Οι επισκέπτες της συνοικίας Γκιόν με τις γκέισες -ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Κιότο- θα απαγορεύεται να εισέρχονται στα γραφικά σοκάκια, καθώς οι Αρχές στην Ιαπωνία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δραματική άνοδο του τουρισμού.
Οι κάτοικοι της αρχαίας πρωτεύουσας της Ιαπωνίας αγωνίστηκαν να συμβιβάσουν την οικονομική ώθηση που προσφέρουν οι επισκέπτες μετά την πτώση του τουρισμού λόγω της πανδημίας με τον υπερτουρισμό και τα περιστατικά κακής συμπεριφοράς, αναφέρει ο Guardian.
Δυσαρέσκεια
H Γκιόν, όπου μπορεί κανείς να δει παραδοσιακούς διασκεδαστές και καλλιτέχνες – γκέικο και μάικο – καθώς πηγαίνουν στα τεϊοποτεία, γίνεται τακτικά στόχος επισκεπτών που χρησιμοποιούν smartphone, ορισμένοι από τους οποίους αγνοούν τις πινακίδες που ζητούν να κρατήσουν αποστάσεις και να μην αγγίζουν τα ακριβά κιμονό των γυναικών. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.
Τον Δεκέμβριο, ένα συμβούλιο κατοίκων της Γκιόν προέτρεψε τις Αρχές της πόλης να λάβουν μέτρα κατά των απείθαρχων τουριστών, διαμαρτυρόμενοι ότι η γειτονιά τους «δεν ήταν θεματικό πάρκο».
Αξιωματούχοι του Κιότο δήλωσαν ότι η απαγόρευση εισόδου στα σοκάκια της Γκιόν θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, αν και δεν είναι σαφές πώς θα επιβληθεί ο περιορισμός.
«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε απελπισμένοι», είπε ένα μέλος του συμβουλίου, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες τα νέα μέτρα.
Η κεντρική οδός της περιοχής, η οδός Hanamikoji, θα παραμείνει ανοιχτή για τους τουρίστες.
Κακή συμπεριφορά
Ο Οτά παραπονέθηκε ότι ορισμένοι επισκέπτες συμπεριφέρονται σαν ερασιτέχνες παπαράτσι όταν εντοπίζουν μια γκέισα να περπατά σε στενά δρομάκια, μερικά από τα οποία έχουν πλάτος μόλις δύο μέτρα.
Προηγούμενες προσπάθειες προτροπής των τουριστών να μην πλησιάζουν γκέισες, συμπεριλαμβανομένων πινακίδων και προστίμων έως και 10.000 γιεν για μη συναινετική φωτογράφιση, απέτυχαν να αποτρέψουν τους επισκέπτες που ήταν αποφασισμένοι να τραβήξουν φωτογραφίες με γκέισες.
Το Κιότο, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για περισσότερα από 1.000 χρόνια μέχρι το 1868, δεν είναι ο μόνος ιαπωνικός προορισμός που παλεύει με τον υπερτουρισμό από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί της Covid-19.
Αυτήν την εβδομάδα, οι αρχές στην επαρχία Γιαμανάσι δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χρεώνουν 2.000 γιεν στους τουρίστες για να ανέβουν στο όρος Φούτζι, όπου οι πεζοπόροι έχουν κατηγορηθεί ότι πετούν σκουπίδια και βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους επιχειρώντας αναβάσεις στο βουνό των 3.776 μέτρων. Ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών θα περιοριστεί επίσης όταν ξεκινήσει η αναρριχητική περίοδος τον Ιούλιο.
Αύξηση τουριστών
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 79,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε περίπου 2,69 εκατομμύρια, φθάνοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον ίδιο μήνα του 2019, πριν η πανδημία αναγκάσει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιωτών προήλθε από τη Νότια Κορέα και ακολουθούν τουρίστες από την Ταϊβάν και την Κίνα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.