Απευθύνθηκε στο δικαστήριο μέσω βίντεο, αλλά με καταιγισμό καταγγελιών εις βάρος του Πούτιν. Είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος θέλει να μετατρέψει τους Ρώσους σε «σκλάβους», και το δικό του παράδειγμα είναι η ζωντανή απόδειξη. Ζωντανή οριακά βέβαια, αφού ο Αλεξέι Ναβάλνι έδειχνε αγνώριστος ύστερα από την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου και ανέστειλε στις 23 Απριλίου. «Χωρίς τα ρούχα μου, μοιάζω με σκελετό» είπε.
Η «βιντεοσύνδεση» έγινε από τη φυλακή Ποκρόφ, τη Μεγάλη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια δίκης στο μοσχοβίτικο δικαστήριο Μπαμπουσκίνσκι που ασχολήθηκε με έφεση του Ναβάλνι εναντίον προηγούμενης καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης για συκοφαντία. «Χθες με πήγαν στη σάουνα για να με κάνουν να φαίνομαι όμορφος» ήταν η καταγγελτική και συγχρόνως πικρή δήλωσή του.
Ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Πούτιν με χαρακτηρισμούς όπως «κλέφτης» και «αυτοκράτορας», καθώς το Κρεμλίνο έσπευσε να διαλύσει το δίκτυο των υποστηρικτών του σε όλη τη Ρωσία. Είπε κιόλας ότι το Κρεμλίνο καταχράται τη σοβιετική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να τραβήξει την προσοχή μακριά από την «εκτεταμένη φτώχεια» που επικρατεί στη χώρα και κάπως να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις στο εξωτερικό.
Ετσι περιέγραψαν τα διαδραματισθέντα και η Corriere della Sera και οι Times – μάλιστα το λονδρέζικο Μέσο υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Ρώσοι, ποσοστό περί το 9% του πληθυσμού, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με μηνιαίο εισόδημα περίπου 120 ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. «Οι αντιπολιτευόμενοι το καθεστώς Πούτιν ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός αριθμός των φτωχών είναι πέντε φορές μεγαλύτερος».
Από τη σύλληψη του Ναβάλνι και έπειτα, το Κρεμλίνο έχει εξαπολύσει πολύπλευρη επίθεση εναντίον των οπαδών του αλλά και της ομάδας του που ασχολείται με τη διαφθορά του καθεστώτος. Ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής βοηθός του Ναβάλνι, δήλωσε ότι δεκάδες περιφερειακά γραφεία τους έκλεισαν εν αναμονή δικαστικής απόφασης που αναμένεται να τους απαγορεύσει σαν «εξτρεμιστικές ομάδες». Πρόκειται για υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή πολλούς, ακόμη και όσους προσέφεραν μικροποσά στην οργάνωση του Ναβάλνι.
Από τη δική τους οπτική, οι ρώσοι κυβερνητικοί καταγγέλλουν τον Ναβάλνι για πράκτορα της Δύσης, ειδικά της CIA, ο οποίος έχει εντολή να υποκινήσει «επανάσταση» στη χώρα.
Αξιολογώντας το παραπάνω πλαίσιο ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται η ρωσική αντιπολίτευση, το Economist αναρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει η Δύση για να προσφέρει κάποια βοήθεια στον Ναβάλνι, αλλά και για να συγκρατήσει τον Πούτιν, τον «άνθρωπο που διοικεί αστυνομικό κράτος» μεν, ωστόσο «φοβάται και έναν σχεδόν ετοιμοθάνατο κρατούμενο».
Το βρετανικό περιοδικό περιέγραψε τη χλιδή του «ανακτόρου Πούτιν» που αποκάλυψε το γνωστό βίντεο του Ναβάλνι και εκτίμησε ότι είναι μία από τις αιτίες της δηλητηρίασης και των δικαστικών διώξεων. Επειδή «ο Ναβάλνι γελοιοποίησε τον Πούτιν». Γρήγορα όμως πέρασε στο «ψητό» της ιστορίας, στο Ουκρανικό, επειδή θεωρεί ότι τα δύο θέματα σχετίζονται. Οι Βρετανοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «ο Πούτιν είναι πολύ πιο αδύναμος από όσο δείχνει» και ότι «αυτό το γεγονός τον καθιστά επικίνδυνο».
«Να εξαλειφθεί ο Nord Stream 2!»
Η πρότασή τους στη Δύση γενικώς και στο ΝΑΤΟ ειδικότερα είναι «ο ρεαλισμός». Ο οποίος δεν συνίσταται σε πολεμικά μέτρα βέβαια, αλλά «σε αύξηση του κόστους για τον Πούτιν» όσον αφορά «την επιθετικότητά του στο εξωτερικό και την καταπίεση στο εσωτερικό». Την αμέριστη εμπιστοσύνη του Economist στον αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ακολουθεί η πίεση στη Γερμανία για «εξάλειψη» του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος «θα συντρίψει την Ουκρανία». Και το κέλευσμα στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «να καταργήσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», των Ρώσων φυσικά. Δηλαδή «πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία».
«Δολοφόνος» μεν, αλλά..
Ο «ρεαλισμός» του Economist (που μάλλον υπονοεί ότι τα τετελεσμένα της Κριμαίας δεν είναι εφικτό να αλλάξουν) επιβάλλει στο ΝΑΤΟ αποστασιοποίηση από την Ουκρανία, να μη τη βοηθήσει στρατιωτικά τουτέστιν. Πάντως το ΝΑΤΟ πρέπει να υποδηλώσει στον Πούτιν ότι υπάρχουν όρια. Οι Βρετανοί επέλεξαν την Κίνα ως ισχυρότερο εχθρό, και για αυτό έγραψαν ότι «αν η Ουκρανία εγκαταλειφθεί στον Πούτιν, τότε η Κίνα θα πιστέψει ότι μπορεί να κάνει τα ίδια και στην Ταϊβάν». Διαπραγματευόμαστε με έναν «δολοφόνο», όπως είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν; Ναι, το δίχως άλλο, γνωμοδότησε το Economist.