Ισραηλινό αεροσκάφος στη βάση του μετά την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων, το περασμένο Σάββατο | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

To Ισραήλ έπληξε το Ιράν – απάντηση «περιορισμένης ισχύος»

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, σημειώθηκε επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ισπαχάν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Οι Ιρανοί φέρονται να υποβαθμίζουν το συμβάν, λέγοντας ότι κατέρριψαν «όλα και όλα» τρία «μίνι drones» και τονίζοντας ότι δεν έχουν σχέδια για αντίποινα
Protagon Team

Ισραηλινά drones έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σχεδόν έξι ημέρες μετά την πρωτοφανή επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ.

Οι New York Times και οι Times of Israel, ανέφεραν πως το χτύπημα φαίνεται να είναι περιορισμένης ισχύος, όπως –κατά αιγύπτιους αιξιωματούχους– είχαν «συμφωνήσει» οι Ισραηλινοί με την Ουάσινγκτον, ώστε να μην προκαλέσουν ευρεία κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στόχος ήταν στρατιωτική εγκατάσταση και συγκεκριμένα αεροπορική βάση στην πόλη Ισπαχάν, στο κεντρικό Ιράν.

Στην περιοχή βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες όμως δεν αποτέλεσαν στόχο.

Από την πλευρά τους, οι Ιρανοί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την επίθεση στο έδαφός τους, λέγοντας ότι κατέρριψαν τρία drones περιορισμένης ισχύος, τα οποία αποτελούσαν την «περιβόητη» ισραηλινή απάντηση, «αντί για τους 500 πυραύλους που μας απειλούσαν ότι θα στείλουν».

Αλλες ιρανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε «καμία επίθεση» αλλά «κάποιοι» διείσδυσαν σε ιρανικό έδαφος και εκτόξευσαν τα drones.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, η Τεχεράνη έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Καχζαβαρεστάν, οικισμό ανάμεσα στο Ισπαχάν και το αεροδρόμιό του στο κέντρο της χώρας,

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, όμως «μέχρι στιγμής» δεν είχε πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους, ανέφεραν οι ιρανικές αρχές.

Επίσης οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ισπαχάν είναι «εντελώς ασφαλείς», διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim, κάτι που επιβεβαίωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Το Ιράν ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνά του σε επαρχίες, όμως «καμιά ζημιά ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας δεν έχει επισημανθεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του.

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε αργότερα ανώτερος ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Παράλληλα με το Ιράν, οι Ισραηλινοί χτύπησαν στρατιωτική θέση στη νότια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο μια θέση ραντάρ του συριακού στρατού ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αλλά διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Οπως συνηθίζουν, οι Ισραηλινοί δεν έχουν δηλώσει ότι ευθύνονται για την επίθεση. Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά.

Ωστόσο, δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στους Times of Israel ότι πράγματι, το Ισραήλ έπληξε το Ιράν.

Και σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι ΗΠΑ δεν είχαν εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, ανέφεραν πως όντως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ διεμήνυσε την Πέμπτη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Ομως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Τα ιρανικά ΜΜΕ τόνισαν ότι το πρωινό της Παρασκευής στην χώρα ήταν «φυσιολογικό» και επικρατούσε «ηρεμία».

Αναλυτές εκτιμούν ότι επρόκειτο περισσότερο για ένα «μήνυμα» του Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τους μουλάδες του Ιράν: χτυπώντας στο Ισπαχάν, όπου εδρεύουν οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έδειξε ότι μπορεί εύκολα να περάσει την ιρανική αεράμυνα, όποτε το θελήσει.

Ο Μαρκ ΜακΚάρλεϊ, υποστράτηγος ε.α., είπε στο CNN πως επρόκειτο για ένα «υπολογισμένο» χτύπημα. «Οι Ισραηλινοί έπρεπε να ανταποδώσουν, αλλά μέσα στα αντίποινα υπήρχε ένα μήνυμα: “Ναι, μπορούμε να σας χτυπήσουμε. Μην το ξανακάνετε διότι αν το ξανακάνετε, θα γίνει κόλαση”», είπε χαρακτηριστικά, ο βετεράνος στρατιωτικός.

Λόγω της επίθεσης, η εναέρια κυκλοφορία είχε διακοπεί όλη τη νύχτα –το πρωί πια επαναλειτούργησαν τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης. Οπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Irna, τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων «Μεχραμπάντ».

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς την Αγκυρα, αναμενόταν πια κανονικά στην Τεχεράνη.

Τι είπε ο πρόεδρος του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε ομιλία, λίγες ώρες μετά την επίθεση, χωρίς να πει λέξη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν και τις οποίες οι ιρανικές αρχές δεν συνδέουν με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας», είπε. «Ολες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στις σημερινές εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη του Ισπαχάν και τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέσθηκαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς», απάντησε ο εκπρόσωπος της ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλίριαν.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό των συνόρων κατά του Ισπαχάν ή άλλων περιοχών της χώρας».

«Εκαναν μόνο μία αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να πετάξουν drones, τα οποία καταρρίφθηκαν», έγραψε στο Χ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών.

«Η σημερινή έκρηξη στον ουρανό του Ισπαχάν συνδεόταν με την βολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας επί ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ατύχημα ή ζημία», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

«Οι ειδικοί μελετούν τις διαστάσεις του ζητήματος και θα ενημερώσουν αφού λάβουν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Είδατε ήδη την αντίδραση του Ιράν», απάντησε ο αρχηγός του στρατού όταν ερωτήθηκε για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και «όλες οι πλευρές να απέχουν από περαιτέρω ενέργειες», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Φινλανδία με τον πρωθυπουργό της χώρας Πέτερι Ορπο, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να απέχουν από την κλιμάκωση στην περιοχή».

