Επικαιρότητα

Το δράμα της βόρειας Ελλάδας: Αυτός είναι ο χάρτης των θυμάτων της Covid-19

Για πρώτη φορά δημοσιεύεται μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τους θανάτους ανά περιφερειακή ενότητα στη χώρα μας και καταδεικνύει τι έχει συμβεί στις περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης, η οποία μετρά τουλάχιστον 750 νεκρούς. Συνολικά από Λάρισα και πάνω έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.000 θάνατοι!
Protagon Team

Από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, οι ελληνικές αρχές διαβεβαιώνουν για τη διαφάνεια των στοιχείων που δημοσιοποιούν –και όντως αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών αποτέλεσε βασικό συστατικό της επιτυχημένης αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Ωστόσο, για κάποιον λόγο που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ιδίως τώρα που η χώρας μας δυστυχώς μετρά χιλιάδες θύματα από την Covid-19, οι αρχές μολονότι ανακοινώνουν κρούσματα ανά περιφέρεια, δεν ανακοινώνουν θανάτους ανά περιφέρεια. Ετσι, η εικόνα είναι λειψή, οι πολίτες δεν έχουν αντίληψη του τι ακριβώς έχει συμβεί στη βόρεια Ελλάδα όπου το παιχνίδι χάθηκε επειδή καθυστέρησε η λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Αυτό το έλλειμα ενημέρωσης ήρθε να αποκαταστήσει το iMedLab, ο πρωτοποριακός πυλώνας παραγωγής πρωτογενούς περιεχομένου του iMEdD, δημοσιεύοντας τον χάρτη με τα θύματα της Covid-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Είναι ένας χάρτης αποκαλυπτικός της τραγωδίας που βιώνει όχι μόνο η Θεσσαλονίκη –που είναι πρώτη σε νεκρούς μολονότι έχει το 25% του πληθυσμού της Αττικής– αλλά σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα: στην Πέλλα έχουν πεθάνει τουλάχιστον 208 συνάνθρωποί μας, στη Δράμα τουλάχιστον 140.

Συνολικά και χωρίς να έχουν αναλυθεί όλοι οι θάνατοι (3.214 από τους 3.687 της 14ης Δεκεμβρίου), από τη Λάρισα και επάνω έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2.000 συμπολίτες μας! Μια εφιαλτική πύκνωση του θανάτου μόνο στη Μακεδονία – Θράκη και στη Λάρισα…

Στην έρευνα που υπογράφει ο Θανάσης Τρομπούκης αναφέρεται η μεθοδολογία αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης πληροφοριών καθώς από τον Νοέμβριο, όταν άρχισαν να πληθαίνουν τα θύματα της Covid-19 στη χώρα μας, «οι αναφορές στον τόπο κατοικίας των θανόντων έπαψαν να δημοσιεύονται».

Γράφει σχετικά το iMEdD Lab: «Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ανωνυμοποιημένα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή 3.214 θανάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα από την αρχή της πανδημίας (αντιστοιχεί στο 87% των 3.687 συνολικών θανάτων έως τις 14 Δεκεμβρίου). Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι περιοχές με τους περισσότερους θανάτους είναι η Θεσσαλονίκη (750), η Αττική (659), η Πέλλα (208), οι Σέρρες (184), η Πιερία (148), η Ημαθία (138), η Δράμα (140) και η Λάρισα (122).

Όμως, η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού (υπολογισμός που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε περιοχές μεταξύ τους) δείχνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι οι: Πέλλα (148,9 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού), Δράμα (142,4), Πιερία (116,8) και Σέρρες (104,3). Η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2».