O Σον Σπάισερ γελοιοποιημένος μπροστά στις δύο φωτογραφίες από τις αντίστοιχες ορκωμοσίες: αριστερά του Ομπάμα το 2009 και δεξιά του Τραμπ. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι η δεξιά είχε περισσότερο κόσμο. Τελεία... | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το Διαδίκτυο άρχισε ήδη το δούλεμα στον εκπρόσωπο του Τραμπ

O Σον Σπάισερ έδωσε δείγματα γραφής από την πρώτη ημέρα. Κόντρα στα στοιχεία και τις φωτογραφίες ισχυρίστηκε ότι η ορκωμοσία του νέου προέδρου είχε περισσότερο κόσμο από όλες. Ετσι. Αυθαίρετα. Και το μεγάλο τρολάρισμα ξεκίνησε...
Νίκος Ζαχαριάδης

Στα βήματα της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τράμπ, ο νέος εκπρόσωπος τύπου ξεκίνησε με τα γνωστά: αρνήθηκε ότι οι φωτογραφίες που έδειχναν σαφέστατη διαφορά στο πλήθος που παρακολούθησε την ορκωμοσία Ομπάμα το 2009 με αυτό που παρακολούθησε την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τράμπ έλεγαν την αλήθεια. Επιτέθηκε στους δημοσιογράφους επειδή όπως είπε διαδίδουν ανακριβείς υπολογισμούς – «κανένας δεν έχει στοιχεία» είπε – Κατηγόρησε (σ.σ.: αλίμονο…) τα media ότι γράφουν εσκεμμένα ψέμματα. Και κατέληξε σε ένα αυθαίρετο δικό του συμπέρασμα: «Ηταν το μεγαλύτερο πλήθος που παρακολούθησε ποτέ ορκωμοσία προέδρου. Τελεία».

Ε, αυτή η ατάκα – που σε μετάφραση σημαίνει «αφού σας το λέω εγώ, έτσι είναι και αν η πραγματικότητα διαφωνεί, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» – μάλλον θα τον ακολουθεί για καιρό. Ειδικά αυτό το «τελεία» στο τέλος. Μόνο που θα τον ακολουθεί σαν πλάκα.

Λίγες ώρες μετά η Κέλιαν Κόνγουεϊ, υπεύθυνη της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ που ανέλαβε θέση στενού συμβούλου του προέδρου εμφανίστηκε στην εκπομπή «Meet the Press» για να υπερασπιστεί τον εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου. Ενώ ο θόρυβος για το νέο «σουρεαλιστικά αυταρχικό» πρόσωπο που έδειξε με το καλημέρα η προεδρία Τραμπ και για τους ανακριβείς ισχυρισμούς του Σον Σπάισερ έχει ήδη ξεσπάσει, εκείνη κατάφερε να τα κάνει ακόμα χειρότερα: «Σπάισερ δεν έδωσε ψεύτικα στοιχεία», είπε. «Απλώς χρησιμοποίησε εναλλακτικά δεδομένα».

Πέρα από την γενικότερη θυμηδία που προκάλεσε η νέα δήλωση φάνηκε η διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ και του επιτελείου του. Η διάθεση να διατηρήσουν μια κάπως «χαλαρή» σχέση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Και όταν δεν τους βολεύουν να επινοούν τα δικά τους και να τα ονομάζουν εναλλακτικά. Το μόνο πρόβλημα είναι πως όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική εκστρατεία όλα αυτά μπορεί να έχουν πέραση. Ακόμα και να συγχωρούνται από τους ψηφοφόρους. Οταν όμως γίνεσαι εξουσία όλοι απαιτούν από εσένα να λες την αλήθεια. Ή τέλος πάντων να χρησιμοποιείς αληθινά – και όχι εναλλακτικά – στοιχεία. Αν από κεκτημένη ταχύτητα συνεχίζεις τις προεκλογικές σου αυθαιρεσίες σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Και η πρώτη αντίδραση έρχεται από το μέσον που σε ανέδειξε: το διαδίκτυο. Γιατί όσο κι αν οι εφημερίδες και τα κανάλια οφείλουν να δείξουν μια αυτοσυγκράτηση – ούτως ή άλλως έχουν μπει στο στόχαστρο του Τραμπ και το επιτελείου του – το διαδίκτυο αντιδρά πιο αυθόρμητα. Και όταν καταλαβαίνει ότι έχεις αρχίσει να δουλεύεις το κοινό, σου απαντά με το ίδιο νόμισμα.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε στο twitter το hashtag #spicerfacts. Και το πανηγύρι άρχισε. Η εικόνα του Σον Σπάισερ με το αλαζονικό ύφος μπροστά στο βήμα έγινε viral. Και διακωμωδήθηκε πλήρως. Με την λέξη «τελεία» (σ.σ.: «period» στα Αγγλικά) να μπαίνει ως ειρωνική κατάληξη σε κάθε πλάκα. Σα να του λέει το διαδίκτυο «συγγνώμη για το δούλεμα, αλλά εσύ άρχισες πρώτος»…

Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα παρακάτω:

Το τραγούδι είναι «The nose of the tiger». Τελεία.

 

 

 

Τα πάντα στον ωκεανό είναι ψάρια. Τελεία.

 

 

Αυτό είναι μια πίπα. Τελεία. (σ.σ.: αστείο με τον γνωστό πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ)

 

Ο Λουκ Σκάιγουόκερ είναι ο τελευταίος Τζεντάι. Τελεία.

 

Οταν μια γυναίκα λέει «όχι», εννοεί «ναι»

 

Η Γιόκο Ονο διέλυσε τους Monkeys. Τελεία.

 

Η Κου Κλουξ Κλαν είναι ένας φιλειρηνικός οργανισμός έξω από τις κοινωνικές συμβάσεις

 

Μπορείς να φύγεις από το Hotel California όποτε θελήσεις (αναφορά στο γνωστό τραγούδι των Eagles «Hotel California»)