Το παιχνίδι στο Σεντ Ετιέν έχει μόλις τελειώσει. Πορτογαλία – Ισλανδία 1-1. Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του Euro. Ο τηλεσκηνοθέτης της μετάδοσης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μια, οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των «φτωχούληδων» του τουρνουά. Από την άλλη, το σόου του Κριστιάνο Ρονάλντο που έχει αρχίσει τα δικά του. Εστιάζει στο πρόσωπο του πορτογάλου αστέρα. Ολος ο κόσμος βλέπει γκρο-πλαν τις γκριμάτσες και τα ειρωνικά του χαμόγελα. Διαβάζει στα μάτια του την αμέριστη περιφρόνηση γι’ αυτούς που χοροπηδούσαν γύρω του ευτυχισμένοι.
«Εκαναν λες και κατέκτησαν το Euro», διαμαρτυρήθηκε λίγο αργότερα μπροστά σε ένα δάσος από μικρόφωνα. «Ηταν απίστευτο. Πέτυχαν ένα γκολ και δημιούργησαν άλλες δύο ευκαιρίες σε 90 λεπτά αγώνα. Υστερα, μόνο άμυνα, άμυνα, άμυνα. Εβαλαν ένα λεωφορείο μπροστά στο τέρμα τους και δεν προσπάθησαν καθόλου. Αυτό δείχνει κακή νοοτροπία. Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα στο τουρνουά».
Μα, ήδη είχαν καταφέρει περισσότερα απ’ όσα μπορούσαν να φανταστούν! Τη θεαματική είσοδό τους στη διεθνή ποδοσφαιρική αρένα, μένοντας αήττητοι απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά, στην πρώτη τους φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στις κερκίδες μεθούσαν από χαρά περίπου 30.000 φίλαθλοι, σχεδόν το 8% του πληθυσμού της χώρας. Πρωτοφανές. Παραμυθένιο. Για χολιγουντιανό σενάριο. Μόνο αυτό το κακομαθημένο παιδί των γηπέδων αρνιόταν να το χωνέψει. Ακόμη και σ’ αυτή την ιστορική στιγμή για το πιο μικρό έθνος της Ευρώπης, η πριμαντόνα της μπάλας απαιτούσε, όλα τα φώτα να πέσουν στην αφεντιά του.
Να δείξουν, τι; Την απογοητευτική εμφάνισή του; Τον τρόπο με τον οποίο ένας άσημος 34χρονος αμυντικός τον εξουδετέρωσε; Τα τελειώματά του στις φάσεις, που θύμιζαν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή; Το πώς δεκατρία άγνωστα (σε -son) ονόματα επισκίασαν τους διάσημους και ακριβοπληρωμένους αντιπάλους τους; Στη θέση του Ρονάλντο, όλοι οι ποδοσφαιριστές του κόσμου θα έτρεχαν στα αποδυτήρια να κρύψουν την αποτυχία τους. Εκείνος, προτίμησε να τα βάλει (και) με την πραγματικότητα.
Ο Λαρς Λάγκερμπακ, ο προπονητής των Ισλανδών, τού απάντησε με όσο τακτ σήκωνε αυτή η πρόκληση: «Δεν πρέπει να κατηγορεί τον αντίπαλο, επειδή περίμενε να τον νικήσει αλλά το παιχνίδι δεν είχε την επιθυμητή κατάληξη. Αν ήθελε να κερδίσει την Ισλανδία, ας έπαιζε καλύτερα. Είναι απλό». Ο Αρνασον τον χτύπησε εκεί που πονάει: «Τα σχόλια του Ρονάλντο αποδεικνύουν γιατί ο Μέσι θα είναι πάντα μπροστά. Ο Μέσι δεν θα το έλεγε ποτέ αυτό».
Αλλά οι πιο ανελέητοι κριτές του ήταν οι ίδιοι οι συμπατριώτες του, με τα καυστικά «τιτιβίσματά» τους στο Twitter:
- «Θα έπρεπε να μπορείς να νικήσεις μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός είναι μικρότερος από τον εβδομαδιαίο μισθό σου».
- «Στην επόμενη ταινία για τη ζωή του να βάλει και τον 33χρονο Κάρι Αρνασον, που τον εξαφάνισε σ’ όλο το παιχνίδι».
- «Δεν πειράζει, θα γυρίσει στο ξενοδοχείο και θα διαβάσει τα κατορθώματά του στο wikipedia».
