Πρόκειται για την 6η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή, όπως λέει ο ίδιος | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή σε σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο υπό την ιδιότητά του ως νόμιμος εκπρόσωπος της Free Sunday. Τι λέει ο ίδιος
Protagon Team

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιώργιου Κύρτσου, κατόπιν αιτήματος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του κ. Κύρτσου έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ανάταση χειρός, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σε σχέση με ποινική δίωξη διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επιστολή της 27ης Ιουνίου 2023 και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου 2023.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή σε σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Free Sunday.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κύρτσος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019 με τη ΝΔ. Το 2022 διεγράφη από τη ΝΔ και έκτοτε μετακινήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου.

Κύρτσος: «Λόγω της ελληνικής κρίσης» η χρεοκοπία

«Εσπασα το ρεκόρ! Σήμερα ψήφισα στο ΕΚ την… 6η άρση ασυλίας μου: Τρεις την πρώτη πενταετία και τρεις τη δεύτερη» ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, σε σχόλιό του για την εξέλιξη, με το οποίο επέρριψε ευθύνες στην «ελληνική κρίση», καθώς και στην κυβέρνηση:

«Ολες (σ.σ. οι άρσεις ασυλίας) έχουν σχέση με τη χρεοκοπία, λόγω της ελληνικής κρίσης, της εκδοτικής μου επιχείρησης το 2012. Προσωποποιήθηκαν οι οφειλές της και βρέθηκα να χρωστάω δύο εκατ. χωρίς να μπορώ να καλύψω στο σύνολό της την οφειλή. Πρώτα έπεσε έξω το Δημόσιο, μετά οι τράπεζες και μετά άρχισαν να κυνηγάνε όσους πέσαμε έξω εξαιτίας της δικής τους χρεοκοπίας, γύρω στο 40% των μικρομεσαίων.

12 χρόνια αργότερα δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χρεοκοπίες δεν ήταν δόλιες αλλά αποτέλεσμα της κρίσης.

Οι άρσεις της ασυλίας μου ως τώρα δεν είχαν δικαστικές συνέπειες και προβλέπω ότι δεν θα έχουν.

Θεωρώ όμως την αδιαφορία της εξουσίας προσβλητική για τους 50ρηδες και 60ρηδες της κρίσης του 2009-12 που πέσαμε έξω –ύστερα από δεκαετίες δημιουργίας και επαγγελματικής επιτυχίας – επειδή δεν ήξερε τι ξόδευε η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν ήξεραν τι δάνειζαν στο Δημόσιο οι τράπεζες. Από τότε κουβαλάμε τις συνέπειες της δικής τους χρεοκοπίας!».