Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται σύντομα να εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για «περισσότερη δημοκρατική ζωτικότητα» στην Ευρώπη.
Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι δέχτηκε την πρόταση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον οποίο δέχτηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Ταγιάνι είπε ότι ο Μακρόν θα εκφωνήσει αυτήν την ομιλία στην ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο «τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο».
Μεταξύ άλλων συζήτησαν και για την επιθυμία του γάλλου προέδρου να υπάρξουν «διεθνικά ψηφοδέλτια» στις Ευρωεκλογές του 2019, με την «ευκαιρία» της αποχώρησης των βρετανών ευρωβουλευτών με το Brexit.
Ο Μακρόν θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την «επανίδρυση της Ευρώπης» την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
Ωστόσο τον άξονα των θέσεών του έχει ήδη περιγράψει από την ομιλία του στον Λόφο της Πνύκας στην Αθήνα κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας στις αρχές του μήνα.
«Είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς να δώσουμε μία δυνατή Ευρώπη στους νέους. Πολλοί θα μου πουν να αλλάξουμε τα άρθρα, τη συνθήκη. Όλα αυτά μας κάνουν να χανόμαστε στον λαβύρινθο. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτό που δεν φοβήθηκαν οι προηγούμενες γενιές», είχε πει με φόντο την Ακρόπολη ο γάλλος πρόεδρος.
«Δημοκρατία, κυριαρχία, πολιτισμός, οι τρεις ελπίδες που θέλω να προσφέρω στους νέους της Ευρώπης», είχε τονίσει.
«Θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του Πολιτισμού. Όχι μέσα από κανόνες. Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Η Ευρώπη των πολλών γλωσσών και του Πολιτισμού να ξαναδημιουργηθεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον» είχε προσθέσει.
«Επιθυμώ ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες. Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη-μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», είχε περιγράψει ο Μακρόν στην Αθήνα.