Οι μαθητές θα διαπιστώσουν αμέσως τι λείπει | twitter.com/MarshsLibrary
Επικαιρότητα

To Brexit συνέβη ήδη στα γαλλικά σχολικά βιβλία

Ενα επικαιροποιημένο σχολικό βιβλίο δείχνει το Brexit σαν πραγματικότητα και ας μην έχουν αρχίσει καλά-καλά οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
Protagon Team

Οι γάλλοι μαθητές θα διδάσκονται ότι η ΕΕ έχει 27 -και όχι 28- κράτη μέλη,  καθώς η Βρετανία έχει ήδη αφαιρεθεί από τους χάρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο Petit Guide Aedis.

Οπως επισημαίνει ο Independent, το εγχειρίδιο αυτό, που απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων και αφορά την ΕΕ, εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2007 και επικαιροποιήθηκε φέτος τον Μάιο.

Η αλλαγή που συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, ήταν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση, για την οποία μόλις έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με σκοπό να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

Στη φετινή του έκδοση ο Petit Guide Aedis δείχνει την ΕΕ με 27 χώρες μέλη, καθεμιά από τις οποίες είναι χρωματισμένη με τα χρώματα της σημαίας της και όλες περιβάλλουν μια μεγαλύτερη σημαία της ΕΕ.

Η Βρετανία εμφανίζεται λευκή, χωρίς σημαία, ενώ στο κείμενο υπάρχουν οι αναγκαίες διευκρινίσεις: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνασπίζει 27 χώρες της Ευρώπης σε οικονομικούς και πολιτικούς όρους, για να αποφεύγονται οι πόλεμοι και να προωθούνται αποτελεσματικότερα η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευημερία και η ειρήνη».

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2018 και η αποχώρηση θα ολοκληρώνεται το 2019 – αν επικρατήσει το καλό σενάριο με μια σχετικά γρήγορη συμφωνία.

Γιατί αν υλοποιηθεί το σενάριο που θέλει τους Βρετανούς να μην αποχωρούν ολοκληρωτικά, τα σχολικά βιβλία μπορεί να χρειαστούν λίγο ξαναγράψιμο.