| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ομολογία: Το Brexit βλάπτει σοβαρά τη Βρετανία

Το γεγονός ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ προκαλεί σημαντικά προβλήματα, καθώς έχει συμβάλει στην επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μέσω του δραστικού περιορισμού του αριθμού των ευρωπαίων εργαζομένων, παραδέχεται, πλέον, και ο Χιού Πιλ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Βρετανίας
Protagon Team

Το Brexit συνέβαλε στην επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μέσω του δραστικού περιορισμού του αριθμού των ευρωπαίων εργαζομένων. Το γεγονός ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο Λονδίνο παραδέχεται, πλέον, και ο Χιού Πιλ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Βρετανίας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μιλώντας σε εκδήλωση του Institute of Chartered Accountants στο Λονδίνο, προσέθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι μετανάστες εκτός ΕΕ (ο αριθμός των οποίων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ) είναι εξίσου παραγωγικοί με τους μετανάστες από την ΕΕ, οι οποίοι χάθηκαν μετά το Brexit, αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times.  «Ορισμένες από τις ελλείψεις δεξιοτήτων καλύπτονταν από την εισροή, σε μια σχετικά ευέλικτη βάση, εργαζομένων [από την ΕΕ]. Αυτό άλλαξε και εξαφανίστηκαν», εξήγησε ο βρετανός οικονομολόγος.

Σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο, ο Αντονέλο Γκουερέρα, ανταποκριτής της La Repubblica στη βρετανική πρωτεύουσα, αναφέρει πως σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν 1,3 εκατ. κενές θέσεις εργασίας, ειδικά στους κλάδους της δημόσιας υγείας, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.

Η κρίση ξέσπασε μετά τη δραματική μείωση του αριθμού των ευρωπαίων μεταναστών στη χώρα, λόγω της νέας και σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής (βασίζεται στο διαβόητο «αυστραλιανό μοντέλο»), ενώ οφείλεται και στο γεγονός ότι περίπου 600.000 Βρετανοί που εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέλεξαν να μην επιστρέψουν.

Αυτό συνέβαλε, φυσικά, στο να μειωθεί η ανεργία στο 3,6%, στο κατώτατο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970. «Αλλά δεν είναι μια αμιγώς καλή είδηση», γράφει ο ιταλός ανταποκριτής. Γιατί τώρα οι πιέσεις για αυξήσεις στους μισθούς και οι απεργίες που ταλανίζουν τη Βρετανία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε στο 11%. Για αυτόν τον λόγο, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε από το σχεδόν 0 στο 3% τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Οσον αφορά το Brexit γενικότερα, μελέτη του Centre for Economic Performance του London School of Economics (LSE) καταδεικνύει πως έως σήμερα, μόνο για τρόφιμα, τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν καταβάλει 6 δισ. στερλίνες παραπάνω. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, «το Brexit συνέβαλε στην αύξηση του κόστους των τροφίμων στη Βρετανία κατά 3% ετησίως, κατά 6% συνολικά το 2022».

Προφανώς, τα φτωχότερα νοικοκυριά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες, δεδομένου ότι αυτές οι στρεβλώσεις επηρεάζουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει χτυπήσει κόκκινο και στη Βρετανία, ξεπερνώντας το 12%, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.

«Μετά την οικονομική καταστροφή που υπέγραψε η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η Βρετανία προετοιμάζεται για δύο χρόνια σκληρής ύφεσης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, και θα αναπτυχθεί λιγότερο από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της G20 (εξαιρείται η Ρωσία). Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το Brexit θα συμβάλει στη μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από σήμερα έως το 2026», γράφει ο Γκουερέρα.