Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, στο σημείο όπου η κυβέρνηση θέλει να στήσει ένα από τα πέντε hot spots | INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Ο Κυριάκος και οι φατρίες της ΝΔ

Κλιμακώνεται η διαπάλη μεταξύ των φατριών για την κατάληψη μεγαλύτερου δυνατού ζωτικού χώρου στο εσωτερικό της ΝΔ -Προσφυγικό, κινητοποιήσεις και διεύρυνση προς το «μετριοπαθές Κέντρο» απειλούν την εύθραυστη ισορροπία, που πασχίζει να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σπύρος Μουρελάτος

Η επείγουσα πολιτική πραγματικότητα και τα αμείλικτα διλήμματα, που εξ αντικειμένου τίθενται για τη μεσοπρόθεσμη προοπτικής της χώρας, επηρεάζουν βαθιά και εν τέλει καθορίζουν τις εσωτερικές διεργασίες στη ΝΔ, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Τόσο η δεξιά πτέρυγα, που επιχειρεί να «εξαργυρώσει» την προεκλογικής της στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, όσο και το καραμανλικό μπλοκ, που ούτως ή άλλως παραμένει το ισχυρότερο εσωκομματικό ρεύμα, προσπαθούν να ανακατεύθυνουν την προεδρική στάση σε φίλιες προς αυτούς θέσεις. Το προεδρικό περιβάλλον παρακολουθεί το άτυπο εσωτερικό μπρα ντε φερ, ακουεί την υπόγεια προς το παρόν «μουρμούρα», διαμηνύει πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παρεκκλίνει των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ώστε να «εξαγοράσει» την εσωκομματική ηρεμία.

Την Δευτέρα (σήμερα) ο προέδρος της ΝΔ επισκέπτεται την Μυτιλήνη, στην πρώτη από τις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει ότι θα αναλάβει για το Προσφυγικό. Η ηγεσία μεταδίδει πως πρόκειται για εθνικό θέμα, στην αντιμετώπιση του οποίου δεν χωρούν παρωχημένες μικροκομματικές προσεγγίσεις. Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος επιμένει πάντως ότι απαιτείται μια πιο δυναμική διαχείριση του ζητήματος, προϊδεάζοντας μάλιστα ότι αυτό θα αποτυπωθεί εφεξής και στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Πιέσεις για πιο σκληρή στάση στο Προσφυγικό

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται προς την ηγεσία του κόμματος ήταν και το πηγαδάκι, που σχηματίστηκε στην κοπή της πίτας της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στην Πετρούπολη και στο οποίο συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Γεωργιάδης, Βορίδης, Βαρβιτσιώτης, Κουμουτσάκος και η κυρία Ασημακοπούλου. Σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εκπρόσωπος Τύπου δέχθηκε συντονισμένες όσο και έντονες «παραινέσεις» να αποκτήσει το κόμμα σκληρότερη στάση στο Προσφυγικό. Απορρίπτοντας την έως τώρα «χαλαρή στάση», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τα στελέχη τόνισαν στον κ. Κουμουτσάκο την ανάγκη να υπογραμμίσει η ΝΔ ότι το Προσφυγικό είναι και ένα μείζον θέμα για την ασφάλεια της χώρας, να επισημάνει την ανάγκη αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας, αλλά και να συνυπολογίσει τις οξείες τοπικές αντιδράσεις, που εκδηλώνονται σε Κω και Θεσσαλονίκη κατά της δημιουργίας των λεγόμενων hot spots.

Η γκρίνια από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για την ισχνή παρουσία του κόμματος στα ογκώδη συλλαλητήρια των τελευταίων εβδομάδων και για την απουσία βουλευτών από τα αγροτικά μπλόκα, δεν μετριάζεται με το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να αποξενωθεί από κρίσιμες εκλογικές μάζες

Η παρουσία πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κυριακή, στην ιδιαίτερα δραστήρια Τοπική Οργάνωση της Πετρούπολης έχει έναν ξεκάθαρο πολιτικό συμβολισμό, τον οποίο επεσήμανε και στις δηλώσεις του. «Η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ήταν και παραμένει το γνήσια λαϊκό κόμμα στη χώρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να διασκεδάσει κακεντρεχή και μη σχόλια, που τον φέρουν να ακολουθεί μια «ελιτίστικου χαρακτήρα» αντιπολίτευση μακριά από τις έντονες αυτόν τον καιρό κοινωνικές διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ θα πυκνώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα τις παρουσίες του σε ανάλογα ακροατήρια, καθώς επιτελείς διαβεβαιώνουν πως το κόμμα θα είναι έτοιμο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο απονεννοημένο διάβημα των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, η γκρίνια από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για την ισχνή παρουσία του κόμματος στα ογκώδη συλλαλητήρια των τελευταίων εβδομάδων και για την απουσία βουλευτών από τα αγροτικά μπλόκα, δεν μετριάζεται με το επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να αποξενωθεί από κρίσιμες εκλογικές μάζες.

Εν τω μεταξύ, μια πιο προωθημένη διάσταση της επιχείρησης «διεύρυνση προς το Κέντρο» έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ευχήθηκε να καταστούν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στο επικείμενο Συνέδριο του Ποταμιού οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του, που μιλούν για την ανάγκη συνεργασίας με την μεταρρυθμιστική ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται μια ΝΔ, που θα απηχεί τις ελπίδες του 38%, που ψήφισε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Στον αντίποδα στέκονται στελέχη που εκφράζουν τον φόβο ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός προσανατολισμός απομακρύνει τη ΝΔ από ένα κρίσιμο 15%, που βρίσκεται στα δεξιά του κόμματος

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ξεκαθαρίζουν ότι η Λεωφόρος Συγγρού δεν κινείται παρασκηνιακά για τον προσυλητισμό στελεχων, αλλά απευθύνεται, όπως λένε, στην εκλογική βάση του Ποταμιού και δευτερευόντως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται μια ΝΔ, που θα απηχεί τις ελπίδες του 38%, που ψήφισε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Στον αντίποδα στέκονται στελέχη που εκφράζουν τον φόβο ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός προσανατολισμός απομακρύνει τη ΝΔ από ένα κρίσιμο 15%, που βρίσκεται στα δεξιά του κόμματος και θα μπορούσε να συμπαραταχθεί με αυτήν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εντός της εβδομάδος, τέλος, αναμένεται να ανακοινωθεί η διεξαγωγή του τακτικού Συνεδρίου για τα μέσα Απριλίου και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό. Αν και οι όποιες σκέψεις για ρεβάνς κρίνονται πρόωρες και σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγικές, στο καραμανλικό στρατόπεδο διαπιστώνεται σοβαρή κινητοποίηση για την μεγιστοποίηση της επιρροής του στους εσωτερικούς συσχετισμούς. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της ηγεσίας να μειώσει στα 100 τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αντιμετώπιζεται με καχυποψία από την καραμανλική πτέρυγα, η οποία διαβλέπει απόπειρα ελέγχου του οργάνου μέσω της αλλαγης της κομματικής αριθμητικής, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν προσεχώς και αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά των Καραμανλικών στοχεύει στην αποτύπωση μιας θετικής για αυτήν εσωτερικής ισορροπίας, ενώ η έκταση των όποιων αντιδράσεων εξαρτάται κυρίως από τις βουλές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος για την ώρα δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στον δρόμο της νέας ηγεσίας.