Δεξιά ο Μοχαμεντ Ντεΐφ, γνωστός και ως Μπιν Λάντεν της Γάζας | Jewish Breaking News/X
Επικαιρότητα

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε χτύπημα που πραγματοποίησε στις 13 Ιουλίου σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, στρατιωτικός ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ντεΐφ θεωρείται εγκέφαλος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελούσε τον σημαντικότερο στόχο των Ισραηλινών. Είχε επιβιώσει σε επτά προηγούμενες απόπειρες εξόντωσής του
Protagon Team

Νεκρός είναι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Ντεΐφ. Αυτή ήταν η όγδοη -και επιτυχημένη- απόπειρα- των Ισραηλινών εναντίον του. Είχε προηγουμένως επιβιώσει σε άλλες επτά… Ηταν γνωστός ως ο «Οσάμα Μπιν Λάντεν» της Γάζας.

Μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, και ενώ η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μια γενικευμένη σύρραξη, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε πως ο Ντεΐφ ήταν ανάμεσα στα θύματα της επιδρομής που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου στην περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Τότε, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκε ο Ράφα Σαλάμα, διοικητής της ταξιαρχίας της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, στην αεροπορική επιδρομή, που είχε κατεξοχήν στόχο τον Ντεΐφ. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την εξουδετέρωση του τελευταίου.

Στην ανακοίνωση της Πέμπτης αναφέρεται ότι «έπειτα από εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντεΐφ εξουδετερώθηκε» στο χτύπημα της 13ης Ιουλίου.

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατό του Ντεΐφ.

 

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έγραψε στο X ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία εξάρθρωσης της Χαμάς. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Γκάλαντ να σβήνει τον Ντεΐφ από τον χάρτη της Γάζας…

«Η επιχείρηση διεξήχθη με ακρίβεια και επαγγελματισμό. Η Χαμάς αποσυντίθεται και οι τρομοκράτες της είτε θα παραδοθούν είτε θα εξοντωθούν. Θα καταδιώξουμε τόσο τους σχεδιαστές όσο και τους δράστες της σφαγής της 07.10. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή», έγραψε ο Γκάλαντ.

Ο επτάψυχος Μοχάμεντ Ντεΐφ

Ο Ντεΐφ θεωρείται ως εγκέφαλος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και (μαζί με τον Γιαχία Σινουάρ), αποτελούσε τον σημαντικότερο στόχο των Ισραηλινών. Πριν από την επιδρομή της 13ης Ιουλίου, το Ισραήλ είχε επιχειρήσει να τον εξουδετερώσει άλλες επτά φορές, όλες χωρίς αποτέλεσμα. Η τελευταία ήταν το 2021, ενώ το 2014 σε μια άλλη επίθεση είχαν σκοτωθεί η γυναίκα του και ο 7 μηνών γιος του.

Το Reuters αναφέρει ότι στη διάρκεια των πολλαπλών επιθέσεων εναντίον του, ο Ντεΐφ έχασε ένα μάτι και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο ένα πόδι. Η επιβίωσή του όλα αυτά τα χρόνια τον έκανε λαϊκό ήρωα για ορισμένους Παλαιστίνιους.

Οπως μεταδίδει το BBC, ο Μοχάμεντ Ντεΐφ ήταν επικεφαλής των Ταξιαρχιών Ιζζ αντ- αλ Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Γεννήθηκε το 1965 στον Καταυλισμό Προσφύγων Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου και σκοτώθηκε.

Φυλακίστηκε από τις ισραηλινές Αρχές το 1989 και μετά την απελευθέρωσή του σχημάτισε τις Ταξιαρχίες με στόχο τη σύλληψη ισραηλινών στρατιωτών.

Το Ισραήλ τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε και επέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς το 1996 και ότι συμμετείχε στη σύλληψη και τη δολοφονία τριών ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Είναι επίσης γνωστό ότι βοήθησε στην κατασκευή σηράγγων που επέτρεψαν σε μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Γάζα.