Εικόνα από την κεντρική είσοδό της. Ετσι έχουν μείνει και οι επενδυτές: «Αγάλματα»... | REUTERS/Kai Pfaffenbach
Επικαιρότητα

Το «φάντασμα» της Lehman Brothers πλανάται πάνω από την Deutsche Bank

Eνα άρωμα από την ιστορία της Lehman Brothers πλανάται πάνω από την Deutsche Bank, τα τελευταία 24ωρα. Είναι προφανές πως αυτή η μυρωδιά που αναδύεται πάνω από το κουφάρι της αμερικανικής τράπεζας δεν είναι ευχάριστο. Πάντως, το ελληνικό twitter «γλεντά»...
Σπύρος Σεραφείμ

Κυνηγά η Ευρώπη το φάντασμα της «δικής» της Lehman Βrothers; Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αυτό είναι, ίσως, το πιο κοινό ερώτημα ανάμεσα σε τραπεζίτες, αναλυτές και οικονομολόγους, μετά τη συνεχή πτώση που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και τις αναταράξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μεγάλους χαμένους τις τράπεζες. Την Τετάρτη, πάντως, με εντυπωσιακό τρόπο ανέκαμψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τα οποία -«σπάζοντας» το επταήμερο πτωτικό σερί- κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 2%. Στο ταμπλό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Deutsche Bank, μετά τις διαδοχικές απώλειες, ενισχύθηκε άνω του 11%. Καλό νέο, σίγουρα, αλλά απέφυγε τον «σκόπελο»;

H Deutsche Bank αποτελεί τoν ορισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αδύναμη κερδοφορία της θα πάρει χρόνια για να αυξηθεί και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της γερμανικής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2019.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα, παγκοσμίως, είναι η Deutsche Bank. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: στην εν λόγω αγορά εγγράφει αξίες 72,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η τράπεζα -ιδρύθηκε το 1870- άντεξε πολέμους, αναταραχές, σκάνδαλα και τον διαμελισμό της χώρας. Θεωρείται κολοσσός στις επενδυτικές τράπεζες. Οντως είναι;

Η «κυρία σταθερότητα», το «τραπεζικό στολίδι»

Οχι άδικα, την έχουν χαρακτηρίσει ως «την κυρία σταθερότητα», ως το «τραπεζικό στολίδι» της Γερμανίας. Το βέβαιο είναι πως αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα – ειδικά κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ολα καλά, λοιπόν; Οχι, αφού μπήκε στη διαδικασία να καθησυχάσει -να «διαβεβαιώσει», όπως διατείνεται η ίδια- τους επενδυτές και τους μετόχους της ότι όλα (θα) πάνε καλά. Βασικά, πως διαθέτει όλα τα εκείνα τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να πληρώσει ακόμα και για τα πιο «επικίνδυνα» δάνειά της.

Τι έχει συμβεί; Η τράπεζα πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ζημίες 6 δισ. ευρώ για το 2015. Ταυτόχρονα, το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευτεί.

Ολο αυτό έγινε χειρότερο από τη στιγμή που σχετικό, εκτενές ρεπορτάζ για την έκθεση του γερμανικού επενδυτικού ομίλου στην αγορά παραγώγων φιλοξένησε το CNBC, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ. Υπήρξαν κι άλλες φωνές που έλεγαν, περίπου, τα ίδια με το κανάλι. Για παράδειγμα, ο Ράουλ Πολ, πρώην διαχειριστής εταιρίας επενδυτικών κεφαλαίων (hedge fund) και στέλεχος της Goldman Sachs, χαρακτήρισε ως ανησυχητικά τα μηνύματα που εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές τoυ Credit Risk της Deutsche Bank. Οι ειδικοί -βασικά, όχι μόνο στις ΗΠΑ- αναρωτιούνται εάν η γερμανική επενδυτική είναι η επόμενη Lehman Brothers. Ποιος ξεχνά τι είχε συμβεί εκεί το 2008, τότε που ξέσπασε η τεράστια οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε το απίστευτο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που επηρέασε όλον τον πλανήτη; Ουδείς.

