Στα εκθέματα της κατοικίας στην Ιντιάνα περιλαμβάνονται ανθρώπινα κόκαλα και κτερίσματα από τάφους Ινδιάνων | Υοutube
Επικαιρότητα

Το FBI μπήκε στον τάφο: υπόθεση με 2.000 κλεμμένα οστά Ινδιάνων

Στο σπίτι του Ντον Μίλερ στην Ιντιάνα οι κανονικοί ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και όχι οι ηθοποιοί του Criminal Minds έμειναν με το στόμα ανοικτό: «Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο» ομολόγησαν βλέποντας τα ανθρώπινα οστά, τα ταφικά κτερίσματα και τις αρχαιότητες από διάφορες χώρες
Protagon Team

Το FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ, ανακάλυψε περίπου 2.000 ανθρώπινα οστά στο σπίτι ενός εκκεντρικού συλλέκτη αντικειμένων στην Πολιτεία Ιντιάνα. Τα κόκαλα αποτελούν μέρος μιας συλλογής 40.000 αντικειμένων που διατηρούσε στο σπίτι του ο μακαρίτης πια Ντον Μίλερ -πέθανε το 2015, σε βαθύ γήρας-, βετεράνος του Β’ ΠΠ, που έβγαζε τα προς το ζην εργαζόμενος ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Το FBI άρχισε να ερευνά το σπίτι του Μίλερ το 2014, αφού είχε υποψίες ότι η συλλογή απαρτιζόταν από παρανόμως αποκτηθέντα αντικείμενα. «Οταν πρωτοπήγα στο σπίτι του και είδα το μέγεθος της συλλογής του, εξεπλάγην – δεν έμοιαζε με τίποτα από όλα όσα είχα δει μέχρι τότε» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο επικεφαλής της μονάδας του FBI η οποία ασχολείται με εγκλήματα σχετιζόμενα με τα έργα τέχνης.

Η κατοικία Μίλερ σε αγροτική τοποθεσία της Ιντιάνα όπου το FBI εντόπισε 2.000 ανθρώπινα κόκαλα προερχόμενα από τάφους Ινδιάνων (Youtube)

Ο Μίλερ δήλωνε ότι είχε ταξιδέψει σε 200 χώρες ώστε να συλλέξει τα αντικείμενα της συλλογής του την οποία παρουσίαζε στο κοινό λες και ήταν μουσειακή έκθεση. Εκεί -και σύμφωνα με τα κατατοπιστικά φυλλάδια- υπήρχαν σφαίρες «από μάχες του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου», ένα κανό από τον Αμαζόνιο και «δύο αυγά δεινοσαύρων» κινεζικής προέλευσης.

Επί επτά δεκαετίες ο Μίλερ συγκέντρωνε αρχαιότητες από τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Καραϊβική και την Παπούα-Νέα Γουινέα (FBI)

Το FBI διαπίστωσε ότι το ήμισυ της συλλογής του Μίλερ ήταν τεχνουργήματα γηγενών ινδιάνικων φυλών. Ετσι, θεωρεί ότι σχεδόν όλα τα ανθρώπινα οστά προέρχονται από τοποθεσίες ινδιάνικων νεκροταφείων.

Τόμαχοκ και ινδιάνικα κιλίμια της συλλογής Μίλερ (Υοutube)

Στις ΗΠΑ τα νεκροταφεία των Ινδιάνων προστατεύονται από τη νομοθεσία, έτσι οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε τέτοιους χώρους διενεργούνται ύστερα από τη λήψη ειδικής άδειας.

Ωστόσο η προστασία που παρέχει ο νόμος δεν καλύπτει τους ινδιάνικους τάφους από τις συλήσεις, από την κλοπή των κτερισμάτων και την αφαίρεση των σκελετών.

Τρεις άνδρες στο Οχάιο καταδικάστηκαν το 2016 για την παράνομη πώληση οστών ινδιάνων και ένας άλλος για την εξίσου παράνομη αγορά τους.

Ο Ντον Μίλερ σε αχρονολόγητη φωτογραφία στην Αϊτή όπου πρωτοστάτησε σε φιλανθρωπικά έργα (Indianapolis Star)

Πέρα από τα κόκαλα των Ινδιάνων, οι άνθρωποι αγοράζουν -και μάλιστα ακριβά- και τα κτερίσματα των τάφων τους: κεραμικά, κοσμήματα, άλλα αντικείμενα τέχνης με αρχαιολογική αξία.

Το 2009 η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε δίωξη εις βάρος 24 ατόμων προσπαθώντας να εξαρθρώσει κύκλωμα παράνομης εμπορίας ταφικών αντικειμένων. Τότε εντοπίστηκαν 256 αντικείμενα τέτοιου είδους αξίας 335.685 δολαρίων.

Για την περίπτωση της συγκέντρωσης των κομματιών της συλλογής Μίλερ το FBI δεν έχει αποφανθεί ακόμη αν συνετελέσθησαν ή όχι ποινικά αδικήματα – μάλιστα το τεράστιο μέγεθος της συλλογής καθιστά σχεδόν αδύνατο τον ακριβή προσδιορισμό τους.

Το FBI από πλευράς του πάντως δήλωσε στον Guardian με την απαιτούμενη φιλοτιμία ότι «εξελίσσονται οι προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης των αντικειμένων και με σκοπό την επιστροφή τους εκεί που πρέπει».

«Μας βλέπουν σαν εκθέματα…»

Και οι Ινδιάνοι τι λένε για όλα αυτά;

Ο Πιτ Κόφι, ένας εκπρόσωπός τους που  συνεργάζεται με το FBI στην «υπόθεση Μίλερ» είναι καυστικός: «Πολύ συχνά εδώ έχουμε αντιμετωπιστεί ως αξιοπερίεργα όντα και όχι ως λαός» λέει, αναλογιζόμενος με θλίψη και αγανάκτηση ότι τα κόκαλα της συλλογής ίσως ανήκουν σε κάποιον συγγενή του.

Δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο από το CBS:

Δείτε και το βίντεο που ανήρτησε το FBI: