Οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί στο στούντιο της ΕΡΤ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Το ανιαρό σόου των τεσσάρων

Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης ξεκίνησαν την τηλεμαχία με μια προσπάθεια να φανεί ότι κάνουν διάλογο –να μην ξεκατινιαστούν δηλαδή– και να δείξουν ποιος απ' όλους θα μπορούσε να νικήσει τον Μητσοτάκη με συνταγές και αερολογίες του 2015. Βέβαια δύσκολα όποιος κερδίσει στις εκλογές θα προλάβει να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Protagon Team

Όταν το ρολόι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έδειξε 20:00 και ξεκίνησε το debate του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άρχισε απλώς η τηλεμαχία δύο βουλευτών, ενός ευρωβουλευτή και ενός ηθοποιού, που είναι υποψήφιοι για την αρχηγία· εικονογραφήθηκε και στα μάτια των τηλεθεατών, των όποιων τηλεθεατών, η έκπτωση του κόμματος που πριν από μία δεκαετία τέτοια εποχή ετοιμαζόταν να καταλάβει την εξουσία της χώρας και να την οδηγήσει, για μια τραυματική πενταετία, εκεί που την οδήγησε:

Τέσσερις υποψήφιοι, οι οποίοι επέλεγαν να αγνοήσουν το ενδεχόμενο ότι ακόμα και αν επικρατούσαν σε αυτό το αδιάφορο debate των 133 λεπτών και έπειτα στις εκλογές, τις δύο επόμενες Κυριακής, κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν αρχηγοί χωρίς στρατό, χωρίς κοινοβουλευτική δύναμη (καθώς επίκεινται νέες αποχωρήσεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) και με τις δημοσκοπήσεις να τους δείχνουν πέμπτους ή έκτους, επανέρχονταν σε θέσεις και αερολογίες που έβγαιναν από το συνταγολόγιο του 2014-15. Και την ίδια ώρα οι δύο παρουσιαστές να τους ρωτούν για τις προτάσεις τους για τη χώρα και την εξωτερική πολιτική, λες και πρόκειται για σοβαρή κυβερνητική δύναμη και για εν δυνάμει Πρωθυπουργούς!

Βέβαια, είχε υπάρξει μια προοικονομία του τηλεοπτικού δράματος, νωρίτερα, στον περίβολο της ΕΡΤ, όπου τους υποψήφιους περίμεναν οι χειμαζόμενοι εργαζόμενοι της «Αυγής» και του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο», αλλά κανείς δεν μπορούσε πραγματικά να προετοιμάσει γι’ αυτό που ακολούθησε.

Ο Απόστολος Γκλέτσος, ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας, με μια τεράστια και πρόχειρα δεμένη πορφυρή γραβάτα και ένα μαύρο σακάκι ένα νούμερο μεγαλύτερο, να ψιλοχάνει —παρά την εμπειρία του στο σανίδι και στην κάμερα— τα λόγια του και όταν τα βρίσκει να μην απαντάει και να παρουσιάζει πίνακες, χωρίς να προλαβαίνει καν να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Έπειτα είπε ότι όντως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τη λίμπιντο των μεταναστών, ότι οι ανεμογεννήτριες είναι κακό πράγμα και δεν έχουν μπαταρίες και ότι τις φωτιές τις σβήνεις δύο χρόνια πριν.