Η «μαύρη Δευτέρα» και το εσωτερικό σημείωμα

Στην αρνητική οικονομική διάθεση του σήμερα, συνηγόρησαν οι βαριές απώλειες που υπέστη τη Δευτέρα η Deutsche Bank. Τα ομόλογα και η μετοχή της έκαναν «βουτιά» και οι απώλειες του εμφατικού 37% της αξίας της, από την αρχή του έτους, δεν άφηναν άλλα περιθώρια στην ισχυρή γερμανική τράπεζα. Την οδήγησαν να εκδώσει ανακοίνωση την Τρίτη, μήπως και κοπάσουν οι έντονες -και όχι άδικες- ανησυχίες των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε προσπάθεια να διαψευστούν οι φήμες που αναφέρουν πως δεν μπορεί να αποπληρώσει ομόλογό της, αναφέροντας ρητά ότι διαθέτει παραπάνω από επαρκή κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τα κουπόνια στα πιο «επίφοβα» ομόλογά της. Και αυτό μπορεί να το κάνει και για φέτος, αλλά και για το 2017. Για να το κάνει πιο εμφατικό, η Deutsche Bank δημοσιοποίησε ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους, δια χειρός του οικονομικού διευθυντή του ομίλου, Μάρκους Σενκ. Εκεί, υπογραμμίζεται πως «η θέση της τράπεζας, τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων, όσο και διαχείρισης ρίσκου παραμένει ισχυρή».

Η ηγετική ομάδα της Deutsche Bank. Από αριστερά, ο CFO Μάρκους Σενκ, η COO Κιμ Χάμοντς, ο συν-διευθύνων σύμβουλος Γιούργκεν Φίετσεν και ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη στις 28 Ιανουαρίου του 2016 (photo: REUTERS/ Kai Pfaffenbach)

Το ζήτημα είναι πως το κόστος προστασίας -έναντι μίας στάσης πληρωμών, από την Deutsche Bank- έχει υπερδιπλασιαστεί για το 2016, την ώρα που οι μετοχές της διαπραγματεύονται μόλις στο ένα τρίτο της αξίας ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Την ίδια στιγμή ο συνδιευθύνων σύμβουλος, Τζον Κράιαν χρεώνεται αποτυχία στην προσπάθειά του να εμπνεύσει εμπιστοσύνη με το μεγαλόπνοο σχέδιό του για περικοπές κόστους και το «χτίσιμο» κεφαλαίων. Βλέπετε, οι ευμετάβλητες αγορές απειλούν τα έσοδα και οι ανοικτές υποθέσεις, για τις οποίες ελέγχεται η τράπεζα από τις ρυθμιστικές Αρχές, μεγιστοποιούν την απειλή για νομικές χρεώσεις που θα πρέπει να έχει η Deutsche Bank, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, όπως γράφουν οι Financial Times, η περίοδος από τον περασμένο Απρίλιο για την τράπεζα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν ξεχνάμε πως το καμάρι του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν ανακοίνωνε τις απώλειες -που γράφαμε πιο πάνω- για το 2015, ανέφερε πως δεν είναι πιθανό να πληρώσει μερίσματα στους μετόχους ούτε το 2015, ούτε το 2016.

Ακριβό το πρόγραμμα προσαρμογής

Ολα αυτά, δεν και λίγα, κάνουν τους επενδυτές να φοβούνται. Ηδη εκφράζουν την άποψη πως η τράπεζα έχει μικρή προοπτική αυξημένης κερδοφορίας και μικρή κεφαλαιακή βάση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς. Δεν θέλει ευρεία γνώση οικονομικών, για να καταλήξεις πως όλα τα παραπάνω, αυτός ο δυσοίωνος συνδυασμός παραγόντων, εντελώς φυσιολογικά, αποθαρρύνουν τους νέους επενδυτές. Κι αν συνυπολογίσεις πως η γερμανική τράπεζα είναι σε φάση ευρείας οργανωτικής και στρατηγικής αναδιάρθρωσης, υπό νέα ηγεσία, ενώ το πρόγραμμα προσαρμογής χαρακτηρίζεται ως «ακριβό» και «εμπροσθοβαρές», αντιλαμβάνεστε πως οι ανησυχίες για το μέλλον πολλαπλασιάζονται.

