Ενα γεγονός με τεράστια απήχηση είναι αρκετό για να φέρει στο προσκήνιο το κίνημα συμπαράστασης #MeToo απέναντι στα άτομα που έχουν υποστεί κακοποιητική σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις παγκοσμίως και αποδεικνύεται ξανά, αυτή τη φορά στον χώρο του ισπανικού ποδοσφαίρου.
Η προσωρινή παύση του προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες, μετά από το παθιασμένο φιλί που έδωσε στην παίκτριά του Τζένι Ερμόσο χωρίς τη συγκατάθεσή της στη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του γυναικείου Μουντιάλ σήκωσε κύμα συμπαράστασης για την παίκτρια στα ισπανικά γήπεδα ποδοσφαίρου μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Οταν εμφανίστηκε στην κερκίδα η Τζένι Ερμόσο το αποθεωτικό χειροκρότημα έγινε βροντερό. Στον αγωνιστικό χώρο η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μίλαν έπαιζαν για το Κύπελλο Γυναικών, αλλά το μήνυμα –χαραγμένο σε αφίσες, σε προσωρινά τατουάζ και σε ένα πανό μήκους πολλών μέτρων που άνοιξαν οι παίκτριες– ήταν ομόφωνο στο γήπεδο της Μαδρίτης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου: «Είμαστε μαζί σου, Τζένι Ερμόσο».
Καθώς το hashtag #SeAcabó, που σημαίνει «τέλειωσε», αγκαλιάστηκε σε όλη τη χώρα, από τη Σεβίλλη έως το Σανταντέρ, ήταν ξεκάθαρο ότι η στιγμή του ισπανικού ποδοσφαιρικού #MeToo είχε φθάσει. Μετά από χρόνια πιέσεων για αλλαγή οι παίκτριες της Ισπανίας ήταν έτοιμες να εκμεταλλευθούν τη δυναμική, επισημαίνει η Guardian.
«Γιαγιά, πες μου πώς κέρδισε η ομάδα σου το Παγκόσμιο Κύπελλο» έγραφε μια εικονογράφηση που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την γκολκίπερ των «κόκκινων», Μίσα Ροντρίγκες, την Παρασκευή. Η γιαγιά απαντά: «Δεν κερδίσαμε μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, μικρή μου. Κερδίσαμε πολλά περισσότερα».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Λουίς Ρουμπιάλες, ο κατηγορούμενος επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, είχε επικρίνει τον «ψεύτικο φεμινισμό» και είχε γκρινιάξει για αυτό που αποκάλεσε «κοινωνική δολοφονία», ως αντίδραση στην κίνησή του να πιάσει την Ερμόζο από το κεφάλι και να τη φιλήσει στα χείλη κατά την τελετή απονομής των μεταλλίων στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το Σάββατο η FIFA έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Ρουμπιάλες για 90 ημέρες, διατάσσοντας τόσο αυτόν όσο και την ισπανική ομοσπονδία να μείνουν μακριά από την Ερμόσο και τους κοντινούς της ανθρώπους. Η αντίδραση ενάντια στη συμπεριφορά του Ρουμπιάλες υπήρξε άμεση. Οι πρωταθλήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσαν ότι δεν θα παίξουν για την εθνική ομάδα μέχρι να απομακρυνθεί η ηγεσία της ομοσπονδίας.
Πάνω από 50 άλλες παίκτριες είπαν το ίδιο. Το Σάββατο, σχεδόν όλο το προπονητικό και τεχνικό επιτελείο της γυναικείας εθνικής ομάδας της Ισπανίας παραιτήθηκε, ενώνοντας τις φωνές τους με τα επτά μέλη της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που φέρεται να απάντησαν στην ομιλία του Ρουμπιάλες με την παραίτησή τους.
«Μέσα σε έξι ημέρες ο φεμινισμός κατάπιε τον Ρουμπιάλες» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοσιογράφος της El País, Ισαμπέλ Βαλντές. «Σε έξι μέρες το #SeAcabó αντικατέστησε το φιλί στο οποίο η Ερμόσο δεν συναίνεσε ποτέ».
Οι καταδίκες της συμπεριφοράς του Ρουμπιάλες ήρθαν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο σοσιαλδημοκράτης υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε το φιλί «απαράδεκτη χειρονομία», ενώ η Ιρένε Μοντέρο, υπηρεσιακή υπουργός Ισότητας από το κόμμα των Ποδέμος, το περιέγραψε ως «μορφή σεξουαλικής βίας από την οποία υποφέρουμε εμείς οι γυναίκες σε καθημερινή βάση, και μέχρι τώρα ήταν αόρατη».
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που επικρίθηκε από γυναικείες ομάδες ότι επέτρεψε στην αντιφεμινιστική Ακροδεξιά να βάλει πόδι στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις σε όλη την Ισπανία, ήταν αντίστοιχα επικριτικό. «Οι Ισπανοί δεν το αξίζουν αυτό» είπε η Κούκα Γκαμάρα, μέλος του κόμματος, στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3. «Είναι διεθνής ντροπή για ολόκληρη τη χώρα και αμαυρώνει την απίστευτη νίκη μιας ομάδας γυναικών, που θα έπρεπε να είναι οι μόνες πρωταγωνίστριες» τόνισε.
