Εξαιρετικά αισιόδοξη είναι η εξέλιξη που προκύπτει από νέα, μεγάλη μελέτη για το εμβόλιο που έχουν δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, από την πρώτη δόση μειώνεται στο 1/3 ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, κάτι που αυξάνει τις ελπίδες η Βρετανία να μειώσει τα περιοριστικά μέτρα μέχρι το Πάσχα (17 Απριλίου το Πάσχα των καθολικών), καθώς αρκετά άτομα έχουν κάνει ήδη το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Τα δεδομένα προδημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet και αποκαλύπτουν επίσης ότι 22 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου δημιουργούνται τόσο ισχυρά αντισώματα, που όπως φάνηκε, αποτρέπουν τις νοσηλείες κατά 100%.
Τα αποτελέσματα έρχονται τη στιγμή που ο αριθμός δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια, με 9.646.715 πρώτες δόσεις και 496.796 επαναληπτικές.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα την Τρίτη ήταν ο χαμηλότερος των δύο τελευταίων μηνών, αφού καταγράφηκαν 16.840 μολύνσεις σε 24 ώρες.
«Σε αυτή τη φάση έχουμε θέσει περιοριστικά μέτρα για να μειώσουμε τους θανάτους και να αποτρέψουμε την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Τα νέα για τη μετάδοση όμως είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν. Οπως άλλωστε και τα νεότερα για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μείωσης των νοσηλειών», σχολίασε πηγή της κυβέρνησης στην εφημερίδα.
«Από τη στιγμή που θα έχουμε τόσο υψηλή προστασία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ακόμη και αν ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, θα είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούμε να διαχειριστούμε. Επομένως δεν θα χρειαζόμαστε περιορισμούς μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση του εμβολιασμού. Τα σχολεία θα ανοίξουν τον Μάρτιο και τα καταστήματα θα ανοίξουν και πάλι τον Απρίλιο», προσθέτει.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα δεδομένα από κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας, που έγινε στη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία, έδειξαν ότι το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση κατά 67%, από την πρώτη κιόλας δόση.
Μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί εάν τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού και η αποτελεσματικότητά τους είχε αποδειχθεί μόνο στην πρόληψη της νόσησης. Δηλαδή, γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει το εμβόλιο δεν θα νοσήσει σοβαρά, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά! Παρόμοιες μελέτες διεξάγουν και Pfizer/BioNTech, αλλά και Moderna.
Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι η πρώτη δόση αποτρέπει κατά 76% τη λοίμωξη, δηλαδή τη νόσηση από κορονοϊό, ενώ 22 με 90 ημέρες μετά και τη δεύτερη δόση, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 82,4%.
Σε ομάδα 12.408 εθελοντών που είχε κάνει την πρώτη δόση, κανένας δεν νοσηλεύτηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου που διήρκεσε η κλινική μελέτη.
Μάλιστα, από τα δεδομένα προκύπτει ότι η μία δόση από την άλλη θα πρέπει να απέχουν ένα διάστημα 22-90 ημερών, για να παρέχει το εμβόλιο τη μέγιστη κάλυψη.
Αυτό που αναζητούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τώρα οι ειδικοί είναι κατά πόσο το εμβόλιο της AstraZeneca έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς μόνο το 10% των συμμετεχόντων στις μελέτες ανήκε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (εδώ).