Επικαιρότητα

Το Instagram σε ρόλο ψυχίατρου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όσων πάσχουν από τη νόσο; Πώς εκδηλώνονται στη χρήση των φωτογραφιών που ανεβάζουν και επεξεργάζονται στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο; ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Βερμόντ βρήκαν τον αλγόριθμο
Protagon Team

Η διάγνωση της κατάθλιψη γίνεται αποκλειστικά και μόνο από ψυχίατρο. Ως επιστημονική παράμετρος δεν ανήκει ούτε στο επιστημονικό πεδίο των ψυχολόγων, οι οποίοι δεν κάνουν διαγνώσεις. Τώρα, ειδικοί από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Βέρμοντ διατείνονται ότι το Instagram μπορεί αποκαλύψει συμπτώματα της κατάθλιψη. Όχι μόνο του βέβαια. Αλλά με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (αλγόριθμος) που δημιούργησαν οι επιστήμονες. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το σύστημα είναι πιο ακριβές στη διάγνωση της ψυχικής νόσου, από την κλινική εξέταση που έκαναν εξειδικευμένοι ψυχίατροι.

Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο αλγόριθμος σκανάρει κάποια δομικά χαρακτηριστικά από τις φωτογραφίες. Μερικά από αυτά είναι τα φρύδια που μπορούν να δείξουν ότι ένα πρόσωπο είναι μελαγχολικό, κάνει ανάλυση στα χρώματα και τη φωτεινότητα, τα φίλτρα που χρησιμοποιεί κάποιος και φυσικά τις λέξεις κλειδιά και τα δεδομένα που συνοδεύουν τη φωτογραφία στο Instagram.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το πιο δημοφιλές φίλτρο του Instagram που χρησιμοποιούν τα άτομα που έχουν κατάθλιψη είναι το «Inkwell», το οποίο μετατρέπει τις φωτογραφίες από έγχρωμες σε ασπρόμαυρες. Αντιθέτως, όσοι δεν έχουν κατάθλιψη προτιμούν το φίλτρο «Valencia», το οποίο χρησιμοποιείται για να φωτίσει τις φωτογραφίες.

Άλλες παράμετροι που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι πάσχοντες από κατάθλιψη είναι ο αυτοαναφορικός λόγος, ενώ ανεβάζουν πολλές selfies. Επιπλέον, άτομα με κατάθλιψη τείνουν να δημοσιεύουν εικόνες που δεν έχουν ως βασικό χρώμα το μπλε (ουρανό και θάλασσα), αλλά είναι συνήθως γκρίζες και σκοτεινές. Και φυσικά λαμβάνουν λιγότερα likes από τα υγιή άτομα.

Η ιδέα και η υλοποίηση του διαγνωστικού συστήματος ήταν του Άντριου Ρις από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Κρις Ντάνφορθ από Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.