Είναι εικόνες μιας κοσμογονίας. Κάτι που ανθρώπινο μάτι δεν είχε δει και ο ανθρώπινος νους μπορούσε μόνο να ονειρευτεί. Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να κοιτά προς τα άστρα και να θέτει ερωτήματα για την ύπαρξή του, το τι συνέβαινε στα νεφελώματα ήταν ένα μυστήριο –και στην περίπτωση του υπέροχου Ωρίωνα ακόμα και τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια –επίγεια και αργότερα και διαστημικά– που κατασκευάστηκαν δεν μπορούσαν να διαπεράσουν την πυκνή κοσμική του ύλη για να δουν με λεπτομέρειες τι συμβαίνει στο εσωτερικό του, όπου γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.
Φαίνεται, όμως, τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον στο Σύμπαν από το νέο πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο, James Webb, το οποίο δικαιώνει σε καθημερινή πλέον βάση όσους πίστεψαν σε αυτό και επέμειναν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, παρά τα πολλά χρόνια καθυστερήσεων και την εκτόξευση του κόστους του.
Το James Webb από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του φωτίζει κάθε γωνιά του Σύμπαντος με μοναδικό τρόπο. Οι εικόνες του είναι εκπληκτικής ομορφιάς και ταυτόχρονα αποτυπώνουν με πρωτοφανή λεπτομέρεια κάθε είδους διαστημικά αντικείμενα (γαλαξίες, άστρα, πλανήτες) και κοσμικές δομές όπως νεφελώματα.
Eνα από τα πιο γνωστά νεφελώματα είναι αυτό του Ωρίωνα, το οποίο και αποτελεί διαχρονικό στόχο των αστρονόμων. Πρόκειται για μια περιοχή μαζικής γέννησης νέων άστρων και οι επιστήμονες προσπαθούν, παρατηρώντας αυτό το νεφέλωμα, να αποκρυπτογραφήσουν τόσο τους μηχανισμούς της αστρογένεσης όσο και τα διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα που παράγονται σε αυτή τη διεργασία.
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα βρίσκεται σε απόσταση 1.350 ετών φωτός από τη Γη και ένας από τους λόγους που το παρατηρούν οι επιστήμονες είναι ότι θεωρείται διαθέτει περιβάλλοντα παρόμοια με αυτό στο οποίο δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη.
Διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσίασε (εδώ) τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που έκανε στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα χρησιμοποιώντας το James Webb.
Μια από τις εικόνες δεν είναι μόνο εντυπωσιακή αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη για τους επιστήμονες. Τα πανίσχυρα «μάτια» του διαστημικού τηλεσκοπίου κατάφεραν για πρώτη φορά να διεισδύσουν μέσα στα πυκνά νέφη κοσμικής σκόνης και αερίων του νεφελώματος και να αποκαλύψουν περιοχές και άστρα που οι επιστήμονες βλέπουν για πρώτη φορά.
Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από τις εικόνες του νεφελώματος που κατέγραψε το James Webb και θεωρούν ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ανάλυση των δεδομένων που συνοδεύουν τις εικόνες θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην κατανόηση του κύκλου γέννησης ενός άστρου.