Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (κέντρο) στο πάνελ της παρουσίασης του συλλογικού τόμου | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΛΙΚΗ / ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επικαιρότητα

«Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά», ένας συλλογικός τόμος από το Ιδρυμα της Βουλής

Στην παρουσίαση της έκδοσης του συλλογικού τόμου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο: «1973. Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά», παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Πεδίον του Άρεως
Protagon Team

Τον συλλογικό τόμο τίτλο: «1973. Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά» παρουσίασε στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Πεδίου Αρεως το Ιδρυμα της Βουλής. Παρών ήταν ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας αφού πρώτα εξήρε το εκδοτικό έργο του Ιδρύματος της Βουλής, σημειώνοντας ότι οι ματιές μέσα από τις οποίες αντικρίζεται το γεγονός του Κινήματος του Ναυτικού στο συλλογικό τόμο, «αποδεικνύουν ακριβώς και τη βαρύτητά του και την αξία του, αλλά και την ανάγκη να το γνωρίσουμε καλύτερα», στη συνέχεια υπενθύμισε ότι είναι ευκαιρία να το τιμήσουμε περισσότερο και να το συσχετίσουμε και με την επέτειο «των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από τη λειτουργία της πιο ανθεκτικής και της πιο ολοκληρωμένης δημοκρατικής περιόδου που έζησε και απήλαυσε ποτέ ο ελληνικός λαός».

«Αιτία αυτής της μεταπολιτεύσεως, μία από τις σημαντικές αιτίες, ήταν και το Κίνημα του Ναυτικού», τόνισε ο κ. Τασούλας, συμπληρώνοντας ότι «παρά το ότι δεν εξεδηλώθη και δεν ξεδιπλώθηκε, εντούτοις η σημασία του και η βαρύτητά του και η συμβολή του στις μετέπειτα εξελίξεις, ήταν καίρια».

Ο Πρόεδρος της Βουλής περιέγραψε το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου, παραθέτοντας τις αντιδικτατορικές ενέργειες και διεργασίες που, όπως είπε, το 1973 «ταρακούνησαν τη δικτατορία», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις πολιτικές φυσιογνωμίες της εποχής που εμπράκτως υποστήριξαν το Κίνημα του Ναυτικού, όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Αποσκίτης και ο Χριστόφορος Στράτος.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Κ. Τασούλα στην τόλμη, την αποφασιστικότητα και την προσφορά των αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, οι οποίοι όπως είπε «έπαιξαν το κεφάλι τους, έχασαν τη δουλειά τους, είχαν παιδιά, είχαν οικογένειες, αλλά πάνω στο συνταγματικό τους καθήκον όλα αυτά τα παραμέρισαν».

Για το συλλογικό τόμο του Ιδρύματος της Βουλής, μίλησαν, επίσης, ο δικηγόρος Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ / μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πανεπιστημιακός και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Χριστίνα Δημητρακάκη-Μουστακλή χήρα του Σπύρου Μουστακλή του έλληνα στρατιωτικού που βασανίστηκε από τη χούντα, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Επικρατείας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομμάλης και Αγγελος Συρίγος.

Πληροφορίες για τον συλλογικό τόμο του Ιδρύματος της Βουλής

Στο ιδιαίτερα σημαντικό και κατατοπιστικό έργο για το Κίνημα του Ναυτικού, αναδεικνύονται με πολύπλευρη σύνθεση και τεκμηρίωση, τα ιστορικά γεγονότα που έμελλαν να συνδράμουν καθοριστικά στον αγώνα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, μέσα από τα κείμενα των James Demetrios Athanassiou, Σπύρου Βλαχόπουλου, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, Αντώνη Κλάψη, Μανόλη Κούμα, Λυκούργου Κουρκουβέλα, Mogens Pelt, Έφης Πενταλιού, Τάσου Σακελλαρόπουλου, Κωνσταντίνου Στράτου, Ζήση Φωτάκη, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Διονύση Χουρχούλη και Χρήστου Χρηστίδη, προσεγγίζονται οι στόχοι που εξυπηρετούσε το Κίνημα, οι προθέσεις των αξιωματικών που συμμετείχαν –χωρίς να συνδέονται με επιδιώξεις πολιτικών παρατάξεων–, ο αντίκτυπος της καταστολής του κινήματος στη Δύση, αλλά και η συμβολή του στην πορεία προς την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.

Πενήντα χρόνια μετά, το Ίδρυμα της Βουλής τιμά με την έκδοση αυτή το Κίνημα του Ναυτικού, ως μια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάλυση της δικτατορίας, μια «προσπάθεια που αν πετύχαινε θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά», σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αβέρωφ.