Υπολείμματα ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου σε ισραηλινή έρημο – καρέ της 2ας Οκτωβρίου | REUTERS/Amir Cohen
Επικαιρότητα

Το Ισραήλ ήξερε τα πάντα για την ιρανική πυραυλική επίθεση

Αποκαλύψεις από τον Τόμας Φρίντμαν των Νew York Times, σε «προφητικό» άρθρο, βασισμένο σε πληροφορίες που του έδωσε η Μοσάντ
Protagon Team

Εντυπωσιακή ανάλυση έκανε μέσω των New York Times ο Τόμας Φρίντμαν, παρατήρησε η Corriere della Sera. O πασίγνωστος δημοσιογράφος, λίγα εικοσιτετράωρα προτού εκδηλωθεί η ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, προφήτευσε τα πάντα επακριβώς και με αναλυτικό τρόπο. Δηλαδή πώς θα χτυπούσαν οι μουλάδες, πού και πότε. Μάλιστα, ανέφερε και τους βασικούς στόχους, το αρχηγείο της Μοσάντ και τις δύο αεροπορικές βάσεις στην έρημο Νεγκέβ. Οι ελάχιστες αποκλίσεις ήταν άνευ σημασίας (αν δεν επείχαν κιόλας θέση επιβεβαίωσης όλου του σεναρίου).

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι αυτές τις πληροφορίες τις έλαβε από τις ισραηλινές υπηρεσίες, δηλαδή γνωστοποίησε στο παγκόσμιο κοινό πως το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο της Τεχεράνης και ανέμενε την εκδήλωση της συγκεκριμένης επίθεση στο ορισμένο χρονικό διάστημα και στους καθορισμένους από τους εχθρούς του στόχους. Από αυτό το «προφητικό» κείμενο του Φρίντμαν συνάγονται ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

Ανέφερε ο Φρίντμαν: «Η ικανότητα του Ισραήλ να προβλέψει την ιρανική επίθεση και το γεγονός ότι επρόκειτο περί επιχείρησης οργανωμένης από τους Φρουρούς της Επανάστασης –και όχι από τον ιρανικό στρατό, που ελέγχεται από τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν– δείχνουν πόσο βαθιά διείσδυσε η Μοσάντ στις δομές του ιρανικού καθεστώτος. Δείχνουν, επίσης, ότι κανένας στην ιρανική ηγεσία δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τον διπλανό του».

Κατά την ανάλυση του Φρίντμαν, το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί κατέστησαν σαφές πως γνώριζαν πλήρως τις προθέσεις του Ιράν σημαίνει ότι ήθελαν να αποφύγουν την οριστική κλιμάκωση: «Αυτή η πληροφορία μού εδόθη επειδή οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι δεν θέλουν πυραυλικό πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ιράν. Επιδιώκουν μέσω ΗΠΑ να αποτρέψουν τους Ιρανούς. Να τους ενημερώσουν ότι θέτουν το πυρηνικό πρόγραμμά τους σε κίνδυνο».

Για να στηρίξει την προαναφερθείσα εκτίμηση ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει ολοκληρωτικό πόλεμο, ο Φρίντμαν σημείωσε πως, κατά τη γνώμη του, «ένας πυραυλικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στις ισραηλινές υποδομές, εκτός αν αναχαιτιστεί σχεδόν κάθε πύραυλος που θα πέφτει». Επίσης, ότι οι Ισραηλινοί προειδοποιούν σαφώς τους μουλάδες πως αν επιμείνουν στην παρόξυνση διακινδυνεύουν μεγάλη λαϊκή εξέγερση στο Ιράν, συνεπώς και τη σταθερότητα του ίδιου του καθεστώτος τους.