Αθικτα έμειναν τα πολύτιμα χρυσά ψηφιδωτά του 11ου αιώνα που κοσμούν τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, μετά από την πλημμυρίδα που έπληξε την ιταλική πόλη το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν οι βρετανικοί Times.
Σημαντικό ρόλο στη διάσωση των θησαυρών του Καθεδρικού Ναού της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής, που αποτελεί σύμβολο του βενετσιάνικου πλούτου και της εξουσίας, έπαιξε το φράγμα «Μωυσής», το οποίο σχεδιάστηκε προκειμένου να προστατεύει τη Βενετία από τις πλημμυρίδες. Το φράγμα λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2019, που βύθισαν ολόκληρη την πόλη κάτω από το νερό. Αυτή ήταν η χειρότερη πλημμυρίδα των τελευταίων 50 ετών.
Το σύστημα «Μωυσής» είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προστατεύει την ιταλική πόλη ακόμα και από παλίρροια ύψους τριών μέτρων, δηλαδή σχεδόν διπλάσια ποσότητα νερού από τις συνηθισμένες προβλέψεις. «Χρειαζόμασταν ένα πραγματικά ισχυρό φράγμα, έτσι ώστε να συγκρατήσουμε έξω από τον ναό το αλμυρό νερό, το οποίο καταστρέφει τα πολύτιμα μωσαϊκά της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου» λέει ο Σιμόνε Βεντουρίνι, αντιδήμαρχος της Βενετίας και επικεφαλής τουρισμού της πόλης.
«Μέχρι σήμερα, τα πολύτιμα χρυσά ψηφιδωτά του ναού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς με την παλίρροια και την άνοδο της στάθμης του νερού, το αλάτι εισχωρεί στα θεμέλιά τους και τα διαβρώνει».
Η απόφαση για την ανέγερση του φράγματος «Μωυσής» ελήφθη μετά τις καταστροφές του 2019, όπου το κεντρικό τμήμα του ναού παρέμεινε κάτω από το νερό επί 16 ολόκληρες ώρες, προκαλώντας ανυπολόγιστης αξίας ζημιές. Το αντιπλημμυρικό φράγμα κόστισε, στο σύνολό του, 3,8 εκατ. ευρώ και εκτείνεται στις εισόδους της λιμνοθάλασσας της Βενετίας.
Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί για να τίθεται σε δράση μόνο όταν τα νερά ξεπερνούν τα 110 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι το φράγμα είναι ικανό να κρατήσει στεγνό το μεγαλύτερο μέρος της Βενετίας, αλλά όχι την πλατεία του Αγίου Μάρκου, που είναι το χαμηλότερο σημείο της πόλης και πλημμυρίζει στα 85 εκατοστά.
Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, η φημισμένη, πανέμορφη πλατεία της Βενετίας βρέθηκε για ακόμα μία φορά κάτω από το νερό, με τους τουρίστες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να κάνουν «ακροβατικά» με τις λαστιχένιες γαλότσες τους, προκείμενου να κρατηθούν στεγνοί. Φωτογραφίες με επισκέπτες της ιταλικής πόλης να πίνουν τον καφέ τους με τα πόδια βουτηγμένα στα νερά κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, αντί να προχωρήσει το νερό στην είσοδο της εκκλησίας, συγκρατήθηκε από το νέο αντιπλημμυρικό έργο. Οι ιταλικές αρχές υπόσχονται ότι πλέον γίνονται σοβαρές μελέτες αλλά και σχέδια, έτσι ώστε «να αποκλειστεί και η πλατεία από την άνοδο της στάθμης του νερού». Οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους είναι η ανύψωση ολόκληρης της πλατείας και η τοποθέτηση βαλβίδων σε αποχετεύσεις. «Μόλις το πετύχουμε αυτό, το γυάλινο αντιπλημμυρικό φράγμα γύρω από την πλατεία θα μπορούσε να αφαιρεθεί. Πρέπει να είναι προσωρινό», δηλώνει ο Σιμόνε Βεντουρίνι.