Κάτοικοι και Αρχές επιθεωρούν τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο νέος ισραηλινός βομαρδισμός | REUTERS/Mohamed Azakir
Επικαιρότητα

Το Ισραήλ βομβάρδισε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Σειρά από ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου για ακόμη μία ημέρα την Παρασκευή, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως έπληξε τα κεντρικά των τρομοκρατών. Πηγές της σιιτικής οργάνωσης ισχυρίζονταν, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής της, ο Χασάν Νασράλα, «είναι ζωντανός» – Απειλές του Ιράν για «δίκαιη τιμωρία»
Protagon Team

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μαζικές στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στην Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής, με τον στρατό της χώρας να ανακοινώνει ότι έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τη σφοδρότερη επιδρομή στην αραβική χώρα από τον πόλεμο του Λιβάνου, το 2006, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις, ενώ ο ουρανός της πόλης γέμιζε σύννεφα καπνού και κτίρια κατέρρεαν. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν τουλάχιστον έξι κτίρια. Την ίδια ώρα, ένας πρώτος απολογισμός από πλευράς των υγειονομικών Αρχών έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 76 τραυματίες.


Το ρεπορτάζ ορισμένων ισραηλινών Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε ότι στόχος του ισραηλινού στρατού (IDF) ήταν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, πληροφορία η οποία έδωσε λαβές σε εικασίες και αντικρουόμενες αναφορές για την τύχη του Χασάν Νασράλα. Οι New York Times επίσης μετέδωσαν ότι ο Νασράλα ήταν ο στόχος της επίθεσης, επικαλούμενοι πολλούς ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε άλλωστε στο Reuters ότι τα ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ πράγματι συγκεντρώνονταν στο σημείο που βομβαρδίστηκε.

Φωτιά και καπνοί στην περιοχή που βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί (Houssam Shbaro/Anadolu via Getty Images)

Σε μία κίνηση που υπογραμμίζει τη σημασία της επιδρομής, ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προέβη σε δηλώσεις λίγα μόλις λεπτά μετά την επίθεση που συγκλόνισε τη Βηρυτό.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το κύριο κέντρο διοίκησης της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης είχε χτιστεί κάτω από πολιτικά κτίρια στο προάστιο Νταχίγιε, ένα γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ο Χαγκάρι δεν διευκρίνισε, πάντως, αν ο Νασράλα ήταν πράγματι στόχος του IDF.

Το ίδιο απόγευμα, πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ δήλωσαν τόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο όσο και στο Reuters ότι ο Νασράλα «είναι ζωντανός». Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim επίσης μετέδωσε ότι ο Νασράλα είναι «ασφαλής».

Ωστόσο το Reuters επικαλέστηκε και μία έτερη πηγή, έναν υψηλόβαθμο ιρανό αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ισχυρίστηκε «ότι η Τεχεράνη ερευνά» ποια ακριβώς είναι η τύχη του αρχηγού της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά ΜΜΕ επέμεναν, από την πλευρά τους, στην εκδοχή ότι ο Νασράλα δεν βγήκε ζωνταντός από το υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης που βομβαρδίστηκε. «Η εκτίμηση στο Ισραήλ είναι ότι ο Νασράλα είναι νεκρός» μετέδιδε το ισραηλινό Channel 12. Το ρεπορτάζ σε έναν δεύτερο μεγάλο ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, το Channel 13, διατηρούσε περισσότερες επιφυλάξεις, κάνοντας λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ» ότι το πλήγμα του IDF κατά του Νασράλα «πέτυχε».

Σημειώνεται πως το νέο, ισχυρότατο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό έλαβε χώρα λίγες στιγμές μετά τη φορτισμένη ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αμέσως μετά τις παραπάνω εξελίξεις το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ενημέρωσε πως ο Νετανιάχου θα συντομεύσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προκειμένου να επιστρέψει στο Ισραήλ εντός ημέρας.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού»

Σε μία πρώτη αντίδρασή του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για «πόλεμο γενοκτονίας» σε βάρος της χώρας του. Οι ισραηλινές επιδρομές δείχνουν ότι το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, υποστήριξε ο Μικάτι από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», προειδοποίησε από την πλευρά της η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο. Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία προσέθεσε ότι οι υπαίτιοι αυτής της «σφαγής» θα λάβουν «τη δίκαιη τιμωρία τους».

Εν μέσω των κλιμακούμενων αντιδράσεων για τη νέα επιδρομή στον Λίβανο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να διευκρινίσουν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη. «Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων» σημείωσε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.