Δεν θα κάνω εικασίες σε σχέση με τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επίθεση σε ιρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

«Η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα ήταν σωστό για εμένα να κάνω εικασίες μέχρι τα γεγονότα να ξεκαθαρίσουν κι εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες μαζί με τους συμμάχους μας», σχολίασε ο βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από ομιλία που εκφώνησε στο κεντρικό Λονδίνο.

«Η σοβαρή κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ψύχραιμες φωνές στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν από την σύνοδο των G7, στην Ιταλία.

«Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται στα ΜΜΕ. Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά και εκείνην όλων των μελών της G7 είναι πως σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γαλλία έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σχολιάζοντας την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας είναι να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση], είπε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, από το Κάπρι όπου προεδρεύει της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της G7: «Προτρέπουμε όλους να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την κλιμάκωση. Η G7 θέλει απόλυτη αποκλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό σοβαρή ένταση», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας G7, των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κάλεσαν σήμερα «όλα τα μέρη» να «εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή μετά τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν.

«Υπό το φως των πληγμάτων της 19ης Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργασθούν για να εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στην τελική ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της τριήμερης συνόδου που πραγματοποίησαν στο Κάπρι.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως εξετάζει τις πληροφορίες για το φερόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν και κάλεσε τις δύο πλευρές «σε αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί μια «κλιμάκωση».

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη στην αυτοσυγκράτηση και να τα προτρέπουμε να απόσχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει σε μια νέα κλιμάκωση σε περιοχή που είναι τόσο ευαίσθητη», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για σχόλια για το ποιος είναι υπεύθυνος, απουσία επίσημης δήλωσης από το Ισραήλ.

Η Κίνα δήλωσε πως «αντιτίθεται» σε κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε μία κλιμάκωση, δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Πεκίνο σκέπτεται να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων, ο εκπρόσωπος είπε πως η Κίνα «θα εξακολουθήσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο για μια αποκλιμάκωση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε βαθιά ανησυχία για κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, μετά τις πληροφορίες για ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης και αστάθεια στην περιοχή.

Η Τουρκία κάλεσε όλες τις πλευρές να μην προχωρήσουν σε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη» στην περιοχή εγκαθιδρύοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι εντάσεις, που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση», ανέφερε.

Επίσης στην Αγκυρα, δυτικός διπλωμάτης, δήλωσε ότι δυτικά κράτη επιδίωξαν να στείλουν στο Ιράν μηνύματα τις τελευταίες ημέρες μέσω της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Τα μηνύματα διαβιβάσθηκαν πριν από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, μετά τις οποίες η Τεχεράνη ανέφερε πως δεν σχεδιάζει περαιτέρω αντίποινα.

Το Ομάν, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε την Παρασκευή την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος καθώς και τις «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειρωνεύθηκε την επίθεση ο Μπεν-Γκβιρ

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κατηγορείται ότι πλήττει την στρατηγική του Ισραήλ απέναντι στην Τεχεράνη αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευθύνη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν το πρωί στο Ιράν ανήκει στο Ισραήλ.

Ούτε ο ισραηλινός στρατός, αλλά ούτε και η κυβέρνηση, θέλησαν να σχολιάσουν τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν στο Ιράν και αποδόθηκαν στο Ισραήλ από αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλέσθηκαν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Υποστηρικτής της σκληρής γραμμής στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ο Μπεν Γκβιρ, μέλος του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Χ το καυστικό και ειρωνικό «Dardaleh!» που στα εβραϊκά σημαίνει «νούλα» ή «αξιοθρήνητη», επικρίνοντας εμμέσως την χλιαρότητα του πλήγματος και αποδίδοντάς το στο Ισραήλ.

Η ανάρτηση του Μπεν-Γκβιρ προκάλεσε κατακλυσμό επικρίσεων στα κοινωνικά μέσα και στα τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ.

«Ποτέ κανένας υπουργός δεν έχει βλάψει τόσο την εθνική ασφάλεια της χώρας, την εικόνα και την διεθνή της θέση», δήλωσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. «Ο Μπεν- Γκβιρ κατάφερε να γελοιοποιήσει και να ντροπιάσει το Ισραήλ, από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσινγκτον», έγραψε στο Χ.

Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος έγραψε: «Αντίδραση αντάξια του εθνικού μας πυρομανή».

Για τον Σάιελ Μπεν-Εφρέμ, πανεπιστημιακό και δημιουργό podcast Γεωπολιτικής, ο Μπεν-Γκβιρ «επιβεβαιώνει την ισραηλινή επιχείρηση ΚΑΙ την γελοιοποιεί».

Κάνοντας αυτό, «αφαιρεί από το Ισραήλ την δυνατότητα να αντιτείνει μία αξιόπιστη διάψευση και βλάπτει την αποτρεπτική του ικανότητα. Είναι ντροπή για έναν υπουργό», έγραψε στο Χ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Μπεν-Γκβιρ στο Χ.

Γνωστή για την προβοκατόρικη στάση της, η Τάλι Γκότλιβ, βουλευτής του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πανηγύρισε για τις εξελίξεις στο Χ, κάνοντας λόγο για «ένα πρωινό υπερηφάνειας» για το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι μία ισχυρή χώρα», έγραψε η βουλευτής που είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κνεσέτ, συγκεντρώνοντας καυστικά σχόλια στο Χ.