Η επομένη ήταν μέρα δικαίωσης για όσους μισούν τον αλαζονικό χαρακτήρα του. Ανέβασαν στο Διαδίκτυο μια φάση -από το πρώτο ημίχρονο του αγώνα- στην οποία ο Ρονάλντο προσπαθεί να πιάσει ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής. Αντί να βρει την μπάλα, χτυπά το άλλο του πόδι και πέφτει. Αμέσως μετά την… τρικλοποδιά στον εαυτό του, τινάζεται πάνω και αρχίζει να ουρλιάζει στον τούρκο διαιτητή, ζητώντας φάουλ. Τα σχόλια που τη συνόδευαν, έλεγαν, πάνω – κάτω, το ίδιο πράγμα: το να παίζεις άμυνα είναι αθέμιτο, ενώ το να προσπαθείς να ξεγελάσεις τον διαιτητή, απολύτως θεμιτό;
Το επικοινωνιακό αυτογκόλ του «CR7» ολοκληρώθηκε, όταν κυκλοφόρησε η ιστορία του 32χρονου τερματοφύλακα των Ισλανδών, η οποία έκανε την επιτυχία της ομάδας του ακόμη πιο συμπαθή στο παγκόσμιο κοινό. Μέχρι τα 30 του, ο Χάνες Χάλντορσον έπαιζε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Ισλανδίας, όπου έπαιρνε ελάχιστα χρήματα. Για να βγάζει τα προς το ζην, εξακολουθούσε να ασκεί το επάγγελμα που σπούδασε: τη σκηνοθεσία. Ποτέ δεν ονειρεύτηκε να παίξει στο Euro. Η φιλοδοξία του ήταν να πάει, κάποτε, στην Eurovision. Παραλίγο να τα καταφέρει το 2012, όμως το τραγούδι του οποίου το βίντεο-κλιπ
Αυτός ο ποδοσφαιρικός «ήρωας της διπλανής πόρτας», με τις οκτώ αποκρούσεις του (τις περισσότερες που έχει κάνει τερματοφύλακας στο τουρνουά), σταμάτησε τον «κορυφαίο παίκτη στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια» -σύμφωνα με τον ίδιο τον Κριστιάνο- των 70 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η αντιδιαστολή έκανε τη (νέα) αγένεια του πορτογάλου αστέρα να φαίνεται ακόμη πιο ασυγχώρητη, και ο διεθνής Τύπος τον κρέμασε στα μανταλάκια.
Το unfair του Ρονάλντο σε βάρος των Ισλανδών έχει πολύ βαθιές ρίζες. Από τα 19 του προσπαθεί -ματαίως- να γράψει ιστορία με τη φανέλα της πατρίδας του και τώρα, στα 31 του, βλέπει την κλεψύδρα του να αδειάζει. Αυτό το Euro και το Μουντιάλ του 2018 είναι οι τελευταίες ευκαιρίες του. Στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2020, θα βγαίνει στη σύνταξη. Το υπερτροφικό «εγώ» του μπορεί να σκαρφιστεί χίλιες δυό δικαιολογίες για τις δικές του αποτυχίες. Τώρα σκέφτηκε οτι φταίνε… οι επιτυχίες των άλλων.
Από μικρός ονειρευόταν να σηκώσει το Κύπελλο του Μουντιάλ ή -έστω- του Euro:
- Πριν από 12 χρόνια -στην πρώτη του φορά σε μεγάλη διοργάνωση- δεν μπορούσε να σταματήσει το κλάμα, βλέποντας κάτι τύπους από το πουθενά (τους Ελληνες) να του αρπάζουν το τρόπαιο μέσα από τα χέρια, στο ίδιο του το «σπίτι».
- Δυο χρόνια αργότερα, το 2006, στο Μουντιάλ της Γερμανίας, είχε βρεθεί στο κέντρο της δημοσιότητας – πάλι για λάθος λόγο. Στον αγώνα της φάσης των «8», όπου η Πορτογαλία αντιμετώπισε την Αγγλία, έκανε σαν τρελός επιδιώκοντας την αποβολή του Γουέιν Ρούνεϊ, για να δώσει ένα αβαντάζ στην ομάδα του. Οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν, όμως η παρεξήγηση λύθηκε όταν επέστρεψαν στο Μάντσεστερ για να παίξουν μαζί στη Γιουνάιτεντ.
- Στο Euro 2008, στην προημιτελική φάση, ο σούπερ σταρ εξαφανίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τους Γερμανούς. Το τελικό 3-2 υπέρ των «πάντσερ» σήμανε ακόμα έναν αποκλεισμό για την Πορτογαλία.
- Στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, το 2010, όπου ο Κριστιάνο φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής του ομάδας, απέτυχε -πάλι- παταγωδώς. Πέτυχε ένα γκολ στο… 7-0 επί της Βορείου Κορέας, και είχε ένα (φοβερό) δοκάρι στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού. Μετά τον αποκλεισμό από την Ισπανία, έφτυσε την κάμερα που τον ακολουθούσε μέσα στο γήπεδο.
- Στο Euro 2012, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε -επιτέλους- την κλάση και την ποιότητα που τον διακρίνει. Η Πορτογαλία έφτασε ώς τους «4», όμως εκεί έπεσε πάνω στους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης, Ισπανούς.
- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, στη Βραζιλία, δεν έπρεπε καν να αγωνιστεί. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στον μηρό και στο γόνατό του. Αλλά, στις ομάδες του Ρονάλντο, αυτά δεν τα αποφασίζει ο εκάστοτε προπονητής. Ο «CR7» ήθελε να παίξει οπωσδήποτε. Κι έπαιξε, με το αναμενόμενο αποτέλεσμα: οι πορτογάλοι δεν κατάφεραν ούτε καν να περάσουν από τη φάση των ομίλων. Νίκησαν μόνο την Γκάνα, στην τελευταία αγωνιστική.
Είναι πολλές οι χάντρες στο κομπολόι της πίκρας του. Και οι… μπακαλιάροι της Ισλανδίας είχαν το θράσος να πανηγυρίσουν -μπροστά στα μάτια του- ακόμα μια. Αυτό πάει πολύ. Το κακό -για τον Κριστιάνο- είναι ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί το δίκιο του: ο εαυτός του.