| REUTERS/CreativeProtagon/
Επικαιρότητα

Το Ισραήλ ελέγχει όλα τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Πήρε τον έλεγχο μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, του λεγόμενου «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Η κατάληψη του Διαδρόμου απειλεί περαιτέρω τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο
Protagon Team

Το Ισραήλ ελέγχει το σύνολο των χερσαίων συνόρων της Γάζας αφότου πήρε τον έλεγχο μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, του λεγόμενου «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Η κίνηση αυτή, όμως, κινδυνεύει να περιπλέξει τη σχέση του με την Αίγυπτο, όπως σχολιάζει ο Guardian.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση, την Τετάρτη 29 Μαΐου, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέκτησαν τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία του ισραηλινού στρατού για τον μήκους 14 χιλιομέτρων διάδρομο, που είναι το μοναδικό σύνορο της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο Χαγκάρι δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με τη φράση «επιχειρησιακός έλεγχος», αλλά ένας ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι υπήρχαν ισραηλινά στρατεύματα σε τμήματα του διαδρόμου. Το πέρασμα ήταν το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Γάζας που το Ισραήλ δεν είχε στον έλεγχό του.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ενώ συνεχζίζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. 29 Μαΐου 2024. REUTERS/Doaa Rouqa

«Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησίμευε ως γραμμή οξυγόνου για τη Χαμάς και τον χρησιμοποιούσε τακτικά για να μεταφέρει όπλα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο Χαγκάρι, υποστηρίζοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα «ανακάλυψαν περίπου 20 σήραγγες» στην περιοχή.

Το κρατικό δίκτυο Al-Qahera News της Αιγύπτου επικαλέστηκε, σύμφωνα με τον Guardian, μια «αιγυπτιακή πηγή υψηλού επιπέδου» που ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς για τούνελ κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα ως κάλυψη για την επίθεση στη Ράφα.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ για την ύπαρξη τούνελ στα αιγυπτιακά σύνορα με τη Γάζα», είπε η πηγή στο Al-Qahera. «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα και την παράταση του πολέμου». Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει εκατοντάδες διασυνοριακές σήραγγες με τη Γάζα από το 2013.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, είπε ότι η κατάληψη του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας συνάδει με την «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση την οποία το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει στη Ράφα.

«Οταν μας ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους για τη Ράφα, αυτά περιλάμβαναν τη μετακίνηση κατά μήκος αυτού του διαδρόμου και έξω από την πόλη για να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς», είπε ο Κέρμπι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των δύο πλευρών των συνόρων Ισραήλ – Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ισχύουσα ειρηνευτική συμφωνία, κάθε χώρα επιτρέπεται να αναπτύξει μόνο έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων ή συνοριοφυλάκων στη ζώνη. Την εποχή που υπεγράφη η συμφωνία, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν τον έλεγχο της Γάζας.

Φωτογραφία αρχείου από drone: Κομβόι φορτηγών που περιμένουν κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με το Ισραήλ, κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, 2 Μαΐου 2024. REUTERS/Oren Alon/File Photo

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος ενεπλάκησαν σε διπλωματική διαμάχη αφότου οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατέλαβαν το πέρασμα της Ράφα. Η κατάληψη του Διαδρόμου απειλεί περαιτέρω τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο.

Την Τετάρτη, το Ισραήλ έστειλε τανκς στη Ράφα, αφότου κατέλαβε το κέντρο της πόλης για πρώτη φορά την Τρίτη, παρά την εντολή από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει αμέσως η επίθεση στην πόλη.

Καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την επίθεσή του στη Ράφα, ένας κορυφαίος ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζάτσι Χανέγκμπι, είπε στο ραδιόφωνο ότι «αναμένει άλλους επτά μήνες μάχης» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Ο στρατός επιτυγχάνει τους στόχους του, αλλά έχει πει από τις πρώτες μέρες, όταν παρουσίαζε το σχέδιό του στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς», είπε. «Εχουν ορίσει το 2024 ως έτος πολέμου».