«Ταξιδεύοντας γύρω από τη Γη στο διαστημόπλοιό τους είναι τόσο κοντά και τόσο μόνοι, που ακόμη και οι σκέψεις τους, οι εσωτερικές τους μυθολογίες, κατά καιρούς πλησιάζουν η μία την άλλη. Μερικές φορές ονειρεύονται τα ίδια όνειρα – σχήματα φράκταλ, μπλε σφαίρες, οικεία πρόσωπα βυθισμένα στο σκοτάδι, το εκτυφλωτικό μαύρο του Διαστήματος που αναστατώνει τις αισθήσεις τους. Ο κενός μαύρος χώρος μοιάζει με έναν πάνθηρα, άγριο και αρχέγονο. Κι αυτοί ονειρεύονται ότι τους καταδιώκει εκεί όπου κοιμούνται».
Με αυτή την περιγραφή ξεκινάει το μυθιστόρημα «Orbital» της Αγγλίδας Σαμάνθα Χάρβεϊ, η οποία είναι η νικήτρια του βραβείου Μπούκερ για το 2024.
Αλλά ποιοι είναι αυτοί που ξεκινάνε το ταξίδι γύρω από τον πλανήτη μας; Είναι μια ομάδα αστροναυτών και κοσμοναυτών που εργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συλλέγουν μετεωρολογικά δεδομένα, διεξάγουν επιστημονικά πειράματα και δοκιμάζουν τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος. Κυρίως, όμως, παρατηρούν. Παρακολουθούν τον σιωπηλό γαλάζιο πλανήτη τους για 16 ανατολές ηλίου, καθώς περιστρέφονται πέρα από τις ηπείρους. Μέσα σε μία ημέρα βλέπουν «από κοντά» την Αργεντινή, την Αφρική, τους παγετώνες και τις ερήμους, τις κορυφές των βουνών και τους ωκεανούς. Ατελείωτες εικόνες εντυπωσιακής ομορφιάς. Αν και χωρισμένοι από τον κόσμο, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη συνεχή έλξη του. Τα νέα και οι ειδήσεις φτάνουν με email ή μέσα από τα ραδιοφωνικά κύματα ερασιτεχνικών σταθμών. Την ίδια στιγμή παρατηρούν έναν τεράστιο τυφώνα που απειλεί ένα νησί και ανθρώπους που αγαπούν να τρέχουν φοβισμένοι μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Γι’ αυτό και γεμίζουν τις συζητήσεις, τα όνειρα και τις φοβίες τους με την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Μέχρι στιγμής, έστω και μακριά από τη Γη, ποτέ δεν ένιωσαν περισσότερο μέρος της. Τι είναι, αλήθεια, η ζωή πέρα από τη Γη; Τι είναι η Γη χωρίς την ανθρωπότητα;
Οι κριτικοί έχουν γράψει εδώ και μήνες τα καλύτερα για το βιβλίο, το οποίο οι στοιχηματικές εταιρείες τοποθετούσαν στην κορυφή μαζί με το «James» του Πέρσιβαλ Εβερετ. Ηδη οι Los Angeles Times έχουν επισημάνει: «Η Χάρβεϊ καταφέρνει να πάρει μαζί της τους αναγνώστες στο τελευταίο σύνορο και να μας θυμίσει λιγότερο τη μοναξιά μας και περισσότερο την αμοιβαία εξάρτησή μας… Και ύστερα καταφέρνει να επαναφέρει τους αναγνώστες στη Γη, ενθουσιασμένους από το ταξίδι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Από το 2009 μέχρι σήμερα η συγγραφέας έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Wilderness» (2009), το «All is song» (2012), το «Dear thief» (2014) και το «Western wind» (2018). Το «Orbital» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg μέσα στην επόμενη χρονιά.