Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Μητσοτάκης στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν προκύψει η υπόθεση των παρακολουθήσεων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

To γκάλοπ των γκάλοπ: Τελικά οι υποκλοπές δεν άλλαξαν κάτι

Η τελευταία έρευνα της Metron Analysis, τελευταία μιας μακράς σειράς σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε το συμπέρασμα ότι η γκρίζα υπόθεση των λεγόμενων «επισυνδέσεων» δεν μπόρεσε να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέγραψε οριακές απώλειες!
Protagon Team

Ακόμα και αν η γκρίζα υπόθεση των υποκλοπών από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πλήγωσε την εικόνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος –εντός και εκτός Ελλάδος– και οδήγησε σε παραιτήσεις μέσα στο καλοκαίρι, φαίνεται ότι δεν οδήγησε σε κάποια μείζονα αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Αυτό κατέδειξε και η τελευταία μιας σειράς δημοσκοπήσεων που μέτρησαν τόσο την επίδραση των υποκλοπών όσο και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην 86η ΔΕΘ. Η Metron Analysis, η έρευνα της οποίας παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Mega, έφερε τη Νέα Δημοκρατία στο 29%, έναντι 20,6% του ΣΥΡΙΖΑ, και 12,2% του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 3,4%). Στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή, η ΝΔ διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα 8,4%, ενώ κατάφερε να αυξήσει έστω και οριακά (0,1%) τα ποσοστά της σε σύγκριση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο. Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει μισή μονάδα, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να καταγράψει απώλειες, μολονότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο στόχος των υποκλοπών! Ακόμα πιο ευνοϊκά για το κυβερνών κόμμα είναι τα ευρήματα στην εκτίμηση ψήφου –εκεί η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια.

Ουσιαστικά η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis επιβεβαιώνει τo βασικό συμπέρασμα και όλων των άλλων σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης που έγιναν τον Σεπτέμβριο (από την πρώτη της Metron Analysis μέχρι αυτές της GPO, της Pulse, της MRB, της Marc και της Alco): ότι οι υποκλοπές –«επισυνδέσεις», κατά τον κυβερνητικό ευφημισμό– δεν άλλαξαν τον συσχετισμό δυνάμεων καθώς δεν αξιολογήθηκαν από τους πολίτες ως πρωτεύον θέμα της καθημερινότητάς τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του δείγματος της Metron Analysis, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η οικονομία (31%), ενώ ακολουθούν ακρίβεια (26%), ενεργειακή κρίση (11%), εξωτερική πολιτική – πόλεμος στην Ουκρανία (8%) και ανεργία (6%).

Οπως μάλιστα επεσήμαναν σε σχετική τους ανάλυση «Τα Νέα» την Παρασκευή, παρά τη σκληρή ρητορική και τα υψηλά ντεσιμπέλ που υιοθέτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον δημόσιο διάλογο, στην ερώτηση «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τη λειτουργία των θεσμών;», 30% απάντησαν «Κυριάκος Μητσοτάκης», 19% «Αλέξης Τσίπρας» και 9% «Νίκος Ανδρουλάκης» – δεύτερος μετά τον Πρωθυπουργό, βέβαια, αναδεικνύεται ο «κανένας» με 27%. Στον δείκτη καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο νυν κάτοχος του αξιώματος συγκεντρώνει 35% – όσο και στη μέτρηση που έκανε η ίδια εταιρεία τον Ιούνιο -, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 16%, ποσοστό που μένει σταθερό από τον Απρίλιο του 2022. Δεύτερος κι εδώ ο «κανένας» με 30%.

Χαρακτηριστικός είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων»: «Υποκλοπές τέλος – Κλείνει ο κύκλος των επιπτώσεων των παρακολουθήσεων στην κοινή γνώμη».

Στην εκτίμηση ψήφου, η Metron Analysis υπολόγισε τη ΝΔ στο 35,8%, έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 15%, το ΚΚΕ με 6,3%, η Ελληνική Λύση με 5,9% και το ΜέΡΑ25 με 4,1%. Αν κάτι προκαλεί ανησυχία, είναι ότι οι «Ελληνες» του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη μετρήθηκαν στο 2,5%…