Εμβολιασμός με το σκεύασμα της Sinovac στην Ταϊλάνδη | REUTERS/Athit Perawongmetha/File Photo
Επικαιρότητα

Το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac «παράγει 10 φορές λιγότερα αντισώματα από της Pfizer»

Το τελευταίο διάστημα αρκετές χώρες που επέλεξαν κινεζικά σκευάσματα αναθεωρούν την τακτική τους και δίνουν την έγκριση για χρήση και άλλων εμβολίων για τη δεύτερη ή την τρίτη ενισχυτική δόση
Protagon Team

Οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων μπορούν να στηρίζονται πλέον και σε εμπειρικά δεδομένα.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς έδειξε ότι το εμβόλιο Coronavac, το οποίο αναπτύχθηκε από το κινεζικό εργαστήριο Sinovac, παράγει 10 φορές λιγότερα αντισώματα από το εμβόλιο της Pfizer. Από την άλλη πλευρά, τα κινεζικά εμβόλια φαίνεται να έχουν ικανοποιητικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών μορφών της Covid-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Lancet Microbe» στις 15 Ιουλίου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν και η ποσότητα αντισωμάτων δεν επαρκεί για την αξιολόγηση του επιπέδου ανοσίας που παρέχει ένα εμβόλιο, οι διαφορές στις συγκεντρώσεις αντισωμάτων μπορούν να μεταφραστούν σε σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητά του.

Οπως σημειώνει ο Monde, τα πορίσματα ενισχύουν τα στοιχεία για την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA, όπως αυτό της Pfizer, σε σχέση με άλλα που βασίζονται σε τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Πλεονέκτημα των τελευταίων, πάντως, παραμένει η ευκολία στην αποθήκευση, η οποία μπορεί να γίνει και σε οικιακό ψυγείο και όχι ειδικό καταψύκτη πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, όπως χρειάζεται το σκεύασμα της Pfizer.

Το τελευταίο διάστημα, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, αρκετές χώρες που επέλεξαν το κινεζικό εμβόλιο (το οποίο χρησιμοποιεί αδρανοποιημένα στελέχη του ιού) αντιμετώπισαν μεγάλα κύματα της πανδημίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Σεϋχέλλες, η Μογγολία, η Χιλή και η Ουρουγουάη είχαν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους με τα εμβόλια της Sinovac και Sinopharm.

Στα μέσα Ιουλίου, η Χιλή, για παράδειγμα, συνέστησε και τρίτη δόση Sinovac για την ενίσχυση της προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αφού διεξήγαγε τις δικές της μελέτες που έδειξαν απότομη μείωση της ανοσίας έξι μήνες μετά την τελευταία δόση. Από την πλευρά της, η Ταϊλάνδη χορήγησε για δεύτερη δόση το σκεύασμα AstraZeneca σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας που έλαβαν την πρώτη δόση από Sinovac και τρίτη ενισχυτική δόση με AstraZeneca ή Pfizer σε όσους έλαβαν δύο δόσεις.