Προσπάθεια να ερμηνεύσει τα πρόσφατα γεγονότα του Κοσόβου, δηλαδή τις αιματηρές συγκρούσεις των Σέρβων με τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί, έκανε η Corriere della Sera. Το γεγονός ότι η –ούτως ή άλλως αλβανόφιλη– Ιταλία εξεπλάγη από το μένος των Σέρβων και από τον τραυματισμό πολλών στρατιωτικών της στο Ζβέτσαν βάρυνε στην ανάλυση, ωστόσο δεν χάθηκε και η επίγνωση της κατάστασης: «Οι βιαιότητες δεν προέκυψαν από το πουθενά» έγραψε η Corriere.
Εδωσε ένα σύντομο ιστορικό της κρίσης: «Στους δήμους του Βορείου Κοσόβου άρχισε τον περασμένο Απρίλιο. Στις 23 του μηνός έγινε ψηφοφορία προς ανάδειξη νέων δημάρχων, όμως οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία με εντολή του Βελιγραδίου. Ετσι η συμμετοχή ήτα μόνο 3,47%. Εξελέγησαν τέσσερις αλβανοί (Κοσοβάροι) δήμαρχοι, όμως οι Σέρβοι της περιοχής τους θεωρούν παρανόμους. Εξάλλου, οι Σέρβοι που εργάζονταν στην ντόπια δημόσια διοίκηση παραιτήθηκαν ομαδικώς το περασμένο φθινόπωρο».
Οι τωρινές εκρήξεις βίας δεν πρέπει να εκπλήττουν κανέναν: «Υπήρχαν προειδοποιήσεις, επί δύο χρόνια τουλάχιστον. Ποιος δεν θυμάται την κρίση με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων; Οι αλβανοκοσοβάρικες αρχές στην Πρίστινα απαγόρευσαν την κίνηση οχημάτων με σερβικές πινακίδες εντός Κοσόβου και απαίτησαν αντικατάστασή τους με κοσοβάρικες. Ξέσπασαν διαδηλώσεις, στήθηκαν οδοφράγματα, έπεσα και πυροβολισμοί εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που προστατεύουν την αλαβανοκοσοβάρικη κυβέρνηση».
Κατόπιν η Corriere θύμισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς εκτόνωση της κρίσης, δηλαδή τις επαφές του πολιτικού προσωπικού των δύο πλευρών. Υποτίθεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο αλβανοκοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι συμφώνησαν σε μερικά πράγματα όταν συναντήθηκαν στην Αχρίδα τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο δεν υπέγραψαν κανένα χαρτί. «Εμειναν μετέωρες τόσο η δέσμευση του Βελιγραδίου να επιτρέψει την είσοδο του Κοσόβου στα διεθνή φόρα όσο και η αντίστοιχη της Πρίστινα να επιτρέψει στους Σέρβους τη συνένωση σε ‘‘Κοινότητα Σερβικών Δήμων’’».
Κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει η παρούσα κρίση, αφού εμμέσως το παιχνίδι αφορά και τη Ρωσία, σχολίασε η Corriere. Για το ιταλικό μέσο, δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι Σέρβοι κινούνται όπως κινούνται επειδή νιώθουν προστατευμένοι από το Κρεμλίνο. «Το γνωρίζουν και οι ΗΠΑ ότι ο Βούτσιτς πυροδοτεί τον πόλεμο στο Κόσοβο, όμως δεν θέλουν να ανοίξουν και νέο μέτωπο με τον Πούτιν» έγραψε επί λέξει. Και συμπλήρωσε τη φράση της με μία πλατιά αντισερβική πινελιά: «Στο Κόσοβο η ηγεσία των Σέρβων είναι η άμεσος κληρονόμος του ‘‘μιλοσεβισμού’’ της δεκαετίας του ’90. Ποτέ δεν σταμάτησε να παίζει βρόμικα…»
Το φιτίλι του πολέμου το ανάβει ο Βούτσιτς λοιπόν, «θέτοντας ζητήματα ταυτότητας και γυρίζοντας τον χρόνο πίσω κατά 20 έτη». Κατά βάθος, η Corriere είναι απαισιόδοξη: «Ο πόλεμος έρχεται» έγραψε. «Πάντα στο Κόσοβο η συνύπαρξη με τους Σέρβους ήταν ρητορικό ερώτημα. Ολο και λιγότεροι Σέρβοι αποδέχονται την ιδέα της ανεξαρτησίας. Λένε ότι το Κόσοβο είναι σερβικό. Και οι Κοσοβάροι τούς απαντούν ότι είναι κοσοβάρικο. Ομως η αλήθεια είναι ότι ήταν και παραμένει προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και για να εξακολουθήσει να υφίσταται κατ’ αυτόν τον τρόπο, το τίμημα γίνεται όλο και υψηλότερο». Και ο νοών νοείτω.