτές με χλεύη και επιθέσεις μέσω ΜΜΕ και Διαδικτύου. Οταν όμως είπε τα ίδια ο διοικητής του ESM οι του ΣΥΡΙΖΑ ποίησαν τη νήσσαν
Protagon Team

Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια πρέπει να είναι ζήτημα δευτερεύον, το πρωτεύον είναι το στόμα που την λέει. Ετσι, αν είναι ο Γιάννης Στουρνάρας εκείνος που προειδοποιεί για τους κινδύνους εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας λόγω προεκλογικών παροχών, δέχεται ομοβροντίες από το Μαξίμου και από το Facebook του Παύλου Πολάκη. Αντιθέτως, αν κάνει την ίδια προειδοποίηση ο Κλάους Ρέγκλινγκ, από την κυβέρνηση υπάρχει σιωπή. Επειδή κάνουν πως δεν άκουσαν.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος βγήκε την Τετάρτη και επεσήμανε (εδώ) το ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για εφέτος είναι δύσκολο να επιτευχθεί με αυτό το κρεσέντο παροχών και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει πρόσθετα μέτρα. «Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019», είπε ο κ. Στουρνάρας, για να συμπληρώσει, λέγοντας  ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις». 

Ακολούθησε κάθε είδους επίθεση προς τον διοικητή της ΤτΕ είτε από την κυβέρνηση, είτε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας είτε και από τη συχνά φιλοκυβερνητική «Δημοκρατία» που έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον κ. Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πρωτοσέλιδό της. Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος χλεύασε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος λέγοντας ότι διαβάζει τους προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας ως υπουργός Οικονομικών, «όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων».

Οταν κάποιοι έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι δεν είναι μόνο ο κ. Στουρνάρας που εκφράζει την ανησυχία του, αλλά το ίδιο προβληματισμένοι είναι και οι δανειστές, από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ και βεβαίως οι υποστηρικτές της στα social media, έκαναν λόγο για fake news. O κ. Τσακαλώτος πάλι, είχε πει το αμίμητο στη Βουλή: «Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας ευρωπαίος αξιωματούχος off the record είχε ανησυχίες, θα είχα μαζέψει τόσα χρήματα για να πάω με παρέα Σαντορίνη 10 μέρες. Αν είχα 1 ευρώ για κάθε αναπαραγωγή της είδησης, θα είχα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες». Τώρα πού λέει να πάει διακοπές ο υπουργός Οικονομικών με τον Ρέγκλινγκ δηλώνει on the record τις ανησυχίες του; Και πόσο βολικό ήταν για τον κ. Τσακαλώτο που τις ανησυχίες του Γερμανού –που ως επικεφαλής του ESM κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους– τις άκουσε ο αναπληρωτής του στο Eurogroup της Πέμπτης Γιώργος Χουλιαράκης;

«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads», είπε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Πέμπτης καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. Ο Γερμανός σημείωσε ότι «ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ESM καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά». Παρέπεμψε δε στο επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουνίου, οπότε θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων των παροχών. Από την πλευρά του, ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος της Ευρωομάδας, επεσήμανε: «Αξιοπιστία και εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι αυτό που αναμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας».

Θα περίμενε κανείς μια νέα αντίδραση της Αθήνας, αλλά αυτή δεν υπήρξε. Διότι είναι η αλήθεια. Και την ξέρει ακόμα και ο κ. Χουλιαράκης που δεν ήταν υπέρμαχος του «πακέτου Τσίπρα» και ζητά μια πιο προσεκτική διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου του 2019. Αλλά ο κ. Χουλιαράκης ήταν και αυτός που είχε δώσει τα χέρια με τους δανειστές τον Ιούνιο του 2015 και βρήκε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει δημοψήφισμα…