Σε ολόκληρη την Ισπανία πολλοί προσπάθησαν να διευρύνουν τη συζήτηση. Δεν ήταν πλέον αυτή μόνο η ιστορία μιας ομάδας που είχε παλέψει εδώ και καιρό με την αντίληψη ότι η ομοσπονδία θεωρούσε τις παίκτριές της λιγότερο άξιες από τους άνδρες ομολόγους τους. Αυτό που είχε διαδραματιστεί στην παγκόσμια σκηνή ήταν μια ανισορροπία εξουσίας που έπληξε το άθλημα γενικώς.
«Προς όλους τους άνδρες που έχουν μείνει έκπληκτοι από την αντίδραση κατά του Ρουμπιάλες: να γνωρίζετε πως αυτό έχει συμβεί σε όλες μας» έγραψε η δημοσιογράφος Ιραντζού Βαρέλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Με το αφεντικό μας, με τον πελάτη μας, με τον δάσκαλό μας, με τον φίλο μας, με έναν άγνωστο – ίσως και με εσένα».
Ο Ρουμπιάλες αρχικά απέρριψε τους επικριτές του ως «ηλίθιους και ανόητους ανθρώπους», ενώ αργότερα ζήτησε μια συγγνώμη που θεωρήθηκε ευρέως ως ανειλικρινής. Καθώς ο σάλος συνεχιζόταν, άλλαξε κατεύθυνση την Παρασκευή και επιχείρησε να παρουσιάσει το φιλί ως συναινετικό, ισχυριζόμενος ότι είχε ρωτήσει την Ερμόσο αν μπορούσε να της δώσει ένα φιλάκι και εκείνη απάντησε «OK».
Η διάψευση ήταν άμεση. Η Ερμόσο απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι το φιλί ήταν συναινετικό. Χαρακτήρισε τα λόγια του Ρουμπιάλες «κατηγορηματικά ψευδή» και είπε ότι «η συνομιλία αυτή δεν έγινε ποτέ».
Ο Ρουμπιάλες εξέφρασε τον ισχυρισμό την ώρα που επέμεινε ότι θα παραμείνει πρόεδρος της ομοσπονδίας. «Δεν θα παραιτηθώ» έλεγε επανειλημμένως, ενώ η αδιάλλακτη στάση του κέρδισε το εγκάρδιο χειροκρότημα των παρευρισκομένων μελών της ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του Χόρχε Βίλντα, προπονητή της εθνικής ομάδας γυναικών της Ισπανίας, και του προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών, Λουίς ντε λα Φουέντε.
Η Νατάλια Τορέντε, συντάκτρια του αθλητικού ιστοτόπου Relevo, έγραψε ότι η αντίδραση της ομοσπονδίας –η οποία μετρά μόλις έξι γυναίκες στα 140 μέλη της– στην άρνηση του Ρουμπιάλες να παραιτηθεί, προσέφερε μια γεύση από τα βαθιά ριζωμένα συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι παίκτριες ποδοσφαίρου.
«Πέντε φορές το βροντοφώναξε, τονίζοντας την κάθε φράση όλο και περισσότερο και θρυμματίζοντας την ελάχιστη αξιοπρέπεια που του είχε απομείνει ως θεσμικός εκπρόσωπος» έγραψε η Τορέντε σε ένα άρθρο που περιέγραφε τον Ρουμπιάλες ως «διεθνή ντροπή».
Το Σάββατο, τόσο ο Βίλντα όσο και ο Ντε λα Φουέντε επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από τον Ρουμπιάλες, εκδίδοντας δηλώσεις επικριτικές των ενεργειών του. Τα ισπανικά μέσα περιέγραψαν τις στροφές 180 μοιρών που έκαναν, ως σημάδι ότι ο Ρουμπιάλες απομονωνόταν ολοένα και περισσότερο από αυτούς που τον προστάτευαν τόσο καιρό.
Οι πιο ισχυροί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της χώρας, από τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι την Μπαρτσελόνα, έχουν επίσης καταδικάσει τη συμπεριφορά του. Την Κυριακή, καθώς η ισπανική κυβέρνηση υποσχόταν να συνεχίσει τις προσπάθειές της για απομάκρυνση του Ρουμπιάλες από την ομοσπονδία, οι γυναίκες σε όλη τη χώρα ζητούσαν να συνεχιστεί η μάχη.
«Παρά τις προσπάθειες του Ρουμπιάλες να κοροϊδέψει όλες τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα, ας δείξουμε ότι είμαστε μια κοινωνία που αρνείται να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω» έγραψε η Πατρίσια Μορένο στη ισπανική Vogue. «Οι πρωταθλήτριες μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχουν καταφέρει έτσι κάτι ακόμα πιο ιστορικό από έναν αθλητικό τίτλο: την πτώση ενός άνδρα που πίστευε πως ήταν ανίκητος».