Σε ένα συνέδριο αυστηρά οργανωμένο, ακόμα και στην παραμικρή του λεπτομέρεια, ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο οδηγήθηκε, εμφανώς παρά τη θέλησή του, στην έξοδο της αίθουσας, συνοδευόμενος από δύο άνδρες | REUTERS/Tingshu Wang
Επικαιρότητα

Το καρέ που αποτυπώνει τη σκληρότητα του καθεστώτος του Σι Τζινπίνγκ

Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη δίψα του κινέζου ηγέτη για απόλυτο έλεγχο, ούτε καν ένας σεβάσμιος πρώην πρόεδρος της Κίνας
Protagon Team

«Αν κάποια εικόνα υπογράμμισε τη σκληρότητα της ανόδου του Σι Τζινπίνγκ στην απόλυτη εξουσία, αυτή ήταν η θέα του προκατόχου του, του Χου Τζιντάο, να συνοδεύεται απρόθυμα εκτός του χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), κατά την τελετή λήξης του. Αν και οι εξηγήσεις που δόθηκαν διαφέρουν ως προς το γιατί απομακρύνθηκε αναξιοπρεπώς από τη διαδικασία ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, ο βίαιος τρόπος της αποχώρησής του υποδηλώνει ότι επρόκειτο για μέρος της προσπάθειας του Σι Τζινπίνγκ να εδραιώσει την κυριαρχία του στη χώρα».

Με αυτό το σχόλιο ξεκίνησε ο συντάκτης διεθνών θεμάτων της Telegraph Κον Κόγκλιν το άρθρo του για το εν λόγω περιστατικό, το οποίο έκανε τον γύρo του κόσμου το Σάββατο, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα αξιοσημείωτο γεγονός, δεδομένου ότι οι σκληρές αντιπαραθέσεις στον κλειστό κόσμο της κινεζικής πολιτικής που συνεχώς λαμβάνουν χώρα μεταξύ των αντίπαλων φατριών της κομμουνιστικής ελίτ σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Εάν ο λόγος για την απομάκρυνση του Χου Τζιντάο ήταν, όπως υποστηρίχθηκε, η ξαφνική αδιαθεσία του, τότε γιατί οι κινέζοι λογοκριτές ενήργησαν τόσο γρήγορα ώστε οποιεσδήποτε αναφορές στην ασυνήθιστη αποχώρηση του πρώην προέδρου από τα έδρανα εξαφανίστηκε;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο ίδιος.

Και εφόσον «ο Χου σαφέστατα δεν ήταν πρόθυμος να αφήσει τη θέση του στην πρώτη σειρά, δεν θα ήταν καλύτερο –σίγουρα από πλευράς δημοσίων σχέσεων– να τον αφήσουν στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία;», συνέχισε ο δημοσιογράφος.

«Σε τελική ανάλυση αυτή υποτίθεται ότι ήταν η κορυφαία στιγμή για την αυταρχική διακυβέρνηση που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Σι» ο οποίος πέτυχε «τη μακρόχρονη φιλοδοξία του να γίνει ουσιαστικά ισόβιος πρόεδρος της Κίνας», καθώς μία ημέρα μετά το συμβάν, ο κινέζος πρόεδρος έλαβε το χρίσμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ για άλλη μια πενταετή θητεία –όπως είχαν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές–, κατά τον Κόγκλιν.

«Θα στρεφόταν ο Χου εναντίον αυτής της εξέλιξης; Ηταν αυτός ο λόγος που τον απομάκρυναν δημοσίως; Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ».

Η εδραίωση του Σι στην εξουσία, πάντως, συνάντησε εμπόδια από την άρχουσα ελίτ της Κίνας, έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Μετά την αναταραχή που ακολούθησε το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1976, θεσπίστηκαν συνταγματικά μέτρα –συμπεριλαμβανομένου ενός ορίου δύο θητειών για τη θητεία του προέδρου– προκειμένου να αποτραπεί η ανάδειξη ενός τόσο αυταρχικού ηγέτη εκ νέου.

Αυτή η ρύθμιση, ωστόσο, διαβρωνόταν συστηματικά από τότε που ο Σι αντικατέστησε τον Χου στην προεδρία της χώρας το 2012, σε βαθμό τέτοιο ώστε το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, το λεγόμενο κοινοβούλιο της Κίνας, ενέκρινε συνταγματικές αλλαγές που αφαιρούσαν το όριο των δύο προεδρικών θητειών, επιτρέποντας στον 69χρονο πολιτικό «να παραμείνει στην εξουσία εφ’ όρου ζωής εάν το επιλέξει», θύμισε ο δημοσιογράφος.

Χαρακτήρισε «αναπόφευκτη», δε, την ακόλουθη σύγκριση: «Η αδιάλλακτη μεταχείριση του προκατόχου του Σι το Σάββατο από κινέζους αξιωματούχους αναβιώνει μνήμες της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Ιωσήφ Στάλιν, όταν βασικά μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ (σ.σ. επρόκειτο για το ανώτατο πολιτικό σώμα διαμόρφωσης και άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής τη συγκεκριμένη περίοδο) ξαφνικά εξαφανίζονταν. Οι σοβιετικοί απαράτσικ ήταν τόσο αποφασισμένοι να διαγραφούν από τα βιβλία της Ιστορίας που τα πρόσωπά τους διαγράφηκαν σιωπηρά από τις επίσημες φωτογραφίες των σοβιετικών συνόδων κορυφής».

«Οποιοι και αν είναι οι λόγοι για την εσπευσμένη εκδίωξη του Χου Τζιντάο από τα έδρανα του Συνεδρίου, το θέαμα αυτού του αδύναμου, ηλικιωμένου άνδρα να συνοδεύεται εκτός της αίθουσας κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπενθυμίζει ότι κανείς, ούτε οι πρώην πρόεδροι της Κίνας, δεν είναι απρόσβλητοι από την ακόρεστη δίψα του Σι για εξουσία», κατέληξε ο Κον Κόγκλιν.