Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό, ανήκει πλέον στην Ιστορία. Πλην όμως υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να αποδειχθεί πραγματικά ιστορική και να μην πρόκειται για ένα δημοσιογραφικό κλισέ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες ημέρες είναι πυρετώδεις. Μεταξύ όλων των άλλων, αντικείμενό τους είναι η γνωστή απόφαση για την δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής.
Το ζήτημα για την Ελλάδα έχει ενδεχομένως σοβαρές περιπλοκές. Και αυτό επειδή η δημιουργία και η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ένα νέο ευρωπαϊκό σώμα ασφαλείας επαναφέρει με πιεστικό τρόπο στην επικαιρότητα μία σοβαρή διεθνή εκκρεμότητα της χώρας.
Πρόκειται για τη διαφορά της οριοθέτησης μεταξύ του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών της υδάτων. Ως γνωστόν, από το 1974 κι έπειτα, η Τουρκία αμφισβητεί τον χώρο μεταξύ των έξι και των 10 ναυτικών μιλίων στη θάλασσα, τον οποίο θεωρεί διεθνή.
Με τη δρομολογούμενη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, μοιραία θα τεθεί στο τραπέζι ο χώρος της ευθύνης της και το πού οριοθετούνται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία και θα καλείται να φυλάσσει
Συνακολούθως προκύπτει και το γνωστό ζήτημα με τον εναέριο χώρο, ο οποίος ορίζεται ως εκείνος που βρίσκεται πάνω από τα χωρικά ύδατα (στην περίπτωση του Αιγαίου).
Οπως επιβεβαιώνουν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις που διεξάγονται στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, με τη δρομολογούμενη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, μοιραία θα τεθεί στο τραπέζι ο χώρος της ευθύνης της και το πού οριοθετούνται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία και θα καλείται να φυλάσσει.
Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωριστό ίσως ενδιαφέρον αποκτά και η δήλωση-προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος στην εφημερίδα Αγορά που κυκλοφόρησε την παραμονή των Χριστουγέννων είπε ότι «η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία», αφήνοντας – κατά κάποιους – να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει και τη λύση του «βέτο».
Πέραν πάντως των πρόσφατων δηλώσεων, αλλά και όσων κατά καιρούς έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος π.χ. στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε εκφράσει την απορία για το «αν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα», οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και οι επικείμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις, εκτιμάται από κάποιες πηγές (μερικές εκ των οποίων βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου), ότι φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση: Τη λύση, με άγνωστο προς το παρόν τρόπο, της μείζονος ελληνοτουρκικής διαφοράς των τελευταίων δεκαετιών.