Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία υπέγραψαν την Τετάρτη μια «συνολική στρατηγική σύμπραξη» που προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση «επίθεσης», ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα στην Πιονγιάνγκ, από τον οικοδεσπότη του, Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Η συνθήκη για μια συνολική σύμπραξη που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέρους της συνθήκης», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, αφού υπέγραψε το έγγραφο.
«Η Ρωσία και η Κορέα ασκούν και οι δύο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν δέχονται τη γλώσσα των εκβιασμών και των υπαγορεύσεων», προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «αληθινά επαναστατικό έγγραφο» και πρόσθεσε πως η Ρωσία «δεν αποκλείει μια στρατιωτικοτεχνική συνεργασία» με την Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο βορειοκορεάτης δικτάτορας διευκρίνισε πως η συμφωνία με τη Ρωσία είναι καθαρά «αμυντική».
«Αυτή η ισχυρή συνθήκη δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα αληθινά εποικοδομητικό έγγραφο στραμμένο προς το μέλλον και αποκλειστικά ειρηνικό και αμυντικό», δήλωσε ο Κιμ δίπλα στον ρώσο πρόεδρο, για τον οποίο υποστήριξε πως είναι «ο καλύτερος φίλος του κορεατικού λαού», ενώ χαιρέτισε την έλευση μιας «νέας εποχής» στις σχέσεις με τη Μόσχα.
Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, τον στρατό και τον λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφαλείας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε απευθυνόμενος στον προσκεκλημένο του.
«Εκτιμούμε πολύ τη συστηματική και διαρκή υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, περιλαμβανομένου του ουκρανικού ζητήματος», απάντησε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του και η Βόρεια Κορέα διεξάγουν αμφότερες ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και δεν θα δεχθούν «τον εκβιασμό» και «τις υπαγορεύσεις» της Δύσης, τη στιγμή που οι δύο χώρες αποτελούν στόχο διεθνών κυρώσεων.
Ο Πούτιν επισήμανε επίσης δηλώσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία με όπλα που της έχει προμηθεύσει η Δύση.
«Δεν πρόκειται απλώς για δηλώσεις. Αυτό συμβαίνει ήδη και όλο αυτό αποτελεί χονδροειδή παραβίαση των περιορισμών τους οποίους έχουν αναλάβει δυτικές χώρες μέσα στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών υποχρεώσεων», υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος.