Οι βομβίνοι (οι γνωστοί μπάμπουρες) είναι ένα έντομο που κατατάσσεται στην οικογένεια των αγριομελισσών. Είναι οι φυσικοί επικονιαστές για πολλά φυτά και ανήκουν στην κατηγορία των ωφέλιμων εντόμων. Οι βομβίνοι είναι βασικοί επικονιαστές σε πολλά είδη φρούτων, λαχανικών και άγριων φυτών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα και το University College London πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία ανέλυσαν δεδομένα για 66 είδη βομβίνων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 115 ετών. Οι βομβίνοι έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να ζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και να παράγουν θερμότητα καθώς πετούν. Δεν είναι, λοιπόν, έκπληξη ότι η αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες στον πλανήτη επηρεάζει αρνητικά το συγκεκριμένο έντομο. Εκείνο όμως που προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη είναι η έκταση του προβλήματος.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει εξαφανιστεί περίπου το 30% των πληθυσμών των βομβίνων. Δεν είναι μόνο η ζέστη αυτή καθαυτή που εξοντώνει τους βομβίνους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τους πολλούς καύσωνες και τις ξηρασίες, εξαφανίζουν τους οικοτόπους των βομβίνων, καθώς και τις πηγές της τροφής τους. Στην εξόντωση των βομβίνων συμβάλλουν επίσης κάποιες ασθένειες, αλλά και τα φυτοφάρμακα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η έλλειψη βομβίνων μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση ορισμένων καλλιεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώνοντας έτσι αξιοσημείωτα τη διαθέσιμη τροφή, όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά για πολλά είδη. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «κλιματικό χάος», το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτό που συμβαίνει στους βομβίνους.
«Εκπλαγήκαμε από το εύρος της αρνητικής επίδρασης που έχει η κλιματική αλλαγή στη μείωση των πληθυσμών. Τα ευρήματα μας υποδεικνύουν ότι αν ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής επιταχυνθεί, το ίδιο θα γίνει και με τον ρυθμό εξαφάνισης των βομβίνων» αναφέρει ο Τιμ Νιούμπολντ του Κέντρου Ερευνας Βιοποικιλότητας και Περιβάλλοντος του University College London, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν αξιοσημείωτα. Αν η μείωση του πληθυσμού των βομβίνων συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, τότε τις προσεχείς δεκαετίες οι βομβίνοι θα εξαφανιστούν» αναφέρει ο Πίτερ Σορόγιε, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.