Αυτές, όμως, δεν τις συμμερίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν ανησυχώ για την Deutsche Bank», δήλωσε λιτά κι απέριττα έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι.

Ησυχάσατε, τώρα; Οχι ακριβώς. Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε -μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5- πως «τώρα ζούμε τις παρενέργειες από την υπερθέρμανση της οικονομίας μέσα από το τραπεζικό σύστημα που υπήρχε πριν από την κρίση του 2008, κι αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία είχε λάθος συνταγή».

Η μετοχή της μειώθηκε κατά 50%, μέσα σε -μόλις- 3 μήνες, κυμαίνεται σε 15 δολάρια έναντι 30 τον Οκτώβριο του 2015. Αυτό δείχνει πως τα 2/3 του ενεργητικού της είναι επισφαλή. Τα ασφάλιστρα κινδύνου (ναι, τα περίφημα CDS) έχουν εκτοξευτεί για την περίπτωσή της. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από A- σε ΒΒΒ.

Χερ Σόιμπλε, όχι, δεν ησυχάσαμε. Ολα αυτά μας θυμίζουν έντονα τη Lehman Brothers, ενώ το φάντασμά της δεν θα σταματήσει ποτέ να πλανάται πάνω από οικονομικούς δείκτες. Την οποία εκείνη και την ιστορία της όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε. Γιαβόλ. Κάποιος, θα μπορούσε, αναιδώς, να του πει, κιόλας, «Είναι η Deutsche Bank, ηλίθιε!».

«Χρειάζεται μια δήλωση στήριξης»

Πέραν του όποιου χιούμορ, πολύ σοβαρά, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζον Μακ, δήλωσε -στην τηλεόραση του Bloomberg- ότι «οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν η Deutsche Bank θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της. Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα στο μυαλό μου. Aυτή η ιδέα που άκουσα, το ενδεχόμενο να μην πληρώσει τους τόκους, είναι παράλογη. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο» σημείωσε. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας πρέπει να κάνει κάποια δήλωση στήριξης της Deutsche Bank». «Οι άνθρωποι αντιδρούν με υπερβολικό τρόπο», ανέφερε. «Το όνομα της τράπεζας είναι Deutsche Bank. Είναι γερμανική τράπεζα. Αν χρειαστούν δίχτυ ασφαλείας θα τους το δώσουν» πρόσθεσε με σιγουριά, σε καθησυχαστικό τόνο.

Μετά και την άνοδο που σημείωσε η μετοχή της την Τετάρτη, όπως έγραφα στην αρχή του κειμένου, καλλιεργήθηκαν ήδη τα πρώτα ψήγματα αισιοδοξίας για το ευοίωνο μέλλον της τράπεζας. Βλέπετε, η ερώτηση «αντέχει η παγκόσμια οικονομία μια δεύτερη έκρηξη τύπου Lehman Brothers;», γεννά μόνο μία απάντηση: Οχι…

Το twitter τρολάρει την Deutsche Bank και γίνεται παγκόσμιο trend

Τον γύρο του κόσμου, μέσω του BBC, κάνουν τα καυστικά ελληνικά tweets για τις αρνητικές εξελίξεις με φόντο την Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η γερμανική τράπεζα βρισκόταν την Τρίτη στην κορυφή των trends του Twitter, με σχεδόν όλα από τα 22.000 σχετικά τιτιβίσματα να είναι στην ελληνική γλώσσα.