«Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le point, με τίτλο “Ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;”», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχόλιό του για άρθρο που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο γαλλικό περιοδικό, το οποίο εστιάζει στο συνταξιοδοτικό, υπ’αριθμόν ένα θέμα συζήτησης στη Γαλλία λόγω της προωθούμενης μεταρρύθμισης Μακρόν, η οποία έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.
Συγχρόνως αναφέρεται σε αντίστοιχες παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα έτη σε Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ελλάδα, επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Σκεφτόμουν λοιπόν ότι έχω τη “δυστυχία” να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή και στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο πολιτικό ακτιβιστή και όχι μεταρρυθμιστή», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον παραπάνω τίτλο, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ENA.
Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιας και που ο τελευταίος φαίνεται να έμεινε στον όχι ακριβώς κολακευτικό (βάσει των θέσεων της Κουμουνδούρου) τίτλο του δημοσιευματος. Διότι στον υπότιλο, διαβάζουμε: «Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα… Είναι οι κυβερνήσεις της αριστεράς που αύξησαν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Στη Γαλλία προτιμούμε τη στάση διαμαρτυρίας».
Ο διευθυντής του περιοδικού, Ετιέν Ζερνέλ, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα, υπερασπίζεται ουσιαστικά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν –με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω–, ενώ με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εργασίας της χώρας ότι το νομοσχέδιο είναι αριστερής νοοτροπίας, διερωτάται, μάλιστα, αν «υπάρχει πραγματική Αριστερά» προκειμένου να νομοθετήσει τα αντίσοιχα μέτρα και στη Γαλλία.
Κι αυτό γιατί «ο πρώην έλληνας Πρωθυπουργός, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατατάσσεται στα αριστερά της αριστεράς, αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, καθορίζοντάς την, ανάλογα με τα χρόνια καταβολής εισφορών, μεταξύ 62 και 67 έτη», όπως τόνισε.
Εξήγησε, βέβαια, πως οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις χώρες της ιβηρικής χερσονήσου (την περίοδο όπου κυβερνούσαν σοσιαλιστικά κόμματα) έλαβαν χώρα στη σκιά της οικονομικής κρίσης. Και στην Ελλάδα, αντίστοιχες ρυθμίσεις υπαγόρευσαν οι μνημονιακές κ.α. υποχρεώσεις της Αθήνας.
Το Le Point χρησιμοποιεί τα παραπάνω παραδείγματα για να υποστηρίξει ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού καθίσταται αναγκαία λόγω των προβλημάτων που πλέον αντιμετωπίζει και η γαλλική οικονομία, προειδοποιώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να μιλήσει με ειλικρίνεια για τον επικείμενο κίνδυνο.
Δεν παραλείπει, δε, να αναφερθεί στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και από τους Γερμανούς, επίσης με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών (SPD). Μια… γρήγορη επισκόπηση «μας διδάσκει ότι μια πραγματική αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης… πέρα από τα 65», θα συμπεράνει ο Ζερνέλ.
«Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Αλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε», αντέδρασε στις δηλώσεις Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Αλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά», θύμισε, παραπέμποντας σε πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού το 2015.
Ο τίτλος στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο δεν επιδεχόταν παρερμηνείας, καθώς μιλούσε ευθέως για τους «τσαρλατάνους της Ευρώπης», στους οποίους συμπεριέλαβε τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, Μαρίν Λε Πέν και Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Αντίστοιχα σχόλια έκαναν από την πρώτη στιγμή και άλλα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης. Ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου σχολίασε χαρακτηριστικά στο Twitter πως «στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν τη μετάφραση του υποτίτλου του άρθρου, όπου είναι σαφής η ειρωνεία για τον “μεταρρυθμιστή” κ. Τσίπρα».
Τη… βοήθεια του στη μετάφραση προσέφερε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Αλέξανδρος Μίχας.
Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία;
Στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας είναι πράγματι «μεταρρυθμιστής», κατά την έννοια που χρησιμοποιείται ο όρος από το Le Point, ή όχι, απαντά και η τοποθέτηση του κόμματος του κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, η προωθούμενη ρύθμιση στο ασφαλιστικό εντάσσετα στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διαλύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Πρόκειται για άποψη κοντινή σε εκείνες που διατυπώθηκαν από το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 κ.ο.κ..
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:
«Στεκόμαστε στο πλευρό των Γάλλων Εργαζομένων και των συνδικάτων τους στον μεγάλο αγώνα που δίνουν κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αυξάνει με αυταρχικό τρόπο τα όρια ηλικίας και των αγροτών που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων.
Ο αγώνας τους είναι και αγώνας όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διαλύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πλήττουν την κοινωνική ασφάλιση και συνολικά τα δημόσια αγαθά.
Οι τεράστιες κινητοποιήσεις στη Γαλλία αποτελούν πηγή έμπνευσης και για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Ελλάδα, που αγωνίζονται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη διάλυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και τις ιδιωτικοποιήσεις στην κοινωνική ασφάλιση, την ενέργεια, ακόμα και σε βασικά αγαθά όπως η υγεία και το νερό.
Για τους λόγους αυτούς η νίκη των Γάλλων εργαζομένων θα είναι και νίκη για όλους τους λαούς της Ευρώπης στον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη , με κοινωνική δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία».
Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη την ίδια ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις επίμαχες δηλώσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω: