Κάτοικοι του Ρας αλ Αΐν, στον Νότο του Λιβάνου, επιθεωρούν τις ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς | REUTERS/Aziz Taher
Επικαιρότητα

To Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο και τη Γάζα

Το ισραηλινό κράτος έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών εναντίον της επικράτειάς του
Protagon Team

Η ρουτίνα των βομβών και της καταστροφής επέστρεψε στη Μέση Ανατολή –σαν να μην έφυγε ποτέ: τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χαμάς, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών εναντίον της επικράτειάς του.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της Τύρου, σημαντικού λιμανιού του Λιβάνου, τα ξημερώματα, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωνε πως διεξήγαγε πλήγματα σε αντίποινα για τις 30 και πλέον ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά της επικράτειάς του από τον Λίβανο.

Κάτοικος του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στη Ρασντίγια, πολύ κοντά στην Τύρο, ο Αμπού Αχμαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άκουσε εκρήξεις», τουλάχιστον δύο από τις οποίες έγιναν «κοντά στον καταυλισμό».

Ανταποκριτής του AFP διαπίστωσε πως οβίδα έπληξε τοίχο σπιτιού κοντά σε φυτεία, κοντά στον καταυλισμό, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Το Αλ Μανάρ, τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ένοπλης παράταξης προσκείμενης στο Ιράν, μετέδωσε πως έγιναν βομβαρδισμοί σε τρεις περιοχές του νοτίου Λιβάνου, συμπεριλαμβανόμενης της περιοχής του καταυλισμού προσφύγων στη Ρασντίγια.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα πως έπληξε στόχους «στον Λίβανο», θέσεις που κατ’ αυτόν ανήκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, αναφέροντας ακόμη πως κλιμάκωσε τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόνισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να «επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να επιχειρεί από το έδαφος του Λιβάνου», διαμηνύοντας πως «καθιστά υπεύθυνο το κράτος του Λιβάνου» για κάθε επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας «από το έδαφός του».

H Χαμάς απο την πλευρά της καταδίκασε με «τον πλέον σθεναρό τρόπο την ισραηλινή επίθεση εναντίον της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου», Η οργάνωση- στην εξουσία στη Γάζα από το 2007- τόνισε πως θεωρεί «απόλυτα υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτής της τόσο σοβαρής επίθεσης» το Ισραήλ.

Την προηγουμένη, εκτοξεύθηκαν πάνω από τριάντα ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν πως είναι σίγουρες πως οι ρουκέτες ήταν «παλαιστινιακές» και εκτοξεύθηκαν είτε από μέλη της Χαμάς, είτε από μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες πως «θα πλήττουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώνουν το τίμημα για κάθε επίθεση».

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι οι δύο πλευρές δεν θέλουν πόλεμο και κάλεσε όλα τα μέρη να σταματήσουν όλα τα μέτρα πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή.

Η διεθνής δύναμη, η οποία έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο για να χωρίσει το Ισραήλ και τον Λίβανο μετά από αρκετές συγκρούσεις, ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός την είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να απαντήσει στους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο, πριν ηχήσουν εκρήξεις στην περιοχή της Τύρου.

Η UNIFIL χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» και προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου τόνισε πως η χώρα θέλει να διατηρηθεί «η ηρεμία και η σταθερότητα» στο νότιο τμήμα της χώρας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει η κλιμάκωση».

Νωρίτερα χθες, η σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ, που ελέγχει de facto τον νότιο Λίβανο, τόνισε πως υποστηρίζει «όλα τα μέτρα» των παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον του Ισραήλ και ότι καταδικάζει «σθεναρά τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» εναντίον του ισλαμικού τεμένους Αλ Ακσά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και η δήλωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Επισκεπτόμενος τον Λίβανο τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουν «με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «επιθέσεις» του Ισραήλ στο Αλ Ακσά.

Στο Ισραήλ μετά το τέλος της μίνι κυβερνητικής συνάντησης για την ασφάλεια, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα μέτωπα».

Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε εξαπολύσει επιδρομές σε τοποθεσίες της Χαμάς στη Λωρίδα. Στόχευσε εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων, χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης και σήραγγες στο Μπεΐτ Λαχίγια (Beit Lahiya) και στο Καν Γιουνίς (Khan Yunis).

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά σπίτια και το Νοσοκομείο Παίδων «Al-Durra» υπέστησαν ζημιές, μετά από βομβαρδισμούς στα ανατολικά και νότια της Λωρίδας. Ανέφεραν επίσης πως τα ισραηλινά αεροσκάφη αντιμετωπίστηκαν με πυραύλους εδάφους-αέρος.

Σε απάντηση ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα στους γύρω ισραηλινούς οικισμούς, ενώ ο Iron Dome – Σιδερένιος Θόλος – αναχαίτισε έναν αριθμό από αυτές τον οποίο τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προσδιορίζουν σε 44 ρουκέτες, ενώ ενώ μια έπεσε στον οικισμό Σντερότ (Sderot δίπλα) στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας εντάθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και οι παλαιστινιακές ομάδες απάντησαν με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ.

Ο στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του πυροβολικού και πεζικού στα σύνορα της Γάζας και του Λιβάνου. Παράλληλα προειδοποίησε τους κατοίκους των οικισμών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια μέχρι νεωτέρας, καθώς το σφυροκόπημα συνεχίζεται όπως ανέφερε το ΒBC.