Οταν στο κάδρο έχουν εισβάλει τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, τουρκικά μαχητικά F16 αλλά και σύροι τζιχαντιστές, όλοι τους με σκοπό να ενισχύσουν τους Αζέρους, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί είναι τόσο εύθραυστη η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τις προάλλες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μπορεί για τους παραπάνω παράγοντες ο Καύκασος να είναι κατά κάποιον τρόπο η «προέκταση» της Συρίας και της Λιβύης, ο ζωτικός χώρος τους. Ισως και ο ισλαμικός φανατισμός δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τα δεδομένα, αφού εδώ μιλάμε για πολεμικό πεδίο στη γειτονιά της Ρωσίας – και αυτό, βέβαια, είναι ένα στοιχείο που από μόνο του αλλάζει τα πάντα.
Από πλευράς τους και οι Αρμένιοι του Λιβάνου, όπως μεταδόθηκε, έκαναν εκστρατεία στον Καύκασο, ως φιλότιμοι πατριώτες που το καθήκον τούς καλούσε να σπεύσουν και να πολεμήσουν για την πατρίδα τους.
Οι φήμες ότι τους Αρμενίους βοήθησαν και βοηθούν και ρώσοι μισθοφόροι, της γνωστής και από τη στήριξη που προσέφερε στον Χαλίφα Χαφτάρ ομάδας Wagner, δεν επαληθεύτηκε.
Ωστόσο οι επαληθευμένες πληροφορίες αρκούν για να καταδείξουν το λίαν εύφλεκτο της όλης κατάστασης εκεί.
Μία επιπλέον πληροφορία, που ίσως δεν είναι πολύ γνωστή, ωστόσο αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο, φανερώνει τις διεθνείς προεκτάσεις που ενδέχεται να λάβει η συνέχιση της σύγκρουσης: υπάρχει και μία ισραηλινή συνιστώσα στη σύγκρουση του Καυκάσου, αφού το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε (προ πολέμου, φυσικά) σύγχρονα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ, συνολικής αξίας περί τα 5 δισ. δολάρια.
Οι Αζέροι έχουν χρησιμοποιήσει drones-«καμικάζι» για πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους των Αρμενίων, όπως πιστοποιούν τα πολλά σχετικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει. Πρόκειται, ακριβώς, για ισραηλινό εξοπλισμό. Αυτή η εμπορική συνεργασία των δύο κρατών στον αμυντικό τομέα έχει καταγγελθεί από πλευράς Αρμενίας, ενώ οι διπλωματικές διαμαρτυρίες έφθασαν μέχρι του σημείου της ανάκλησης πρεσβευτή.
Αλλά γιατί το Ισραήλ πούλησε όπλα στους Αζέρους; Τι επεδίωκε;
Οι Ισραηλινοί έχουν στρατηγικό πλάνο και επιζητούν καλές σχέσεις με τους Αζέρους ώστε να εξασφαλίζουν σημαντικές πληροφορίες για τον βασικότερο εχθρό τους στη Μέση Ανατολή, που δεν είναι άλλος από το Ιράν. Ετσι εξηγείται η αγοραπωλησία των διαφόρων οπλικών συστημάτων αλλά και η αποφυγή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων που διέπραξαν οι Τούρκοι.
Το εβραϊκό κράτος ενδιαφέρεται να διαφυλάξει τις σχέσεις του με το Μπακού, την πρωτεύουσα μιας μουσουλμανικής χώρας με τουρκικές επιρροές μεν, όμως κειμένης δίπλα στο Ιράν, επειδή οι Αζέροι μπορεί να γίνουν τα αυτιά και τα μάτια του όσον αφορά τις μισαλλόδοξες, αντιισραηλινές κινήσεις των μουλάδων της Τεχεράνης.