Επικαιρότητα

Το ιστορικό χαμηλό του 2% στο δεκαετές φέρνει άμεση έκδοση νέου ομολόγου μετά τις εκλογές

Σύμφωνα με τα «Νέα», στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αξιοποιηθεί, χωρίς καθυστέρηση, η ευκαιρία του καλού μομέντουμ στις αγορές και να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγου μέσω του ΟΔΔΗΧ
Protagon Team

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, με το ιστορικό χαμηλό του 2% στο δεκαετές λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές, ανεβάζει ανάμεσα στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης την άμεση έκδοση ομολόγου μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αξιοποιηθεί, χωρίς καθυστέρηση, η ευκαιρία του καλού μομέντουμ στις αγορές και να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγου μέσω του ΟΔΔΗΧ, με τις απαιτούμενες προετοιμασίες να είναι ήδη εντατικές.

Οπως σημειώνουν «Τα Νέα», οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν καταγράψει βουτιά η οποία προσεγγίζει το 50% αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την Τετάρτη κατέρριψαν ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας ακόμα και το 1,99%. Και αυτό όταν τον Απρίλιο, μετά την ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου παροχών από τον Αλέξη  Τσίπρα, ξεπερνούσαν ακόμα και το 3,5%.

Αντίστοιχα στα πενταετή ομόλογα, οι αποδόσεις πάνε να σπάσουν το φράγμα του 1%. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, την Τετάρτη το μέσο yield των πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκε σε 1,03%, καταγράφοντας πτώση 257 μονάδων βάσης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Στις 24 Μαΐου, παραμονές των ευρωεκλογών, το πενταετές ομόλογο είχε απόδοση 2,04% με ετήσια μείωση στις 156 μονάδες κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προοπτική αλλαγής σελίδας στην οικονομική πολιτική, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στα πενταετή ομόλογα περιορίστηκε το μισό (από 2,04% σε 1,03%).

Το ίδιο ισχύει και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Στις 5 Ιουνίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,41%, ενώ στην  αντίστοιχη δημοπρασία την Τετάρτη αντλήθηκαν επίσης 1,625 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο όμως να συρρικνώνεται σε 0,23%.