«Πάμε εκεί για να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά δεν μας επιτρέπεται να φοράμε τα ρούχα της δουλειάς μας. Αυτή είναι η μοναδική χώρα όπου η κυβέρνηση μας λέει πώς να κάνουμε τη δουλειά μας, και αυτό εμείς το επικρίνουμε», δήλωσαν με αθλητική και επαγγελματική πυγμή η Κάρλα Μπόργκερ και η Γιούλια Ζούντε.
Οι γερμανίδες πρωταθλήτριες του μπιτς βόλεï επρόκειτο να μεταβούν στο ζάπλουτο εμιράτο του Περσικού Κόλπου ενόψει ενός τουρνουά του FIVB World Tour που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο. Στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, διεθνείς αγώνες μπιτς βόλεï ανδρών φιλοξενούνται συχνά τα τελευταία επτά χρόνια αλλά φέτος θα λάβουν χώρα για πρώτη φορά και αγώνες γυναικών.
Οι Μπόργκερ και Ζούντε, ωστόσο, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το εν λόγω ιστορικό (λόγω της συμμετοχής γυναικών) τουρνουά εξαιτίας των αυστηρών κανόνων όσον αφορά την περιβολή των αθλητριών κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αρχικά οι αρμόδιες αρχές του Κατάρ απαιτούσαν από τις αθλήτριες να αγωνιστούν, φορώντας όχι τα συνηθισμένα μπικίνι τους αλλά πουκάμισα και μακριά παντελόνια.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Μπιτς Βόλεï (FIBV) από την πλευρά της αρχικά δεν εναντιώθηκε στους αυστηρούς κανόνες, κάνοντας λόγο για «σεβασμό προς την κουλτούρα και τις παραδόσεις» της χώρας που ανέλαβε τη διοργάνωση και οι δύο γερμανίδες αθλήτριες δεν διαφωνούν με αυτήν την άποψη.
Μιλώντας στο Der Spiegel ανέφεραν πως κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συμμορφωθούν με τα τοπικά ήθη. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, αυτό καθίσταται εξαιρετικό δύσκολο, εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο Κατάρ ήδη από τον Μάρτιο με τον υδράργυρο να ανεβαίνει έως τους 30 βαθμούς.
Η Γερμανική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στήριξε την απόφαση των δύο αθλητριών να μην συμμετάσχουν στο τουρνουά ενώ την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, η Κάρλα Μπόργκερ διερωτήθηκε με νόημα κατά πόσο το Κατάρ είναι κατάλληλο για τη φιλοξενία ενός τουρνουά γυναικών, δεδομένου ότι στη χώρα τα δικαιώματα των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Τελικά η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης του Κατάρ έκανε πίσω και σημειώνοντας ότι επιθυμεί να αισθάνονται άνετα και καλοδεχούμενες όλες οι αθλήτριες που πρόκειται να συμμετάσχουν στο τουρνουά, ανακοίνωσε πως όσες το προτιμούν, μπορούν να αγωνιστούν φορώντας τα μπικίνι τους.
«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχουμε καμία απαίτηση όσον αφορά το τι πρέπει να φορούν οι αθλήτριες στη διοργάνωση», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση. «Είμαι ευχαριστημένη, θεωρώ πως αυτό είναι το σωστό βήμα, μικρό μεν αλλά ουσιαστικό. Και είμαι περίεργη να δω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση κατά τα επόμενα χρόνια», σημείωσε η Μπόργκερ μετά την αλλαγή στάσης του Κατάρ.
Ωστόσο οι δύο αθλήτριες δεν πρόκειται να αγωνιστούν στο διεθνές τουρνουά καθώς έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής ενώ το ότι το εμιράτο επέλεξε να συμμορφωθεί στην προκειμένη περίπτωση με τα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζει το γεγονός επικρίνεται ολοένα και περισσότερο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αναδειχθεί και να καθιερωθεί ως διοργανώτρια χώρα κορυφαίων αθλητικών αγώνων.
Οχι μόνο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν (υψηλότατες θερμοκρασίες αλλά και τρομερή υγρασία) αλλά κι εξαιτίας του περιορισμένου σεβασμού πάσης φύσεως δικαιωμάτων. Τελευταία δραματική απόδειξη αποτελεί το πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian, σύμφωνα με το οποίο την τελευταία δεκαετία στα εργοτάξια σταδίων που οικοδομούνταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.500 αλλοδαποί εργάτες.