Η «οικογενειακή» φωτογραφία των 28 | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Το κείμενο συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 28

Το Μεταναστευτικό ήταν το θέμα της πρωινής συνεδρίας των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Δείτε σε ποιους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα
Protagon Team

Τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα – αποφεύγοντας, όμως, να μιλήσουν ανοιχτά εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που πριν τη Σύνοδο είχε κατατάξει την κυβέρνηση Τραμπ στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, τόνισε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν την ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Για ανησυχία η οποία εκφράστηκε από πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέσεις και συμπεριφορές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «28».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ, ενώ επαίνεσε τη Λιβύη για τις προσπάθειες που κάνει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Η γενικότερη άποψη των 28 είναι πως δεν είναι απειλή ο Τραμπ ή ο Πούτιν, αλλά το να μην είμαστε αρκετά ενωμένοι στην Ευρώπη, ειδικά απέναντι σε θέματα όπως το Μεταναστευτικό. Αυτό, άλλωστε, ήταν το θέμα της πρωινής συνεδρίας των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Δείτε σε ποιους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αποτελούν βασικό στοιχείο για μια βιώσιμη πολιτική μετανάστευση.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις πιέσεις που παραμένουν, οι αφίξεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 ήταν μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015 κατά 98%, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τις χώρες του «δρόμου» των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώθηκαν στον «δρόμο» της Κεντρικής Μεσογείου, αναφέροντας ότι στη διάρκεια του 2016, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 180.000.

Επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους το 2017 και ότι η άνοιξη πλησιάζει, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων, επαγρυπνώντας ταυτόχρονα και για τον “δρόμο” της Αν. Μεσογείου, αλλά και άλλων. Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν πως θα συνεργαστούν πρωτίστως με τη Λιβύη απ’ όπου φεύγουν κυρίως οι μετανάστες, αλλά και με τις γειτονικές της χώρες συμπεριλαμβανομένων και των υπο-Σαχάριων.

Οι τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα

Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι ορισμένες από τις προαναφερόμενες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική με 1,8 δισ. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 152 εκατομμύρια από τις συνεισφορές των κρατών.

Προκειμένου να καλυφθούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες της παρούσης αλλά και για όλο το 2017, η Σύνοδος της Μάλτας καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει, ως πρώτο βήμα, με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική και να δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα που αφορούν στην μετανάστευση και σχετίζονται με τη Λιβύη.