Ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στην έπαυλή του στη Φλόριντα | REUTERS/Carlos Barria
Επικαιρότητα

Το δόγμα Τραμπ τρομάζει: Απειλεί τη Δανία, εξυμνεί τον Ερντογάν, θέλει νέα εδάφη

Τα όσα είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνέντευξη του Μαρ-α-Λάγκο συνιστούν μια ευθεία αμφισβήτηση της διεθνούς έννομης τάξης όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Για τον 78χρονο μεγιστάνα, δεν υπάρχουν σύνορα, ούτε συμφωνίες· μόνο τα συμφέροντά του, τα οποία φαίνεται να εξυπηρετεί και ο «φίλος» του Ταγίπ...
Protagon Team

Ο κόσμος όπως τον ξέραμε, μπορεί να έχει ήδη τελειώσει. Οταν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, του ισχυρότερου κράτους της Γης και έως τώρα θεματοφύλακα του παγκόσμιου status quο, αμφισβητεί απροκάλυπτα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα, εκβιάζει άλλα κυρίαρχα κράτη και υποβαθμίζει γειτονικά του, τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς; Τα όσα εκστόμισε, ο ως συνήθως αμετροεπής μεγιστάνας αλλά πλέον εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, τρομάζουν.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, συνέχισε να προωθεί την ιδέα μιας πολύ μεγάλης εδαφικής επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα και αν είναι απλοί λεονταρισμοί ή το κάνει για να αποσπάσει οικονομικές ή πολιτικές παραχωρήσεις, δεν παύει να συνιστά μια αμφισβήτηση της διεθνούς έννομης τάξης.

Ο Τραμπ διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά, ενώ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία.

Όταν ρωτήθηκε για το ανήκουστο σενάριο δια της βίας προσάρτησης αυτών των δύο εδαφών από τους Αμερικανούς, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε: «Ο Χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) θέτει πολύ ξεκάθαρα την ανάγκη κάθε κράτος μέλος να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων μελών».

Όσον αφορά τον πολύ στρατηγικό θαλάσσιο άξονα της Κεντρικής Αμερικής και το τεράστιο έδαφος της Αρκτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι και τα δύο είναι «πολύ σημαντικά για την οικονομική ασφάλεια» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από τα δύο», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκλεγμένος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη προσφυγή στη βία για την προσάρτηση της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας.

♦ Διαβάστε: Οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Τραμπ

«Η Κίνα είναι αυτή που διαχειρίζεται» τη Διώρυγα του Παναμά, ισχυρίστηκε ο 78χρονος Τραμπ, αναφερόμενος σε αυτή την θαλάσσια αρτηρία που ανήκει στο κυρίαρχο κράτος του Παναμά.

Όσον αφορά τη Γροιλανδία, διαβεβαίωσε ότι η ανάληψη του ελέγχου της είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας», επικαλούμενος κινήσεις ρωσικών και κινεζικών πλοίων και απείλησε τη Δανία –μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης– με «πολύ υψηλούς» τελωνειακούς δασμούς εάν δεν εγκαταλείψει τα πολιτικά της δικαιώματά σε αυτό το αυτόνομο έδαφος.

Παρότι η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ στον Παναμά είναι σχετικά καινούργια, το ενδιαφέρον του για τη Γροιλανδία δεν είναι: είχε ήδη εκφράσει την ιδέα να αγοράσει το νησί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας, προκαλώντας την έντονη άρνηση των τοπικών αρχών. Ο γιος του, Ντόναλντ Τζούνιορ βρισκόταν εκεί την Τρίτη σε ιδιωτικό ταξίδι.

Το αεροπλάνο των Τραμπ τροχοδρομεί στο αεροδρόμιο του Νούουκ στη Γροιλανδία (Emil Stach/Ritzau Scanpix/via REUTERS)

Όσον αφορά τον Καναδά, μεσούσης της πολιτικής μετάβασης μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα ότι παραιτείται, ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατού. Ωστόσο απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ», καθώς δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία» των ΗΠΑ. Αλλωστε αποκάλεσε τον Τριντό «κυβερνήτη»…

«Θα ήταν πραγματικά κάτι να ξεφορτωθούμε αυτήν την τεχνητά τραβηγμένη γραμμή», δήλωσε αναφερόμενος στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, πριν εκθέσει λεπτομερώς τα παράπονά του κατά του μεγάλου γείτονα στον βορρά, που κατηγορεί ότι επωφελείται χωρίς κόστος από την στρατιωτική προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών», απάντησε ο Τριντό σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες και στις δύο χώρες μας επωφελούνται από το να είναι ο ένας ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και η ασφάλεια του άλλου».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ήδη, ο Τραμπ είχε αναπτύξει μια ρητορική με την οποία παρουσίαζε τους συμμάχους των ΗΠΑ ως εκμεταλλευτές τους οποίους θα επανέφερε στην τάξη, παίζοντας όπως έκανε σήμερα, μεταξύ αμφισημίας και πρόκλησης.

«Εξυπνος και φίλος μου ο Ερντογάν»

Και επαίνους προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεφύλασσε η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε φίλο του τον τούρκο πρόεδρο τον οποίο όπως είπε σέβεται.

Τα σχόλια Τραμπ έγιναν στο πλαίσο ερώτησης για την πιθανότητα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία μόλις εκείνος αναλάβει τα καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου.

«Δεν θα σας το πω αυτό, γιατί αυτό είναι μέρος μιας στρατιωτικής στρατηγικής» είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φίλος μου. Είναι ένας τύπος που μου αρέσει, τον σέβομαι. Νομίζω ότι με σέβεται και αυτός».

«Αλλά αν δείτε τι συνέβη στη Συρία, η Ρωσία αποδυναμώθηκε, το Ιράν αποδυναμώθηκε. Και είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος και έστειλε τους ανθρώπους του εκεί με διαφορετικές τύπους και διαφορετικά ονόματα, και μπήκαν και ανέλαβαν», πρόσθεσε ο Τραμπ.