Eνας σκύλος με το όνομα Κέβιν ποζάρει μπροστά από γκράφιτι της γελαστής Κάμαλα Χάρις, έργο του καλλιτέχνη Μίμι, στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Umit Bektas
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Το γέλιο της Χάρις μπορεί να «θάψει» τον Τραμπ

Σεξισμός και ρατσισμός κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών στη «γελαστή Χάρις», που τυχαίνει να είναι και ασιατικής καταγωγής. Το κοκτέιλ μπορεί να «ξεμεθύσει» συγκεκριμένες κατηγορίες οπαδών του Τραμπ, τις γυναίκες και τους Αφροαμερικανούς
Protagon Team

Στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των Αμερικανών προς τον Τραμπ ποντάρουν οι Δημοκρατικοί, κυρίως όσον αφορά δύο μεγάλες δεξαμενές ψήφων: την αφροαμερικανική κοινότητα και τις γυναίκες. Και τούτο διότι ο ίδιος ο Τραμπ, αλλά και άλλοι επιφανείς Ρεπουμπλικανοί, χλευάζουν την Κάμαλα Χάρις με τρόπο που αποκαλύπτει τον ρατσισμό και τον σεξισμό τους. Η επίθεση σε μια έγχρωμη γυναίκα μπορεί να αποβεί μοιραία στις κάλπες του Νοεμβρίου, έγραψε η Corriere della Sera. «Η Κάμαλα Χάρις δεν είναι Χίλαρι Κλίντον, ενώ η ευαισθησία σε αυτά τα θέματα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια».

Ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει τη Χάρις με το διπλά παρατονισμένο καλαμπούρι «laughing Kamala» («γελαστή Κάμαλα»). Τι εννοεί; Οτι η αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν γελάει εύκολα, κάτι που οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν αδυναμία. Την αποκαλεί ανοικτά και «παλαβή», βέβαια. Ωστόσο η επίθεση στο γέλιο κρύβει την αντίληψη ότι ο πολιτικός είναι σοβαρός και δεν γελάει, κάτι που είναι ξεπερασμένο κλισέ. Ο Τραμπ σπανίως γελάει –κάτι μάλλον ευεξήγητο, αν υπολογίσει κανείς τις δικαστικές περιπέτειές του–, αν και ανέκαθεν μουρτζούφλης ήταν, πολύ πριν μπει στην πολιτική.

Υπονοεί ο Τραμπ, λοιπόν, ότι η Χάρις είναι ακατάλληλη για τη θέση της προέδρου των ΗΠΑ. Δεδομένου όμως ότι η ίδια η Χάρις έχει δηλώσει δημοσίως ότι το γέλιο το κληρονόμησε από τη μητέρα της, που ήταν ινδή μετανάστρια, το σκώμμα στοχεύει και τους μειονοτικούς. «Το να κοροϊδεύεις τη Χάρις για τον τρόπο που γελάει αποσκοπεί στην αξιοποίηση των διαφόρων προκαταλήψεων, σεξιστικών κατά των γυναικών και ρατσιστικών κατά των έγχρωμων». Η Corriere θύμισε και ότι ο Ελον Μασκ, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυκλοφόρησε βίντεο βασισμένο σε πραγματικό υλικό μεν, που χλευάζει τη Χάρις δε.

Ο Κροίσος πείραξε το ηχητικό περιεχόμενο και έβαλε τη Χάρις να «λέει» τα εξής: «Εγώ, η Κάμαλα Χάρις, είμαι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία επειδή ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε τα γεράματά του στο ντιμπέιτ. Δεν ξέρω πώς κυβερνάται η χώρα. Με επέλεξαν διότι είμαι η τέλεια εκπροσώπηση της διαφορετικότητας, και γυναίκα και μαύρη. Οπότε, όποιος με κατακρίνει είναι σεξιστής και ρατσιστής». Η Corriere σχολίασε: «Κατηγορούν τη Χάρις ότι δεν ξέρει τη δουλειά, αν και υπήρξε γενικός εισαγγελέας και γερουσιαστής, ενώ ο Τραμπ πριν πάει στον Λευκό Οίκο ήταν παρουσιαστής ριάλιτι».

Ακόμη και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο άλλοτε «σοβαρός» εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ, Ρον ΝτεΣάντις, επέκρινε τη Χάρις πολύ άκομψα μιλώντας στο Fox News. Αυτός είπε ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει «να ασπρίσουν» το ιστορικό της Χάρις «αν θέλουν να την κάνουν ελκυστική στους Αμερικανούς». Στα αμερικανικά, ωστόσο, ο όρος «whitewash» που χρησιμοποίησε είναι πολύ ολισθηρός, σεσημασμένος ρατσιστικά… Οι Δημοκρατικοί, πάντως, φρονούν ότι το γέλιο της Χάρις την κάνει να φαίνεται πιο ανθρώπινη και επομένως βοηθά τους Αμερικανούς να συνδεθούν μαζί της.