Τα τυφλά σημεία στην αντίδραση της Ινδία στο δεύτερο, καταστροφικό κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό, θα μπορούσαν να ήταν ένα αρκετά χρήσιμο σήμα κινδύνου για άλλες χώρες, γράφει σε ανάλυσή του ο Πίτερ Μπέμοντ στον Guardian.
Εκ των υστέρων, ήταν ξεκάθαρο ότι τα δεδομένα για τα νέα κρούσματα που ανέφερε η Ινδία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν πιθανώς πολύ καλά για να είναι αληθινά. Κι αυτό διότι μία χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, κατέγραψε πτώση του επιδημιολογικού φορτίου από το σημείο της κορύφωσης του πανδημικού κύματος που είχαν φτάσει τα 100.000 κρούσματα την ημέρα, σε κάτω από 10.000.
«Δεν είναι ότι η Ινδία έκανε λιγότερα τεστ από άλλες χώρες ή ότι δεν αναφέρονται οι πραγματικοί αριθμοί. Αλλά είναι εντυπωσιακό να έχεις ένα τόσο μεγάλο ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων και ξαφνικά να έχεις κάθετη πτώση. Εξάλλου δεν ήταν μόνο τα κρούσματα, καθώς προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούσε και η μείωση του αριθμού νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ολοι οι επιδημιολογικοί δείκτες ήταν μειωμένοι», σχολιάζει ο Τζίσνου Ντας, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον.
Χάθηκε κάθε έλεγχος…
Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική επιτήρηση στην Ινδία χάθηκε κάπου στις αρχές του έτους, και έτσι, με τη λάθος ενημέρωση, οι κάτοικοι της χώρας βιάστηκαν να γιορτάσουν. Και δυστυχώς, πλέον είναι πολύ αργά για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.
Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ρίχνουν το βάρος της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα στο μεταλλαγμένο στέλεχος της Ινδίας, όμως το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου κύματος, πιθανώς οφείλεται σε έναν συνδυασμό της κοινωνικής συμπεριφοράς, της αδυναμίας του συστήματος υγείας να διαχειριστεί τους ασθενείς και φυσικά των πολιτικών αποφάσεων.
Με μέση ηλικία κρουσμάτων στην Ινδία τα 26,8 χρόνια, φαίνεται πολύ πιθανό, όπως άλλωστε και σε άλλες χώρες του κόσμου, ο ιός να μεταδόθηκε κατά κύριο λόγο σε νεότερα ηλικιακές ομάδες, οι οποίες ακολούθως μέσω της ενδοοικογενειακή μετάδοσης μεταδίδουν τον ιό στους μεγαλύτερους.
Η Ινδία φαίνεται να έχει κάνει το ίδιο λάθος και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, καθώς μετά την κορύφωση του πρώτου κύματος, δόθηκε το πράσινο φως στους πολίτες να επιστρέψουν σε αρκετές καθημερινές τους δραστηριότητες. Και αυτό συνέβη ενώ υπήρχαν ήδη παραδείγματα προς αποφυγήν από άλλες χώρες.
Η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, η Ινδία, αναπαρήγαγε επίσης λάθη όπως αυτά που έγιναν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς οι αρμόδιοι υπέθεσαν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του θα αρκούσε για τον έλεγχο της λοίμωξης Covid-19.
Η πραγματικότητα, όπως φάνηκε από το πρόσφατο παράδειγμα της Βρετανίας, είναι ότι ο εμβολιασμός στην αρχική φάση αποδίδει μόνο σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα.
Και το τρίτο είναι οι πολιτικοί χειρισΤο κακό παράδειγμα δίνει τρία βασικά μαθήματα, υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Πίτερ Μπέμοντ. Το πρώτο είναι ότι χωρίς την αποτελεσματική επιτήρηση, ο κορονοϊός θα εκμεταλλευτεί αυτά τα τυφλά σημεία και θα εξαπλωθεί και πάλι. Το δεύτερο ότι ακόμη και εν μέσω μιας μεγάλης εκστρατείας εμβολιασμού, όπως αυτή της Ινδίας, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών παραμένει ακόμη χωρίς αντισώματα.μοί. Οι οποίοι όταν δίνουν το λάθος μήνυμα στον λαό και του υπόσχονται επιστροφή στην κανονικότητα, προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.