Αφότου η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την αξιολόγηση τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας συντάξεις, μισθούς, αυξάνοντας φόρους και μονιμοποιώντας τον ΕΝΦΙΑ, αποδύθηκε σε έναν προπαγανδιστικό αγώνα ώστε να πείσει ότι δεν έκανε τίποτε από αυτά.
Γι’ αυτό άλλωστε, μεταξύ όλων των άλλων, άλλαξε και το θέμα της συζήτησης και άρχισε να κόπτεται για τις «θεσμικές αλλαγές στην χώρα»…
Όσο οι θεσμικές αυτές αλλαγές εκκρεμούν (τα σχέδια της κυβέρνησης για την διαμόρφωση προϋποθέσεων παραμονής της στην εξουσία δηλαδή), ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα ανοίγει, με πρωτοβουλία του ΔΝΤ – το οποίο, όπως ίσως θυμόμαστε, παρά τις επιθυμίες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Παππά, παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει λόγο επ’ αυτού.
Το κρίσιμο ζήτημα που άνοιξε είναι αυτό των εργασιακών, του νέου πακέτου προαπαιτουμένων για την επόμενη αξιολόγηση και την επόμενη εκταμίευση.
Οπως λοιπόν άνοιξε το θέμα, άνοιξε και ο νέος κύκλος του ψέματος.
Σύμφωνα με μία έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε στην χώρα μας από τον Τύπο της Κυριακής, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι το επόμενο πεδίο δοκιμασίας και όπως σημειώνεται, ειδικώς ο κατώτατος μισθός, ο οποίος είναι… ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στο ίδιο κείμενο, το Ταμείο εμμένει και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και ζητεί εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με αυτό της Ενωσης.
Η πρώτη εκτίμηση είναι πως η ανακίνηση αυτών των ζητημάτων είναι τα προεόρτια της συζήτησης, με το βλέμμα στραμμένο στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Στην ίδια έκθεση δε, επισημαίνονται οι υστερήσεις στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί, δικηγόροι, φορτοεκφορτωτές) και ζητείται η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τον περιορισμό των εμποδίων του ανταγωνισμού στο χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν για μία ακόμη φορά αφοπλιστική και κινήθηκε στο πνεύμα «δεν ξέρω τι μου λέτε».
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε σχετικώς ότι το έγγραφο δεν απευθύνεται καν στην κυβέρνηση, παρά είναι ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη διαπραγμάτευση στα εργασιακά. Και φυσικά, ότι η κυβέρνηση… δεν θα επιτρέψει να τεθεί τίποτε άλλο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέρα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει προτείνει η Αθήνα, και των πάγιων «ιδεοληπτικών» αιτημάτων του ΔΝΤ, που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.
«Ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», ανακοίνωσε με τον γνωστό στόμφο ο υπουργός.
Όπως δεν θα δεχόταν τις μειώσεις συντάξεων και όπως δεν θα αυξανόταν ο ΕΝΦΙΑ…
Αλλωστε, τι σημασία έχει;
Τώρα προέχουν οι θεσμικές αλλαγές και τα εκλογικά μαγειρέματα…