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων, να νοσταλγεί την εποχή που μπορούσε να μιλάει όση ώρα θέλει και από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης χωρίς κανείς να τον διακόπτει και να υπόσχεται (δέκα χρόνια μετά) την κατάργηση των νόμων των μνημονίων που «δεν είναι γραμμένα στην πέτρα», να ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε έξι δισ. (όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπολογίσει το κόστος στα 86 δισ. ευρώ), να απαιτεί κρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, να αραδιάζει δισεκατομμύρια για κρατικοποίηση τραπεζών (την ΕΤΕ) και «ανακούφιση» των κόκκινων δανείων, να λέει ότι δεν υπήρχαν «μαύρα ταμεία» στην Κουμουνδούρου, να μιλά για «άριστους με αγορασμένα πτυχία» και να καταγγέλλει «σχέδιο της διαπλοκής να ρευστοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της ΚΟ, να το παίζει από την αρχή θεσμικός και να διαφωνεί με τον όρο «τηλεμαχία», προτείνοντας τον «τηλεδιάλογο», να μιλάει για το Στεγαστικό και να είναι διαβασμένος για τους όρους διεξαγωγής της συζήτησης, υπακούοντας στα χρονόμετρα τον χρόνο, να υπενθυμίζει στον κ. Πολάκη δύο πράγματα: α) τις προτάσεις του για το ρεύμα —και κρατικοποίηση της ΔΕΗ— και τον ρόλο του, ως αν. υπουργός Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στις παρεμβάσεις του στα ΕΛΠΕ για καλύτερες τιμές και β) το πόσο τα λάθη του Σφακιανού θα εξακολουθούν να πληγώνουν το κόμμα —η στόχευσή του ήταν ξεκάθαρη: και τις δύο ερωτήσεις που είχε δικαίωμα να κάνει τις απηύθυνε στον κ. Πολάκη, αναγνωρίζοντάς τον ως βασικό του αντίπαλο.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, ευρωβουλευτής, να το παίζει στην Χάρης Δούκας του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος συχνά τα ακαδημαϊκά του παράσημα, έπειτα να ξεκαθαρίζει ότι δεν δαιμονοποιεί το επιχειρείν, ακολούθως να λέει ότι αριστεία χωρίς ίσες ευκαιρίες δεν υπάρχει, μετά να λέει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις θεομηνίες που ήρθαν, να υπόσχεται κόμμα με δύο αντιπροέδρους και να ρίχνει και ένα δάκρυ για τους απλήρωτους δύο «εμβληματικών» μέσων ενημέρωσης όπως είναι η «Αυγή» και κατά την άποψή του ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο».

Η αλήθεια είναι ότι όλοι συμφώνησαν πόσο όμορφη είναι η Αριστερά και πόσο καλός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ –άλλωστε δεν ρωτήθηκαν και τόσο για το κατάντημα και τον εξευτελισμό του κόμματος και μετά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν και την πολυτέλεια να συνεχίσουν τους καβγάδες.

Οταν πάντως πέρασαν οι ερωτήσεις των Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη περί γενικής πολιτικής —που με έναν περίεργο τρόπο εμφάνιζαν τους τέσσερις αυτούς υποψήφιους ως εν αναμονή Πρωθυπουργούς (!) που μπορούν να αποφαίνονται για το τι θα συμβεί στο Ντονέτσκ, στη Μέση Ανατολή και με τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης— και άρχισαν διακριτικές παρατηρήσεις για τα της εσωτερικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση κάπως ζωντάνεψε και έγινε πιο ενδιαφέρουσα, καθώς όλοι ρωτήθηκαν για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αναφέρθηκε και το θέμα της άποψης του κ. Πολάκη για τον γάμο των ομοφύλων.

«Είχα απόλυτο δίκιο για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια», απάντησε σε ερώτηση του κ. Φάμελλου, ο βουλευτής Χανίων, λέγοντας ότι ήταν «εγκληματικό λάθος» που τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, διότι επέτρεψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει «τη δεδηλωμένη».

Ο κ. Πολάκης υπερασπίστηκε βέβαια και άλλες αμφιλεγόμενες —για να το θέσουμε διακριτικά— θέσεις του, όπως εκείνη η ανοίκεια επίθεση που είχε κάνει το 2019 κατά του τότε υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και το επεισοδιακό συνέδριο στο Γκάζι, ο κ. Γκλέτσος είπε: «Δεν υπήρξε αδυναμία. Στο Συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε γιατί ήθελε να αποκλειστεί. Έκανε πατσαβούρα το καταστατικό, μιλάει για “κουκουλοφόρους και μαύρα ταμεία”, δικαιώνει τον αποκλεισμό του».

Για την κατηγορία του κ.  Κασσελάκη για τα «μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Πολάκης είπε από την πλευρά του: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ; Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε την θέση του από την ηγεσία Κασσελάκη. «Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι΄αυτό έβαλα την προσφυγή στην βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μην γίνει η εκλογή στην βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιτυχία» του debate «βλέπει» η Κουμουνδούρου

Από την Κουμουνδούρου ήταν τόσο χαρούμενοι που απέκτησαν ορατότητα, τέσσερις μέρες πριν τις κάλπες, που εξέδωσαν ανακοίνωση για την «πλήρη επιτυχία» του debate, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος: «Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος.

Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική».